Kaip spinta gali pakeisti interjerą

Moterys ir vyrai – du skirtingi pasauliai, kas labai ryškiai atsispindi kuriant namų interjerą. Ar norėtumėte sukurti išskirtinai moteriško dizaino interjerą? O gal esate viengungis ir norite pabrėžti būtent vyriškumą savo namuose? Kaip tai padaryti? Pasirodo, visiškai nesudėtingai. Baldų gamintojai dalinasi patarimais, kaip spintų ar stumdomųjų pertvarų pagalba sukurti unikalų interjerą, sutaupyti vietos ir išspręsti kitas erdvių pritaikymo problemas.

Shutterstock nuotr.

Išradingi vietos taupymo būdai

Lietuviai, o ypač vyrai, mėgsta kaupti senus ir vos kartą per metus panaudotus daiktus. Kaip teigia dizaineriai, dėl šios priežasties atpažinti vyrišką interjerą yra ganėtinai nesunku. Vyrai savo namuose, lygiai taip pat kaip ir garaže, laiko daug nereikalingų daiktų: įvairius techninius prietaisus, iš kelionės parsivežtus suvenyrus ir pan. Moterys taip pat neatsilieka ir kaupia mielus, blizgius niekučius, kurie įprastai nėra skoningi ir dizaineriai laiko šiuos daiktus – interjero stiliaus klaidomis.

Kaip teigia baldų projektuotoja Reda Vitkevičienė, išmintingiausia nenaudojamų daiktų nekaupti arba bent jau juos rūšiuoti: Daiktus reiktų surūšiuoti pagal sezoną ir tinkamai supakuoti, pavyzdžiui, vakuuminiuose maišuose ir laikyti juos sunkiausiai pasiekiamoje spintos, drabužinės ar tamsaus kambario vietoje“.

Kitos baldų įmonės atstovas Rimas Gaidelis pritaria: Ne veltui sakoma: jei kokio daikto nenaudojote ilgiau nei metus, jis jau nebereikalingas. Jei vis dėlto negalite jo lengvai išmesti, tai gali pagelbėti sieninės spintos – tiesiog reikia būti išradingiems. Pavyzdžiui, jei jūsų namuose yra laiptai , juos galite išnaudoti itin praktiškai. Po laiptais galima įmontuoti sieninę spintą, kurioje bus patogu susidėti drabužius, knygas ir daugybę kitų daiktų. Žinoma, jei laiptai nėra sraigtiniai. Kita galimybė – visa tai sutalpinti po laiptų pakopomis. Vieta po laiptais taps praktišku sandėliuku, kur galima laikyti dviratį, dulkių siurblį, slides, žvejybos reikmenis, sezoninius lauko baldus“.

Shutterstock nuotr.

Baldų gamintojai pataria, kad kiekvienas besiruošiantis vykti į baldų prekybos centrą įsigyti sieninę spintą turėtų gerai įvertinti kambarį, kuriame ji stovės. Tuomet bus kur kas lengviau priimti būtent tai erdvei tinkamiausius konstrukcijos sprendimus. Taip pat labai svarbu iš anksto numatyti, ką ketinate laikyti spintoje, nes tik tada žinosite, kokio dydžio spintos jums reikia.

Reikėtų apgalvoti ir tai, kaip viską tvarkingai sudėlioti į lentynėles už spintos durų ir tuo pačiu palikti pakankamai vietos sau. Specialistai pataria gerai pasiskaičiuoti, ar spinta neužims per daug vietos ir kiek nepanaudotos erdvės liks namuose.

Harmonija namuose – vyrų ir moterų siekiamybė

Paradoksas, kad vertinant namų interjerą moterys kur kas daugiau dėmesio skiria visumai, nors, ko gero, ne vienas pasakytų, kad tą daryti labiau yra linkę vyrai. Moterys kurdamos namų interjerą, o taip pat ir rinkdamos spintas, visų pirma atsižvelgia į šeimos poreikius, o štai vyrai renkasi ryškius, ekstravagantiškus baldus ir dizaino objektus.

Dizaineriai pataria išlaikyti vientisą stilių, nesvarbu, ar gražiai derės modernaus stiliaus spinta Provanso stiliaus interjere. Pagrindiniai kriterijai, kuriais reikėtų vadovautis, derinant spintą prie bendro namų interjero – grožis ir praktiškumas. Sakydami grožis“ turime mintyje „harmonija“, kuri svarbi tiek vyrams, tiek moterims.

Shutterstock nuotr.

Kaip teigia vienos įmonės pardavimo vadovė verslo klientams Birutė Šavėlienė, sieninės spintos fasado ir vidaus įrangos suprojektavimas priklauso nuo daugelio įvairių sąlygų: Projektuojant sieninės spintos fasadą, svarbu atsižvelgti į bendrą interjero stilių ir jau toje patalpoje esamus baldus. Projektuojant jos vidų, reikia žinoti spintos paskirtį: prieškambario, miegamojo ar universali spinta. Taip pat svarbu atsižvelgti ir į patį vartotoją: spinta skirta šeimai, vyrui, moteriai, vaikui ar senjorui“.

Pasak B. Šavėlienės, būtina suderinti sieninės spintos stilių su kitų baldų stiliumi kambaryje. Todėl yra tikras galvosūkis pasirinkti tinkamą fasadą – stumdomas duris, kurių yra gausybė.

Duryse – elegantiški stiklo intarpai

Vos įžengus į namus, galima greitai pastebėti, kas prie namų interjero kūrimo prisidėjo daugiau: vyras ar moteris. Tą rodo spalvinės gamos pasirinkimas bei kiti interjero sprendimai, kurie įprastai yra būdingi tik moterims arba tik vyrams.

Siekiant pabrėžti vyriško dizaino stilių, spintas stumdomomis durimis patariama paryškinti juodo stiklo intarpais, kurie padės sukurti modernaus ir elegantiško interjero dizainą. Tuo tarpu siekiant akcentuoti moteriško dizaino stilių, reikia sukurti daugiau šviesos ir atviros erdvės, todėl patariama rinktis klasikinės grietinėlės ar graikinių riešutų spalvos stumdomas duris.

Shutterstock nuotr.

Kaip pastebi Vaida Grigaitienė, tiekėjai pateikia plačią spalvinę fasadų gamą. Jei anksčiau turėdavome metalo spalvos ar tamsinto metalo spalvos profilius, dabar galime pasiūlyti rinktis ir su medžio tekstūra, baltos, juodos ar konjako spalvos profilius. Dar viena naujovė – siauri aliuminio profiliai, kurie pabrėžia spintos dizainą ir grožį“, – pasakojo moteris.

Pasak V. Grigaitienės, durų intarpai gali patenkinti pačių išrankiausius klientų pageidavimus. Šiuo metu labai populiarios laminuotų, matinių, blizgių plokščių ir įvairiaspalvių piešinių kolekcijos ant stiklo ir plokštės, taip pat – plastiko, graviruoto veidrodžio, vitražo, audinių, klijuotų ant stiklo, intarpai. Dar viena naujovė, kurią įvardija moteris, kiaurai raižytos ir dažomos spintų durys ir pertvaros, kurias galima pagyvinti spalvoto stiklo nugarėle.

Marina Medvedeva pastebi, kad žmonės pradėjo vengti veidrodinių ar atspindinčių paviršių savo miegamajame. Veidrodinės durys įprastai mėgiamos prieškambario spintose, nes veidrodis optiškai padidina erdvę.

Naujovė – dvi spintos vienoje

Kaip pastebi dizaineriai, įprastai vyrai renkasi ryškias namų interjero detales, siekia atskleisti savo ego, todėl nenustebkite, jei išvysite ryškią bordo spalvos sieninę spintą, kuri visiškai nedera prie kitų namuose esančių baldų. Moterys, stilistiniu požiūriu, yra labiau išlavintos. Jos renkasi ramesnes, santūresnes spalvas, o interjero sprendimai būna gerai iš anksto apgalvoti. Jos tiksliai žino, kokia bus kiekvieno namo ,,kampo“ paskirtis: ar tai vieta poilsiui, ar skaitiniams, ar sieninei spintai. Dėl šios priežasties, sukurti interjerą sujungtoms namų erdvėms vertėtų patikėti moterims.

Shutterstock nuotr.

Kaip teigia Grigaitienė, pastaruoju metu ypač populiaru montuoti dvi spintas vienoje. Šoninė dalis yra kaip prieškambario spinta, o priekinė dalis jau gali būti kaip svetainės ar kitokios paskirties kambario dalis, todėl ir spintos daromos iš skirtingų dangų, tekstūrų. Tai būdinga sujungtoms erdvėms, kai prieškambaris, virtuvė ar koridorius yra vienoje erdvėje“.

Pastaruoju metu didelis dėmesys skiriamas stumdomoms sistemoms. Algimantas Čižauskas pasakoja: Yra varstomos, lankstomis ir stumdomos sieninių spintų durys, tačiau pastarosios yra praktiškesnės, nes sutaupo vietos erdvėje. Tuo tarpu varstomoms durims reikia iki 60 cm. pločio, kad nekliudytų šalia esančių daiktų. Didelis stumdomų durų privalumas yra tai, kad įrenginėjant sienines spintas namų nišos ar plyšiai (pavyzdžiui, vieta po laiptais) gali būti išnaudoti tiksliai iki centimetro“.

Birutė Šavėlienė teigė, kad jų salone siūlomos 6 lygių stumdomų durų sistemos: Plieninė sistema yra paprasta ir patikima ekonominės klasės slenkančių durų sistema, skirta spintoms. Aliumininė sistema – universali, tinka tiek spintoms, tiek pertvaroms“. Pašnekovė išskiria ir dviejų tipų stumdomų durų rėmelius: plieniniai (tik spintoms) ir aliuminiai (spintoms ir pertvaroms).

Shutterstock nuotr.

Kas slypi už sieninių spintų durų

Kaip jau buvo minėta, moterys yra praktiškesnės, tačiau vyrai geba geriau įvertinti techninius momentus, kaip, pavyzdžiui, kokie turėtų būti spintos matmenys, vidaus išplanavimas, medžiagos, įvairios reguliavimo detalės ir kt.

Nors įprastai sieninių spintų išorei skiriama kur kas daugiau dėmesio, specialistai pataria nepamiršti ir jų vidaus.

Shutterstock nuotr.

Spintos viduje galima įmontuoti krepšius avalynei ar rūbams susidėti, taip pat kabyklas ir laikiklius. Pasak A. Čižausko, koks bus spintos gylis priklauso nuo to, kas ir kaip bus laikoma jos viduje: Įprastas sieninių spintų gylis – 45 cm., jei rūbai kabinami skersai, ir 30 cm., jei išilgai. Pasirinkę pastarąjį variantą sutaupysite vietos“.

Specialistai pastebėjo, kad moterys dažniau pageidauja sieninėse spintose ar drabužinėse įrengti kuo daugiau kabyklų suknelėms ir lentynėlių bateliams, o vyrai – kelnių kabyklų ir stalčių.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis