Nesibaigiantis ankštinių pupelių sezonas: 6 receptai

Tai – daržovės, kurių ir šaldytų skonis mažai tesiskiria nuo šviežių. Ir ne tik todėl jos užkariavo mūsų virtuves – patiekalą iš ankštinių pupelių pagaminsime labai greitai. Jas galima virti, kepti, marinuoti, troškinti. Tinka pusryčiams su kiaušiniais, sotiems pietums su mėsa ir skaniam pyragui – vakarienei. Puikios daržovės!

Sicilietiškos ankštinės pupelės su šafranų užpilu

Reikės: 400 g išlukštentų pupelių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2–3 askaloninių nuluptų ir susmulkintų svogūnų, ½ šaukšto džiovintų aitriųjų paprikų, 1–2 susmulkintų česnakų skiltelių, 2 šaukštų verdančiame vandenyje pamirkytų (keletą minučių) ir nusausintų razinų, 2 šaukštų apkepintų kedrinių pinijų, saujos šviežių mėtų lapelių.

Užpilui pagaminti reikės: 2 šaukštų citrinų sulčių arba vyno acto, žiupsnelio šafranų plaušelių, 1 šaukštelio medaus, stiklainio (280 g) artišokų su aliejumi.

Pagaminkite užpilą. Supilkite citrinų sultis į nedidelį puodą, sumeskite šafranų pluoštelius, pakaitinkite 30–60 sekundžių, kol šafranai suminkštės ir skystis įgaus gražią spalvą. Atvėsinkite, įmaišykite medų ir 5 šaukštus aliejaus iš artišokų stiklainio. Pupeles virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus iki rusvos spalvos, tada sumeskite susmulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir dar porą minučių pakepinkite.

Nusausinkite artišokus (likusį aliejų pasilikite šaldytuve kitoms salotoms gaminti). Juos sudėkite į salotinę, sumaišykite su pupelėmis ir razinomis. Apipilkite svogūnų mišiniu, apibarstykite kedrinėmis pinijomis ir mėtų lapeliais. Patiekite apšlakstę šafranų užpilu.

Kiaulių papilvės su ankštinėmis pupelėmis ir alyvuogių užtepėle

Reikės: 1,2 kg kiaulių papilvių, 250 g ankštinių pupelių, 50 g juodųjų ar žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 didelės susmulkintos skiltelės česnakų, 2 sutrintų ančiuvių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mėsos odą aštriu peiliu įpjaukite kvadratėliais iš abiejų pusių, apibarstykite druska ir palikite 2–3 valandas pastovėti. Tada druską nuplaukite, gerai nusausinkite abi puses. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

Odą vėl apibarstykite druska ir pipirais. Į kepimo skardą įdėkite groteles, ant jų oda į viršų sudėkite kiaulieną, užpilkite karštu vandeniu, kad 1 cm apsemtų mėsą, ir kepkite pusantros valandos. Leiskite 15 minučių atvėsti.

Pupeles supjaustykite įstrižais pailgais gabaliukais, dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2–3 minutes. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Atidėkite į šalį.

Šiek tiek susmulkinkite alyvuoges ir elektriniu trintuvu sutrinkite su česnakais, ančiuviais ir aliejumi. Sumaišykite su pupelėmis. Kiaulieną supjaustykite kvadratiniais gabaliukais, išdėliokite ant lėkštėje, ant kiekvieno gabaliuko uždėkite po šaukštelį užtepėlės.

Ankštinės pupelės su brokoliais

Reikės: 150 g ilgastiebių brokolių, 300 g ankštinių pupelių, 70 g „Parmos“ kumpio (7–8 griežinėlių), 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 susmulkintų askaloninių svogūnų, 2 šaukštelių grūdėtų garstyčių, 1–2 šaukštų balzaminio acto.

Brokolių žiedynus atskirkite, sumeskite į verdantį vandenį ir virkite 2 minutes. Kiaurasamčiu ištraukite, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Į vandenį, kuriame virė brokoliai, sudėkite pupeles ir virkite 1–2 minutes, nusausinkite, perplaukite tekančiu vandeniu. Daržoves sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Įkaitinkite keptuvę. Kumpį suplėšykite gabaliukais ir porcijomis apkepkite iš abiejų pusių iki traškumo. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, iki gražiai parus.

Sumaišykite actą, garstyčias ir likusį aliejų. Į dubenį sudėkite brokolius ir aplaistykite aliejaus užpilu (šaukštu). Ant viršaus sudėkite pupeles ir taip pat aplaistykite užpilu. Tada daržoves apibarstykite apkepintais svogūnais, apdėkite kumpio gabalėliais ir užpilkite likusiu užpilu. Pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Ankštinės pupelės su fetos sūriu ir bazilikų padažu

Reikės: 400 g ankštinių pupelių, 1 didelės susmulkintos skiltelės česnakų, 200 g fetos sūrio, 2 šaukštų balzaminio acto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 10–15 g bazilikų lapelių.
Patiekti: 1 čiabatos, šviežių nedidelių morkyčių, saldžių šviežių žirnelių, ridikėlių, pavasarinių svogūnų.

Pupeles sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 3–5 minutes. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite tekančiu vandeniu, išlukštenkite, jei pupelės ankštyje didelės. Jeigu ankštys jaunos ir minkštos, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pupeles sudėkite į dubenį kartu su česnakais ir stambiai sugrūskite bulvių grūstuvu. Įtrupinkite fetą, supilkite actą, aliejų, įdėkite susmulkintus bazilikų lapelius ir išmaišykite. Palikite pastovėti kelias valandas. Patiekite su šiltomis paskrudintos čiabatos riekelėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Troškintos ankštinės pupelės su kepta vištiena ir peletrūnais

Reikės: 50 g sviesto, 1 šaukšto sukapotų šviežių peletrūnų, 2 šaukštelių tarkuotos citrinų žievelės, 2 vištienos krūtinėlių puselių su oda, 150 g ankštinių pupelų, 4 čiobrelių stiebelių, 200 ml karšto vištienos sultinio.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Įdėkite nedidelę kepimo skardą ir palikite kaisti.
Minkštą sviestą ištrinkite su peletrūnais ir citrinos žievele. Pirštais pakelkite krūtinėlių odelę, įdėkite pagardinto sviesto, prispauskite, odelės viršų apibarstykite druska.

Įkaitinkite nepridegamą keptuvę, sudėkite vištienos krūtinėles odele į apačią ir kepkite 4 minutes vieną pusę, paskui tiek pat – kitą. Pupeles ir čiobrelius sumeskite į karštą kepimo skardą, užpilkite sultiniu. Sudėkite apkeptas krūtinėles odele į viršų ir apipilkite keptuvėje ištirpusiu sviestu. Kepkite apie 15 minučių, kol vištiena galutinai iškeps, o pupelės – suminkštės.

Patiekite pašildytose lėkštėse – apačioje pupelės, ant viršaus – krūtinėlė, užpilkite sultiniu.

Ankštinių pupelių, kumpio ir bulvių pyragas

Reikės: 500 g paruoštos trapios tešlos, 300 g plonais griežinėliais susmulkinto karštai rūkyto kumpio, 250 g supjaustytų ir 2 minutes apvirtų ankštinių pupelių, 4–6 susmulkintų svogūnų laiškų, 300 g virtų bulvių, supjaustytų griežinėliais, 1 kiaušinio, 100 ml grietinės, 25 cm skersmens lėkštės.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Įstatykite kepimo skardą ir palikite įkaisti.
Paimkite 200 g tešlos, suvoliokite rutulį, iškočiokite, apibarstykite miltais. Ant tešlos uždėkite pyrago lėkštę ir išpjaukite šiek tiek didesnį nei lėkštė apskritimą. Ant šio pagrindo išdėliokite kumpį, tada – pupeles, apibarstykite svogūnų laiškais, druska, pipirais, mėgstamais prieskoniais. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.

Likusią tešlą iškočiokite, pabarstykite miltais ir išpjaukite šiek tiek už pagrindą didesnį apskritimą. Išplakite kiaušinį, supilkite į grietinę, išmaišykite ir šaukštu aptepkite bulvių sluoksnį. Kitu tešlos apskritimu uždenkite pagrindą su įdaru, kraštus gerai suspauskite, tešlos perteklių nupjaukite. Nukarpytus tešlos gabaliukus apšlakstykite vandeniu, suminkykite, padarykite rutuliukus ir prispauskite ant pyrago viršaus.

Pyragą kepkite 40–45 minutes žemiausioje orkaitės lentynoje, kol tešla gražiai pagels.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis