Jaukus kampelis padirbėti namuose: kur ir kaip jį įsirengti?

Interjero dizaineriai neretai pastebi, kad įsirengę visavertį darbo kambarį žmonės menkai jį pagal paskirtį naudoja. (Kita kalba, žinoma, jei biuras įkurtas namie.) Šiek tiek dėl to „kaltos“ ir tobulėjančios technologijos – juk daug veiklos dabar galima atlikti net ir iš lovos neišlipant... Vis dėlto nediduką darbo kampelį smagu turėti – jaukų ir patogų, o, svarbiausia, nedarkantį interjero stilistikos ir nuolankiai prisitaikantį prie jos diktato.

1. Praktiškoji fanera

Platų bei patogų darbo stalą atstoja viena didelė per visą sieną sumontuota faneros plokštė. Po stalviršiu įstumtas stalčių blokas su ratukais – taip pat labai praktiškas baldas. Šalia įkomponuotos iš faneros pagamintos spintelės sukuria išbaigtą ir funkcionalų darbo baldų komplektą. (Projekto autorė – architektė Dovilė Martinaitytė.)

Fanera – kokybiška, patvari ir nebrangi medžiaga, kurianti šiuolaikiško stiliaus įspūdį. Darbo zona suprojektuota neaukštoje palėpės erdvėje prie laiptų – stalą bei prie jo derančią kėdę iš faneros sukūrė dizaineris Mindaugas Žilionis. Tokia darbo vieta atvirai deklaruoja natūralumo idėją, būdingą skandinaviškam stiliui. (Projekto autorė – interjero dizainerė Virginija Sabaliauskienė.)

2. Jauki oazė

Erdviame nestandartinės formos koridoriuje palei didelį langą, kurio link veda laipteliai, suformuotas patogus darbo kampelis. Čia įkomponuotas stilingas stalas ir prie jo derančios kėdės. Elegantiški baldai ir aksesuarai darbo vietai suteikia jaukumo ir minkštumo. Dvi darbo vietos atsižvelgus į šios zonos formą, sumaniai įrengtos stalo galuose. (Projekto autorė – interjero dizainerė Kristina Lastauskaitė.)

3. Vietoj turėklų

Turėklus atstojanti antresolės atitvara panaudota darbo zonai įrengti. Pirmasis atitrauktas baltas stačiakampis atlieka rašomojo stalo funkciją, antrasis – komodos. Juos jungianti plokštuma gali būti naudojamam kaip lentyna. Ši vientisa konstrukcija atlieka ir praktinę, ir estetinę funkciją: leidžia atsisakyti tradicinių turėklų, kurie čia būtų neišvengiami dėl saugumo, padeda išsaugoti originalią stilistinę koncepciją nenaudojant korpusinių baldų ir, žinoma, suformuoja stacionarią darbo zoną. (Projekto autorius – architektas Adomas Kondratas.)

4. Kūrybiškai asmenybei

Palei langą įrengtas nedidelis darbo kampelis, kurį prireikus galima nesunkiai paslėpti, nes vietoj įprasto darbo stalo čia pastatytas baltas sekreteras. Prie jo pritaikytas minkštu, ilgo plauko gobelenu aptrauktas lenktų linijų darbo krėslas. Po ranka ir lentynų stelažas (o kaip be jo...), derantis prie kambario stiliaus ir spalvinės gamos. (Projekto autorė – dekoratorė Greta Motiejūnienė.)

5. Jauki niša

Šalia masyvaus židinio, kuris yra pagrindinis kambario akcentas nišoje įrengta darbo vieta nekrinta į akis, nes jai dekoruoti pasirinkti ramūs atspalviai. Be to, nišoje „prisiglaudęs“ kampelis suteikia psichologinį komfortą, nes sukuria atskiro kambario iliuziją. (Projekto autorius – interjero dizaineris Dovas Serapinas.)

6. Stilistinė vienovė

Darbo zonoje išsaugant visam butui būdingą romantišką prancūziškojo stiliaus apartamentų nuotaiką ji niekada neatrodys svetimkūniu ir nesudarys kontrasto likusiai aplinkai, jei derės spalvinė gama ir medžiagos. O rimties ir susikaupimo atmosferą padeda kurti natūralios medžiagos – prie ąžuolinės grindų tekstūros itin dera elegantiški darbo kambario baldai, pagaminti iš medienos ir nudažyti baltai. (Projekto autorė – dekoratorė Elžbieta Skunčikienė.)

7. Nestandartinis požiūris

Funkcionalus sprendimas gali būti labai patrauklus. Svetainės zonoje darbo kampelis įrengtas netradicinėje vietoje – ne palei sienas, bet už sofos. Siauras rašomasis stalas su minkštu kampu sudaro išbaigtą kompoziciją. Ne visi mėgstame pakėlę akis matyti akliną sieną – o čia dirbant klaustrofobiškų pojūčių tikrai nekils. (Gamintojo „Zanotta“ baldai iš salono „InstyleJG“.)

8. Šiuolaikiškas požiūris

Sofa ir stalas jau pažįstami, bet visai kitaip sukomponuoti. Tobulai prisitaikiusi darbo vieta – jai net nereikia išskirtinės erdvės, tinka ir svetainė, nes minimalistinio stiliaus stalas puikiausiai atlieka įvairias funkcijas. (Gamintojo „Zanotta“ baldai iš salono „InstyleJG“.)

9. Stiklinis – mažiau pastebimas

Darbo vieta neužgrobia erdvės, atsisakius solidaus stalo su spintelėmis ir pasirinkus lengvą, stiklinį – jis niekuomet netaps dominuojančiu baldu, įteisins optimalų neutralumą, juk darbo vieta namuose neretai yra kompromisas „iš reikalo“.

10. Už užuolaidų

Nedidelis darbo kambarėlis įkomponuotas šviesiame stikliniame miegamojo erkeryje, nuo bendros erdvės jį galima atskirti užuolaidomis – ir darbo, ir miegamojo erdvės išsaugo savo autonomiškumą. Vizualiai izoliuota darbo vieta teigiamai veikia psichiką – juk gulint lovoje geriau jos nematyti... (Projekto autoriai – dizaineriai Nauris Kalinauskas ir Dalia Mauricaitė.)

11. Mobilus stalas

Statmenai pastatytas mobilus rašomasis stalas gali judėti palei ilgąją sieną pirmyn ir atgal, todėl prie jo patogu sėdėti iš abiejų pusių. Nenaudojamas jis nustumiamas prie sienos, o kai prisėdus norisi daugiau erdvės, atitraukiamas. Šoninėje jo plokštumoje suformuotos nišos, kuriose galima susidėti knygas ir kitus reikalingus daiktus. Naudojant stacionarius žemus modulius sienos lieka laisvos, todėl kambarys vizualiai nesumažėja. Baldų fasadai pagaminti iš šviesių rusvo ir balto atspalvio plokščių ir harmoningai įsilieja į švelnią pastelinę spalvinę gamą. (Projekto autorius – dizaineris Jonas Apanavičius.)

12. Ne tik sėdėti, bet ir pasidėti

Naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis ne visada būtinas didelis stalas. Tačiau įvairios reikalingos informacijos ir popieriniu pavidalu tenka sukaupti – vargu ar kam pavyksta ją visą laikyti tik debesyse... Todėl darbo vietos neįmanoma įsirengti be vienokių ar kitokių dokumentų talpyklų. Ir čia jau tenka pasukti galvą, kur ir kaip jas įkomponuoti. Į lentynas šalia dokumentų sudėliokite stilingų aksesuarų – tokie dekoro elementai išblaškys „ofisinę“ nuotaiką, o mielos smulkmenos pakels nuotaiką. (Projekto autorė – dizainerė Goda Litinskienė.)


Nuotraukos – žurnalo „Mano namai“ archyvo, gamintojų, „istoskphoto“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis