Kitoks žvilgsnis į interjero stilius: pažintis su „Shabby chic“

Šiandien aplankė itin romantiška, gal net kiek nostalgiška nuotaika. Vartydama močiutės foto albumus, mamos senus dienoraščius, randu keletą senelio močiutei siųstų meilės laiškų. Skaitau juos ir namai staiga prisipildo romantikos, tyliai ir ramiai pro lininę užuolaidą krinta popietinės saulės spindulys ir apsvaigstu nuo pavasarinių gėlių dvelksmo.

Shutterstock nuotr.

Visą šią nuotaiką puikiausiai gali iliustruoti Shabby chic interjero stilius, kuris yra apibūdinamas kaip vienas romantiškiausių. Jam būdingi prabangūs, tačiau nunešioti ar padėvėti baldai, ant kurių aiškiai matosi nusilupę dažų sluoksniai, bylojantis apie paslaptingą istoriją. 

Fotolia nuotr.

Didžiulis angliškas sodas, pilnas įvairiausių rožių, kvapnių alyvų, didžiažiedžių bijūnų ir saulės spindulių – štai kas yra tikrasis Shabby chic stilius. Šio stiliaus idėjos autorė – anglė Reičel Asvel. Jos vardas šiuo metu asocijuojasi būtent su šio stiliaus atsiradimu.

Shutterstock nuotr.

Kaip teigia InterjeroPasaka.lt interjero dizainerė Vaida Žemaitytė, šiam stiliui būdingi įvairūs gėlių raštai, atsikartojantys baldų gobelenuose, namų tekstilėje, tapetuose bei baldų dekore. 

Fotolia nuotr.

Naudojama spalvinė gama itin švelni: nuo šviesiausių rožinių atspalvių iki dangiškų žydrų, kuriuos vienija pieno baltumas bei neutrali bėžinė spalva, pilki tonai. 

Shutterstock nuotr.

Medžio raižiniai, ornamentai ir krištoliniai šviestuvai, būdingi puošniajam rokoko stiliui, atsikartoja Shabby chic interjeruose – tik visa tai gerokai aptrinta, sendinta ir nugairinta laiko tėkmės.

Fotolia nuotr.

Krištoliniai sietynai, nėriniai, kaspinėliai, sendintas žalvaris ir dramatiški saulės šešėliai – visa tai, kas kuria šio stiliaus atmosferą.

Shutterstock nuotr.

Jei norite sukurti Shabby chic stilistiką savo namuose, laikykitės šių taisyklių:

1. Sendinti baldai – juos galima sendinti ir patiems, pasitelkiant į pagalbą švitrinį popierių ir įvairių dažų; galima ir subtili dekupažo technika.

Shutterstock nuotr.

2. Grindys – natūralaus medžio: šviesios, patrintos.

Fotolia nuotr.

Fotolia nuotr.

3. Tinkami audiniai: grubus linas, medvilnė ir nėriniai.

Shutterstock nuotr.

4. Interjeras turėtų alsuoti gėlėmis, jų žiedais – augalinius motyvus naudokite tekstilėje, gobelenuose, paveiksluose, kilimuose ir nepamirškite natūralių gėlių romantiškam aromatui.

Shutterstock nuotr.

5. Spalvinė gama privalo būti itin šviesi – visa aplinka pieno baltumo, aksesuarai šviesiai rožiniai, žydri. Taip pat puikiai tinka šviesiai pilki tonai.

Shutterstock nuotr.

6. Interjero detalės – senoviniai lipdiniai, dekoratyvinės kalto metalo detalės, stiklinės durų rankenos, senovinės rūbų kabyklos.

Shutterstock nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis