Kaip neapsirikti renkantis valgomojo stalą

Nepaisant to, kad šiais laikais greitas valgymas yra patogus ir kitąkart netgi valgoma atsistojus, prie kompiuterio ar pasidėjus indus ant palangės, susirinkti prie pusryčių, pietų ar vakarienės stalo vis dar yra sveikintina tradicija. Valgomojo stalų būna įvairių - nuo itin prabangių iki funkcionalių ir stilingų.

Jei norite turėti nepretenzingą, praktišką stalą ir kad nereikėtų jaudintis dėl kiekvieno įbrėžimo, rinkitės laminuotą stalo paviršių. Jis, priešingai nei medinis, yra atsparesnis karščiui ir drėgmei. Dar tvirtesnis – dvigubas laminatas.

Nepamirškite, kad ir stiklas šiais laikais kitoks – ne toks jautrus karščiui bei smūgiams. Stikliniai stalai ne tik gražūs ir tinka moderniame interjere, tačiau jie ir vizualiai praplečia erdvę. Dar vienas privalumas – toks stalas neuždengs gražių kėdžių.

Įvairių medžiagų derinimas – viena iš šiuolaikinių baldų dizaino tendencijų.

Dažnai stiklas derinamas su medžiu.

Labai gražus derinys – stiklinis paviršius ir pagrindas iš metalo ar akmens.

Itin tvirtas stalo paviršius – iš marmuro gabalėlių (marmuro daleles suvirina su smala). Puikus pasirinkimas virtuvei arba valgomajam, be to, galima parinkti tokią spalvą, kad ji derėtų prie kitų virtuvės baldų, grindų, šviestuvų ir akmeninio paviršiaus. Svetainėje toks staliukas sudarytų įdomų kavinės įspūdį. Būna stalų ir su natūralaus akmens paviršiais. Jie gražūs, puošnūs, tik labiau tinkami erdvioms patalpoms su atitinkamu stiliumi. Prabangus marmurinis stalas neabejotinai įpareigoja.

Kad stalas būtų patogus

Stalą rinkitės ne tik pagal kambario plotą, bet ir pagal įpročius, gyvenimo būdą, požiūrį į maistą, šeimos dydį. Kiek jūsų name gyvena žmonių? Ar visi kartu vakarieniaujate? Ar rengiate iškilmingas vakarienes? Atsakykite į šiuos klausimus. Galbūt paaiškės, kad jums apskritai nereikia didelio valgomojo stalo.

Vidutinio dydžio stalo metmenys – 120 ir 80 centimetrų. Už tokio stalo be vargo susės šeši asmenys. Vidutinis kėdės plotis – 40 centimetrų. Nesunku paskaičiuoti, kokio ilgio jums reikia.

Būtinai atsisėskite už stalo taip, kaip sėdite visada, pasidėkite ant krašto alkūnes. Vidutinis įprasto pietų stalo aukštis – 75 – 76 centimetrai. Būna ir žemesnių – 70 centimetrų modelių. Regis, vos kelių centimetrų skirtumas, tačiau kai kurie žmonės jaučia diskomfortą. Šiek tiek padidinti stalo aukštį (taip pat ir kėdžių) galima naudojant specialius priklijuojamus padėkliukus (jie saugo ir grindis).

Atsiminkite, kad atstumas tarp stalo paviršiaus ir kėdės turi būti nemažas, kad laisvai tilptų kojos. Jei atramos po stalo paviršiumi bus didelės, jums bus nepatogu sėdėti, nepriklausomai nuo to, ar stalas žemas, ar aukštas.

Atkreipkite dėmesį: prie stalo su tiesiomis kojomis tilps mažiau kėdžių, daugiausia susės šeši žmonės. Norint susodinti daugiau žmonių, reikia rinktis stalą su šiek tiek išlenktomis kojomis. Rekomenduojamas ir stalas su dviem atramomis, esančiomis centre. Žinoma, daugiausia kėdžių galima sustatyti po stalu su viena atrama (tokie stalai paprastai būna apvalūs).

Nemanykite, kad stalo stabilumas priklauso kojų skaičiaus. Stalas su dviem kojomis ne mažiau stabilus už stalą su keturiomis kojomis.


Shutterstock nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis