A. Jasaitytė-Čeburiak: aplinkos kūrimas labai suartina

Rudenišką savaitgalį Užupyje buvo pristatyti modernūs sodo kursai. Jų organizatoriai nori atversti naują lapą kraštovaizdžio kūrime ir padėti lietuviams išmokti patiems kurti savo aplinką.

Noras atsiriboti nuo stereotipų

„Mes propaguojame šiuolaikišką želdinimo kultūrą. Yra daug sodo priežiūros knygų, tačiau kai kurios iš jų tinka tik laikyti ant staliuko. Norime atsiriboti nuo atgyvenusių stereotipų. Dauguma nebenori kiekviename laisvame žemės plote matyti tik lysves. Atsiranda poreikis kurti šiuolaikišką aplinką, kuri atrodytų profesionaliai. To siekia vis didesnė žmonių dalis“, – pasakojo „Geltono karučio“ idėjos iniciatorė Lina Liubertaitė.

Šių kursų idėja paremta šiuolaikine banga, kilusia iš Olandijos. Bandoma atsiriboti nuo suvokimo, jog savo sklypą reikia puoselėti tik žydinčiais augalais. Aplinka turėtų būti sutvarkyta visais metų laikais, į pagalbą galima pasitelkti ir daugiamečius augalus. Žingsnis po žingsnio bus pamirštami seni stereotipai, pavyzdžiui, kad žemės reljefas turi būtinai būti lygus.

Kursai ir vaikams

Pagrindinės kursų programos skirtos šiuolaikiškam žmogui, kuris turi sklypą ar terasą ir nori būti pajėgus pats susikurti gražią ir funkcionalią aplinką. Kursai apima įvairias temas nuo projektavimo, dizaino ir komponavimo iki augalų pasirinkimo, jų priežiūros ir sodo inžinerijos (takai, tvoros, laistymas, drenažas ir kt.).

Namo aplinkos (kiemo, sodo, sklypo) apželdinimo projektavimo pagrindų mokys kraštovaizdžio dizainerės Goda Characiejienė, Vaida Vaitkutė Eidimtienė, su rožių puoselėjimu supažindins Rasa Laurinavičienė.

Taip pat nepamiršti ir būsimieji sodininkai. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorė Ingė Auželienė dėstys kursą „Žaidžiame sodą“, kuriame bus galima susipažinti su sprendimais, kaip pritaikyti savo kiemą ar sklypą vaikams ir kaip juos sudominti sodu, įskaitant ir rudens-žiemos periodą. Jis skirtas turintiems vaikus nuo 2 metų iki paauglystės. Vėliau planuojami atskiri kursai pažymėti „draugiški mamoms“ ženklu, kur mamos galės ateiti ir su kūdikiais.

Aistė Jasaitytė-Čeburiak: ateina metas, kai gamta traukia vis labiau

Aistė Jasaitytė-Čeburiak kursų pristatyme apsilankė su mama ir dukra Elze. Ji pritarė minčiai, jog tuomet, kai žmogus sukuria šeimą, natūraliai vis daugiau laiko praleidžia namie ir rūpinasi juos supančia aplinka.

„Kai atsiranda vaikai imi galvoti, ką šeima galėtų nuveikti kartu. Aplinkos kūrimas labai suartina. Juk gamtoje tiesiog džiaugiesi, kad esi, gali daugiau dėmesio skirti artimiausiems žmonėms, draugams. Gyvenant tokiu tempu, būnant gamtoje apima pojūtis, kad kažkiek galime kontroliuoti laiką. Bent jau susikuria tokia iliuzija, nes galime stebėti, kaip pateka ar leidžiasi saulė“, – apie savo ryšį su gamta pasakojo būsima mama.

Ji yra susidomėjusi šiais kursų ciklais, nes kai gims vaikas, turės laiko išmokti kažko naujo. Kadangi neseniai paveldėjo žemės sklypą, tad bus galimybė žinias pritaikyti ir praktiškai.

Būdama maža su broliu ji ne vieną vasarą praleido kaime. Dėdė mokėdavo įtraukti, sudominti, tad nei serbentų auginimas, nei bičių auginimas neatbaidydavo.

„Ateina metas, kai atsiranda trauka gamtai. Jau seniai mąsčiau, kad norėčiau išmokti tvarkyti aplinką. Kaip sakoma, apie ką mąstai, tas ir įvyksta. Tad galbūt šie kursai bus pirmieji žingsniai kuriant savo rojaus sodą. Taip pat tai bus galimybė ir daugiau laiko praleisti su mama, nes ji taip mėgsta darbuotis gamtoje“, – džiaugėsi buvusi manekenė.

„Aistė niekada nebuvo baltarankė“, – pridūrė jos mama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis