Kaip išsirinkti falenopsį, kad džiugintų ne vienerius metus

Hibridiniai falenopsiai jau apie 10 metų yra labai populiarūs tarp kambarinių augalų, iš jų kuriami puošnūs interjero elementai. Tam falenopsiai pasirenkami ne atsitiktinai, nes jų hibridai mažai reiklūs ir gerai prisitaikę prie aplinkos sąlygų, todėl gali ilgai puošti interjerą, nes žydi 1-8 mėnesius, ir atrodyti gražiai. Falenopsiai dar vadinami drugelių orchidėja, mat išsiskleidę žiedai primena ant šakelės tupinčius drugelius. Kaip išsirinkti perkant hibridinį falenopsį, patirtimi dalinasi Lietuvos orchidėjininkų draugijos valdybos narė Gustina Leiputė.

Ne vienkartinis augalas

Lietuvoje prekybos centruose ir specializuotose gėlių parduotuvėse galima įsigyti daugiapakopių hibridinių falenopsių. Jie gauti po daugelio kryžminimo kombinacijų, todėl atsekti protėvius tiesiog neįmanoma. Orchidėjų selekcija vykdoma Olandijoje, JAV ir kitose valstybėse. Šios orchidėjos žydi beveik ištisus metus įvairių spalvų žiedais – baltais, rausvais, gelsvais, geltonais, purpuriniais, pereinamų spalvų, dvispalviais. Jos visada mielos: kai už lango tamsu ir šalta ar vasaros karščiai.

Žmonės dovanoja ar sau nusiperka žydintį hibridinį falenopsį, o pasibaigus žydėjimui, jei netrukus neišskleidžia naujų žiedų, deja, išmeta kaip vienkartinius augalus. Tai neteisingas požiūris. Hibridiniai falenopsiai pakartotinai pražysta po 3-6 mėnesių ar net po metų, tad reikia palaukti ir neskubėti išmesti, o dėmesingai rūpintis savo augintiniais.

Shutterstock nuotr.

Kaip išsirinkti perkant?

Kokios šaknys? Pirmiausia reikia atidžiai apžiūrėti hibridinio falenopsio šaknis (orchidėjos parduodamos skaidriuose plastikiniuose vazonėliuose), jei jos gausios ir gyvybingos, tai ir augalas bus sveikesnis ir gyvybingas. Jei šaknys pilkos, sidabrinės spalvos – tai jos gyvybingos, tik augalas laistytas seniau, todėl jos sausos. Jeigu šaknys žalios – tai drėgnos, gyvybingos ir augalas laistytas neseniai. Tačiau jei šaknys rudos, pajuodusios, pradėjusios pūti arba susitraukusios, o ne sveikai išsipūtusios (tokios šaknys augalui neduos naudos) arba visai jų nesimato, tuomet, švelniai pajudinus vazonėlį, žiūrėkite ar augalas nejuda (nesimakaluoja). Jei sveikos, tvirtos šaknys – augalas stabilus ir nejuda, tačiau jei šaknys supuvusios – augalas laikosi netvirtai, juda vazonėlyje, dažniausiai yra nusilpęs ir žydėjimas gali būti paskutinis.

Kaip atrodo lapai? Paskui atidžiai apžiūrėkite lapus. Jei išaugę daugiau kaip du lapai ir jie tvirti bei standūs, tai ir tokio augalo dažniausiai gyvybingos ir šaknys, tačiau jei tik 2 lapai – tai per mažai masės. Kuo daugiau lapų ir šaknų – tuo daugiau augalas turi sukaupęs maisto atsargų, gausiau, ilgiau ir gražiau žydės. O jeigu išaugę tik 2 lapai arba 3 silpni, tuomet augalas silpnas ir žydėjimas gali būti paskutinis. Jeigu lapai minkšti, suglebę, susiraukšlėję, augalui trūksta drėgmės, mažiau sveikatingas. Orchidėja negauna pakankamai drėgmės, kai per mažai laistoma arba augalas turi per mažai šaknų (nepajėgia įsisavinti vandens). Beje, lapus reikia neskubant apžiūrėti ir iš viršaus, ir apačios, ar nėra kenkėjų – amarų, skydamarių, miltuotųjų skydamarių ar mažų sraigyčių, kurios mėgsta nugraužti mažas šakneles, ar nepažeisti ligų.

Shutterstock nuotr.

Kokie žiedai? Paskui pereiti prie žiedų. Prekybos centruose ir specializuotose gėlių parduotuvėse orchidėjos parduodamos pasiekusios patį grožį, nes buvo auginamos specialiose sąlygose – drėgnoje aplinkoje, su papildomu apšvietimu, tręštos specialiomis trąšomis, o kad gražiau žydėtų – papildomai paveiktos fitohormonais. Todėl dažniausiai parduodami falenopsiai rodo visą savo turimą potencialą. Jei išsirinksite augalą su trimis žiedais, tai ateityje tikėtina, kad ir daugiau nesukraus. Žinoma, būna ir išimčių. Geriau rinktis gausiau žydinčius, su keliais išsišakojusiais žiedynais augalus. Būtina įvertinti žydėjimo kokybę ir kiekybę. Jei žiedai dideli, beveik per delną, dideli bus ir ateityje.

Jeigu perkame hibridinį falenopsį sau, tai rinkitės su kuo daugiau neišsiskleidusių žiedpumpurių, tuo ilgiau žydės namuose. O jeigu orchidėją dovanai – tuomet žmonės dažniau renkasi su daugiau žydinčių žiedų, kad būtų kaip puokštė. Žiedpumpuriai jautresni aplinkos sąlygų pasikeitimui nei išsiskleidę žiedai. Naujoje aplinkoje falenopsiai patirs stresą – bus kitos apšvietimo ir drėgmės sąlygos, temperatūra, gal – būt skersvėjis, todėl augalai gali numesti kartais dar neišsisleidusius žiedpumpurius.

Shutterstock nuotr.

Kaip žiemą saugiai parsigabenti į namus? Tam reikia pasiruošti iš anksto. Jei lauke yra – 10 laipsnių šalčio, tai iš tropikų kilusiems augalams, trumpa kelionė net iki mašinos gali būti paskutinė. Rekomenduojama orchidėjų ir kitų kambarinių augalų geriau žiemą nepirkti. Tačiau, jei yra didelis noras įsigyti naują falenopsį žiemą, tam reikia pasiruošti iš anksto: pasiimti šaltkrepšį su gera termoizoliacija, į kurį reikia įdėti mažą buteliuką su šiltu vandeniu. Arba jei augalas didesnis, pasiimti laikraščių, polietileninį maišą su pakavimo pūslelėmis, krepšį, natūralios vilnos pledą. Reikia pasistengti, kad kelionė iš prekybos centro iki mašinos būtų kuo trumpesnė ir šiltesnė. Net esant lauke 7 oC šilumos, hibridiniams falenopsiams jau per šalta, ant žiedų gali atsirasti juodos dėmelės, nukristi žiedpumpuriai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis