Prasidėjus „malkų sezonui“ – laikas prisiminti saugaus darbo grandininiu pjūklu taisykles

Generalinės miškų urėdijos duomenimis, kasmet gyventojams ir smulkioms įmonėms vien urėdijos parduoda apie 800 tūkst. kubinių metrų malkų. Kiek mažesnį kiekį malkų žiemai dar pasiruošia privačių miškų savininkai. Statistikos departamentas skaičiuoja, kad apie 40 proc. individualių namų Lietuvoje yra šildomi malkomis.

Įprasta, kad miško kirtimo darbai šalyje aktyviausiai vykdomi šaltuoju metų laikotarpiu, kai medžiai lieka be lapų, o įvažiuoti į mišką su technika tampa lengviau.

Artėjant didžiajam miško darbų sezonui, pirmaujančios pasaulyje sodo bei miško priežiūros technikos gamintoja bendrovė „Husqvarna“ miško darbuotojus ruošiančioms mokykloms išdalino daugiau nei tūkstantį mokomųjų knygų „Darbas grandiniu pjūklu“, supažindinančių su naujausiomis darbo miške priemonėmis bei saugos reikalavimais.

„Husqvarna Lietuva“ darbuotojai įteikė mokomąją literatūrą 10 pagrindinių miško darbuotojus ruošiančių mokyklų visoje Lietuvoje.

Be to, „Husqvarna“ atstovų parduotuvėse didžiuosiuose Lietuvos miestuose bus išdalinta daugiau nei 1000 kompaktinių diskų „Kaip dirbti grandininiu pjūklu“. Parduotuvių sąrašą, kuriose visi pageidaujantys išmokti saugiai naudotis benzininiu pjūklu gali atsiimti kompaktinius diskus, skelbiamas interneto svetainėje: spauskite ČIA.

„Saugaus darbo su miškininkystės technika pamokos yra būtinos kiekvienam, įsigijusiam grandininį pjūklą, nesvarbu ar jis yra profesionalus medkirtys ar paprastas namų vartotojas, grandininiu pjūklu pjaunantis malkas savo poreikiams. Nors tobulėjant pjūklams jie tampa vis saugesni, žmogiškasis faktorius yra vienas lemiamų saugaus darbo veiksnių. Absoliuti dauguma traumų patiriama dėl to, kad nesilaikoma saugos reikalavimų. Todėl visus, norinčius išmokti saugiai dirbti grandininiu pjūklu, kviečiame į visoje Lietuvoje esančias atstovybes ir pasiimti į CD įrašytą mokomąją medžiagą“, – sako „Husqvarna Lietuva“ rinkodaros vadovas Baltijos šalims Tadas Gudauskas.Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra daugiau nei 240 tūkstančių privataus miško savininkų. Daugelis jų pjauna mišką savo reikmėms.

„Nuo 1995 metų, kai „Husqvarna“ Lietuvoje pradėjo veiklą, bendrovė yra pardavusi daugiau nei 200 000 grandininių pjūklų. Dalį šios technikos įsigijo miškų tvarkymo profesionalai – urėdijos, bendrovės, tačiau didžioji dalis pjūklų yra privačių žmonių rankose, todėl skiriame itin didelį dėmesį tam, kad grandininiais pjūklais besinaudojantys žmonės žinotų, kaip tai daryti maksimaliai saugiai“, – sako „Husqvarna Lietuva“ rinkodaros vadovas Baltijos šalims Tadas Gudauskas.

„Labai svarbu, kad gausiai iliustruotas leidinys leidžia ne tik perskaityti, bet ir vizualiai pamatyti, kaip reikia teisingai ir saugiai dirbti grandininiu pjūklu. Be to, jo autoriai – profesionalai praktikai su „Husqvarna“ pjūklais dirbantys kasdien, tad knygoje naujienų sau randa ir patyrę miško darbuotojai.

Studentai labai noriai naudojasi šia mokomąja literatūra – knyga dažnu atveju yra kur kas patogesnė nei kompiuterinė laikmena, ja gali naudotis kada tau patogu, net ir dirbdamas miške“, - sako Kauno miško ir aplinkos inžinerijos kolegijos mokytojas ekspertas Arūnas Jurkonis.

Pasak jo, pavojingiausia ir viena dažniausiai pasitaikančių klaidų dirbant grandininiu pjūklu yra neteisingas pakibusio nupjauto medžio laisvinimas. „Medį tada neretai bandoma pjauti gabalais arba pjaunamas šalia esantis medis – tokios klaidos dažnai baigiasi tragiškai“, - sako A.Jurkonis.


Pasak Kauno miško ir aplinkos inžinerijos kolegijos mokytojo eksperto Arūno Jurkonio, iliustruotą naudojimosi grandininiu pjūklu vadovą vertina ne tik studentai, bet ir dėstytojai, juo patogu naudotis net ir kertant medžius miške.

„Husqvarna“ puslapyje visi norintys gali susipažinti su svarbiausiomis saugaus ir veiksmingo darbo grandininiu pjūklu taisyklėmis bei sužinoti „mažąsias“ profesionalių medkirčių paslaptis. Elektroninėje „Darbo grandininiu pjūklu“ knygoje pateikiami ne tik praktiniai patarimai, bet ir vizualinė bei filmuota medžiaga, kurioje profesionalai demonstruoja pjūklų priežiūros medžių pjovimo, genėjimo techniką ir būdus.

„Husqvarna“ nuotr.

Užsakymo nr.: PT_63070610

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis