Kaip atgaivinti orchidėją?

Turbūt daugeliui pažįstamas vaizdas: gėlių parduotuvėje pirkta orchidėja gausiai žydi, augalas atrodo sveikas, tačiau vos tik nužydi, pradeda nykti tiesiog akyse. Akivaizdu, kad augalas žūsta, tačiau išmesti tokį grožį gaila. Ką daryti? Šįkart aiškinamės, kaip reanimuoti orchidėją namų sąlygomis.

Atgaiviname gėlę

Orchidėjos yra gana gajus augalas, reanimuoti jas įmanoma, net jeigu gėlė jau be šaknų. Kad ir kaip blogai augalas atrodytų, visada yra galimybė jį išgelbėti. Jeigu viską padarysite tinkamai, tai jau po kelių mėnesių orchidėja atsigaus ir vėl sužydės!

Jeigu jūsų orchidėja liko be lapų, nudžiuvo žiedynkočiai, tai metas augalą reanimuoti kaip įmanoma greičiau! Pradėti vertėtų nuo šaknų apžiūrėjimo. Jeigu jos aptrauktos apnašomis arba turi aiškiai išreikštus puvimo požymius, jas būtina kruopščiai pašalinti. Būkite atidūs – jeigu liks bent vienas pažeistas plotelis, augalas neišgyvens. Toliau būtina dezinfekuoti, tam tiks kalio permanganato tirpalas. Pamerkite į jį kelioms minutėms orchidėjos šaknų sistemos likučius. Tada augalą galima persodinti į naują substratą, tačiau su sąlyga, kad didžioji šaknų dalis išliko. Tačiau ką daryti, jeigu iš šaknų neliko nieko?

Antras gyvenimas be šaknų likusiai orchidėjai

Taigi, kaip reanimuoti orchidėją, kuri liko visai be šaknų? Tam prireiks švaraus pakelio, į kurį reikia įberti šiek tiek sudrėkinto substrato. Ten pat įdėkite augalą šaknimis į apačią, pakelį sandariai uždarykite. Kas dvi-tris dienas patikrinkite šaknų būklę. Jeigu ligos požymių dvi dienas nematyti, tai mūsų misiją vainikavo sėkmė. Dabar reikia palaukti, kad jaunos šaknys paaugtų iki penkių centimetrų, tada orchidėją galima perkelti į namus namus su šiek tiek sudrėkintu substratu.

Orchidėją galima reanimuoti ir vandenyje. Tam pašalinus žuvusias šaknis ją reikia įdėti į talpą su vandeniu. Kaip rodo praktika, pirmasis būdas reikalauja daugiau pastangų, tačiau jis yra veiksmingesnis – orchidėjos atsigauna dažniau.

Taigi, rūpinkitės savo mėgstamomis gėlėmis, prižiūrėkite jas ir jos atsidėkos dosniai žydėdamos!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis