Specialisto patarimai, ką reikėtų žinoti apie rudeninį medžių balinimą

Rudeniui persiritus į antrą savo pusę, soduose lieka vieni paskutiniųjų darbų – paruošti vaismedžius žiemai. Kodėl reikėtų nubalinti vaismedžius, kaip tai padaryti ir kaip apsaugoti medžius nuo graužikų, pasakoja Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto Želdinių ir agrotechnologijų katedros vedėjas Donatas Klimavičius.

Kodėl reikėtų balinti vaismedžius. Vaismedžių kamienai ir storesnių šakų pagrindai balinami norint juos apsaugoti nuo temperatūros pokyčių žiemos metu. „Balinti kamienai geriau atmuša saulės spindulius ir neleidžia kamienams įkaisti dienos metu. Žiemos pabaigoje ypač juntami temperatūros nakties ir dienos metu svyravimai kurie turi neigiamos įtakos kamienų viršutiniams audiniams. Apšalimo požymiai išryškėja vasaros pradžioje – matyti sutrūkinėjusi ir atšokusi nuo medienos žievė“, – pasakoja pašnekovas.

Taip pat balinimas padeda sumažinanti kamienų grybinių ligų ir kenkėjų, žiemojančių šioje dalyje, plitimą. Kamieno zonoje – atplaišose, žiemoja sodinės erkutės, kablelinio skydamario, žiemsprindžio, verpiko kiaušinėliai, gudobelinės erkės, kriaušinės blakutės patelės, kokonuose žiemoja verpiko, vaisėdžio, lapsukio vikšrai ir kiti sodo kenkėjai.

Rudeninį vaismedžių balinimą galite atlikti nors ir ateinantį savaitgalį – tiesiog reikia atsižvelgti, kad būtų sausa, o temperatūra būtų pliusinė. Taip pat vėlyvesnis balinimo laikas naudingas tuo, kad kenkėjai jau bus įsikūrę savo žiemojimo vietose, todėl balinimas bus efektyvesnis.

Balinimo mišinys. Specialių balinimo mišinių galima rasti sodininkams skirtose parduotuvėse, arba, jeigu nenorite pirkti, galite jį pasidaryti ir patys. Jums reikės gesintų kalkių ar kreidos. Tirpalas ruošiamas santykiu 1:5 (1 dalis kalkių, 5 dalys vandens), į tirpalą būtina įdėti klijuojančios medžiagos. Tam naudojamas ūkiškas muilas: 10 l vandens pakanka vieno gerai ištirpinto gabalo muilo.

Balinimo mišiniui ruošti galima naudoti ir tokį receptą: 3 kg gesintų kalkių, 2 kg molio ir 200 g ūkiško muilo. Tuomet viskas gerai ištirpinama ir atskiedžiama iki 10 l kiekio tirpalo. Į tirpalus galima įpilti ir vario sulfato – dešimt litrų tipalo užteks 0,5 kg sulfato.

Paruošimas. Prieš kamienų balinimą būtina kruopščiai nuvalyti žievės atplaišas ir samanas, ypač senesnių medžių, jas surinkti ir sunaikinti - čia gausu žiemojančių kenkėjų ir ligų pradų. Valymui galima naudoti šepetį metaliniais ar kitais kietais šeriais arba gramdiklį. D. Klimavičius pataria nepamiršti pomedžiuose patiesti paklotą, kad būtų lengviau atplaišas surinkti ir sunaikinti, kadangi prie kamieno jų neturėtų likti. „Balinant kamienus atkreipkite dėmesį į aplinkos temperatūrą – ji turi būti teigiama, kamienai sausi. Balinama plačiu statybiniu teptuku. Ilgi jo šeriai leidžia tirpalui patekti į žievės plyšelius. Balinimo sluoksnių kiekis priklauso nuo kamieno būklės ir paruošto tirpalo – lygiam paviršiui su gerai paruoštu tirpalu pakanka ištepti vienu sluoksniu, nelygius pavišius tepame 2-3 sluoksniais“, – patarimais dalijasi pašnekovas.

Apsauga nuo graužikų. Vaismedžiams graso ne tik pavasarinės saulės spinduliai, tačiau ir graužikai bei, pamiškėse esančiose soduose, žvėrys. „Saugios vietos žiemoti sode ieško pelės, todėl pomedžiuose, kur žiemai palikta aukštesnė žolė ar per anksti pamulčiuoti pomedžiai, jos ir įsikuria. tuomet gali pažeisti kamienus, todėl būtina sutvarkyti pomedžius, mulčiuoti tuomet kai dirvos paviršius jau įšalęs. nenaudoti mulčiui šiaudų ar žolių, lapų, o žiemos metu suspausti sniegą prie kamieno“, – pataria D. Klimavičius

Jis taip pat pataria kamienus galima aprišti eglių šakelėmis – taip juos apsaugosite nuo graužikų ir nuo šalčio poveikio. Medžiagos, kartais naudojamos aprišant kamienus, nuo šalčio apsaugo ne tik juos, tačiau ir kenkėjus bei ligas žiemojančias kamieno zonoje. Agrodangos medžiagos, D. Klimavičiaus teigimu, yra geresnis variantas nei seni, kad ir šilti medžiagos audiniai. Jos nesugeria drėgmės, balta spalva atspindi saulės spindulius, tiesa, apvynioti kamienus reikia keliais sluoksniais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis