Projektas „Numeris 6“ Italijoje: istorinė architektūra ir ateities elegancija

Kiekvienas laikotarpis palieka savo pėdsakų. Mūsų pareiga – išsaugoti istorines vertybes, prisimenant, kad gyvename šiuolaikiniame moderniame pasaulyje, suteikiančiame savų atspalvių, turinčiame kitokį veidą, naujų išraiškų, bet kuriamame ant paveldėto kultūrinio pamato. Sumanus tokio požiūrio pavyzdys yra Italijoje, Turino mieste, įgyvendintas architektūrinis projektas „Numeris 6“.

„Numeris 6“ – tai Italijos istorinių Valpergos Galleani di Canelli di Barbaresco baroko stiliaus rūmų restauravimo projektas, kurį 2012–2013 m. įgyvendino Turine dirbanti įmonė „Building Group“. Dabar rūmai pavirto šiuolaikišku avangardo stiliaus gyvenamųjų butų namu.

Pastatą, esantį Turino širdyje, 1663 m. pastatė Maurizio Valperga, o 1781 m. praplėtė Michele Luigi Barberis. Bėgant metams jis patyrė didelių formos ir naudojimo paskirties pokyčių.

Dar neseniai pastatas buvo naudojamas kaip biuras, o įgyvendinant naująjį projektą buvo siekiama atskleisti tikrąjį jo pašaukimą – parodyti prestižą ir priminti, kad būtent šis pastatas XVII–XVIII a. diktavo svarbiausius pokyčius ir vis dar yra įdomus ir atkuriamas kaip aplinkos architektūros veidas.

Numeris 6“ įkūnijo siekį sugrąžinti senų pačioje Turino širdyje (Via Alfieri 6) stūksančių Valpergos Galleani di Canelli di Barbaresco rūmų prestižą ir perleisti juos dideles pajamas gaunantiems žmonėms. Taip siekiama prisiminti, kaip jie XVII ar XVIII a. diktavo svarbiausių transformacijų madas, bet vis dar yra įdomūs ir atkuriami kaip konkrečios vietovės dalis.

Dabar Valpergos Galleani rūmai yra daugiareikšmis turtas, apimantis nuo architektūros iki meno, nuo modernaus funkcionalumo iki sveikatingumo. Rekonstruota erdvė, esanti visai prie pat garsiosios San Karlo aikštės, užima apie 6 500 kv.m. plotą, įskaitant penkių aukštų ir dviejų pusaukščių pastatą. Name yra 36 butai, 36 vietų požeminė automobilių aikštelė, modernus grožio ir SPA skyrius (sauna, turkiškos vonios ir įspūdingas dušas), sporto salė, kurioje įrengta technika „Technogym“.

Projektą sudarė trys pagrindiniai etapai: šešių aukštų požeminės automobilių aikštelės aukštų statyba, vidinių pastato pertvarų atstatymas ir perstatymas, bendrųjų pirmojo aukšto erdvių atkūrimas.

Atkūrimas suprantamas ne tik kaip erdvių pritaikymas šiuolaikiniams klientų poreikiams, bet ir kaip jų perkūrimas taip, kad gyventojai jaustųsi unikaliai ir išskirtinai. Svarstant apie naują „apstatyto buto“ reikšmę, apmąstomos visos naujausios technologijos, galinčios paversti gyvenimą paprastesniu. Siekiama, kad gyventojai galėtų mėgautis istorine atmosfera, kurią gali sukurti tik istorinis pastatas, atsiduodantis gyventojų gerovei, patenkinantis jų norus, leidžiantis mėgautis menu kaip architektūros dalimi.

Kiemai buvo pakeisti į šviesos meno kūrinius – nuolatines meno instaliacijas, sukurtas išskirtinio italų menininko Richi Ferrero, puikaus šviesų meistro, sujungusio meną su architektūra ir gamta. Menininkas leidžia lankytojams patirti tikrą menišką kelionę, grožintis jo sukurtomis instaliacijomis „Vertikalusis sodas“, „Baroko sodas“, „Jeigu Turinas būtų jūra“ ir „Kaukė“. Meniška intervencija iškilo siekiant iš naujo interpretuoti baroko sodą kaip svajonių vietą, ištobulinant griežtus dekoro elementus bendrosiose erdvėse. Originali vieta nebeegzistuoja ir nebegali egzistuoti, bet prisiminimas apie ją atgimė kieme nuo pirmojo aukšto iki stogo ir lyg sodo nuojauta tvyro ore.

Akmenų ir šviesos paveikslas kieme, grįstame 748 sakų gabalais, šviesiais akmenimis ir 300 m degintos juostos, atkuria klasikinį baroko raštą su melsvai pilkais akmenukais ir kruopščiai sumaišytais šiltais smėlio atspalviais. Virš jų – sodo šešėlis, milžiniškas medis, sukurtas iš metalo ir tarsi sustabdytas ore tarp pirmojo ir trečiojo aukštų. Jo kamienas suformuotas iš 520 kg cinkuoto metalo.

Medis yra daugiau kaip 6 m aukščio, jo didžiausias skersmuo – 5,3 m, o atrama – 4,3 metro. Ant kiekvienos šakos pakabinta po žibintą, o kiekvienas žibintas keičia spalvą. 13 pagrindinių šakų pagamintos iš 590 kg nerūdijančiojo plieno vamzdžių, 78 lemputės kraunamos 180 kroviklių. Saulei leidžiantis medžio žibintai apšviečia akmenukais grįstą kiemą. Sodas tarsi pakyla, išskirstytas į 82 aromatą skleidžiančius gėlių vazonėlius, apšviestus 246 šviesos diodų (LED) lemputėmis, apšviestas šilta ir šalta šviesa, sklindančia palei balkonus iš 230 m ilgio lempučių juostos.

2015 m. vasarį lankomiausios pasaulyje architektūros interneto svetainės „ArchDaily“ organizuojamame konkurse pastatas „Numeris 6“ pelnė metų pastato apdovanojimą už geriausią rekonstrukciją. Kiti apdovanojimai įteikti Jungtinėms Amerikos Valstijoms (geriausia interjero architektūra), Kinijai (geriausias biuras), Danijai (geriausia pastatų ir sveikatos priežiūros architektūra), Čilei (geriausia industrinė architektūra), Žaliojo Kyšulio Respublikai (geriausia kultūrinių pastatų architektūra), Brazilijai (geriausia komercinė architektūra), Portugalijai (geriausia gyvenamųjų pastatų architektūra), Turkijai (geriausia religinė architektūra). Metų pastato apdovanojimus rengiantį amerikiečių portalą „ArchDaily“ per mėnesį aplanko 7 mln. lankytojų, jis turi 2 mln. gerbėjų socialiniame tinklalapyje „Facebook“ ir 335 tūkst. sekėjų „Twitter“. Konkursui „ArchDaily“ atrinko 3 tūkst. projektų, įgyvendintų visame pasaulyje: nuo Čilės iki Vietnamo, įskaitant Kiniją, Australiją ir Europą.

„ArchDaily“ atrankoje į 2015 m. apdovanojimus dalyvavo daugiau kaip 18 tūkst. architektų, tarp jų – pripažintos architektūrinės studijos ir tokie architektai kaip Renzo Piano, Jeanas Nouvelis, Alvaro Siza ir Kengo Kuma. Į finalą buvo atrinkti penki geriausi metų rekonstrukcijos projektai: be jau minėto „Numerio 6“, dar ir Portugalijos centre esantis pastatas, netoli Madrido esančios XVI a. bažnyčios funkcionalumo pakeitimas, buvusio Belgijos vienuolyno perstatymas ir Vietnamo sostinėje Hanojuje esantis pastatas, padengtas augalais.

Architektai ir statytojai: „Building Group“
Vieta: Via Alfieri 6, 10121 Torino, Italija
Restauratoriai ir dizaineriai: „Building Engineering“
Bendras plotas: 9 500 m2
Projektas įgyvendintas: 2013 m.
Meno direktorius: Richi Ferrero
Konstrukcijos: „Building S.p.A“
Fotografas: Piero Ottaviano

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis