60 kv.m. butas Palangoje: proporcijų ir detalių dermė

Užsakovai pirmiausia paprašė įrengti atskirą miegamąjį ir vaikų kambarį, nes butas skirtas keturių asmenų šeimos poilsiui. Tinkamai išdėsčius funkcines zonas vietos užteko viskam, o stiklas ir subtilios detalės suteikė šviesos ir jaukumo.

Šį interjerą įkvėpė aplink karaliaujanti gamta ir gyventojų noras susikurti estetišką, ramią ir šiltą aplinką, traukiančią grįžti tiek vasarą, tiek žiemą. Todėl naudotos tik natūralios medžiagos: medinės grindys, medžio faktūros motyvai ir gamtiški atspalviai. Siekiant išvengti „sunkumo“ pojūčio įmaišyta stiklo, metalo, grakščių juodų detalių, parinkti balti baldai. Šviesiais dažais ir tapetais padengtos sienos kuria vientisą paveikslą.

C. Zabielos nuotr.
C. Zabielos nuotr.

Atsižvelgiant į šeimos poreikį turėti privačias erdves, teko koreguoti kai kurias pertvaras, o kitur – įnešti naujų elementų. Pavyzdžiui, vaikų kambariui specialiai sumažinta standartinių matmenų dviaukštė lova. Pailga buto forma lėmė, kad įrengus miegamąjį prieškambaris atsidūrė tamsiojoje zonoje. Todėl dalis sienos suformuota iš stiklo, taip įleidžiant natūralios dienos šviesos. Stiklas pagyvino interjerą, o kartu tapo dailia interjero detale, kaip ir natūralios, pačios vietovės įkvėptos medžiagos – medis ir smėlis.

C. Zabielos nuotr.
C. Zabielos nuotr.

Virtuvei skirta patalpa belangėje buto „kišenėje“, tad reikėjo rasti būdą, kaip į ją įlieti šviesos. Vėlgi, atsakymą padiktavo aplinka ir bendra būsto tematika. Išdidinta pajūrio smėlio nuotrauka pagyvino patalpą, suteikė romantikos. Šis sienos inkliuzas lėmė, kad dalis lentynų paliktos atviros. Pasak dizainerės, tikrai nebūtina visų rakandų slėpti spintelėse. Meniškai sustatyti mažmožiai, kaip vazelės ar dėžutės, suteikia virtuvei jaukumo, gyvybės. Virtuvės baldai išdėstyti U raidės forma – tai praktiška ir patogu, nes lieka pakankamai laisvo ploto, telpa visa buitinė technika, o reikiami dalykai lengvai pasiekiami ranka.

C. Zabielos nuotr.
C. Zabielos nuotr.

Pasak interjero autorės, nedideliuose butuose vienas svarbiausių dalykų yra tinkamai išdėstyti patalpas, įvertinus savo poreikius ir erdvės teikiamas galimybes. Daugiau atskirų funkcinių zonų ir iki milimetrų suderintos detalės padeda optimaliai išnaudoti ribotą plotą.
Projekto autorė – studijos „EMPRO interjerai“ dizainerė Eliza Šubert.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis