Pavasaris: generalinė tvarka sodo sklype

Pavasaris – ko gero, pats atsakingiausias momentas kiekvieno sodininko gyvenime. Atėjus šiam metų laikui nėra kada tinginiauti. Reikia tiek daug visko suspėti: ir daržovių daigus užauginti, ir gėlytes pasėti, ir daugybę kitų svarbių darbų nuveikti. Artimiausiais savaitgaliais pats metas užsiimti generaline savo sodo sklypo tvarka. Ir nuo to, kiek kokybiškai mes susidorosime su šia užduotimi, priklausys ne tik mūsų sodo ar daržo vaizdas, bet ir jo sveikata, rašo portalas 7dach.ru.

Žinoma, sklypo teritorijos tvarkymas nėra itin malonus užsiėmimas, su tuo niekas nesiginčija. Tačiau nusiminti tikrai neverta: netrukus nuveiktas darbas atsipirks mums su kaupu, o sodo sklypo bendras vaizdas visiems aplinkiniams demonstruos, kad čia gyvena tikras šeimininkas!

Grėbiame lapus ir šakeles

Pirma, ką būtina padaryti pavasarį – surinkti lapus. Beje, nereikia skubėti ir pulti daryti tai vos nutirpus sniegui. Kažkiek palaukite, tegul pavasarinis vėjelis pradžiovina lapus, tada su jais bus kur kas paprasčiau susitvarkyti.

Be lapų, per rudens ir žiemos laikotarpį dirvožemio paviršiuje susikaupė daug kitų šiukšlių: sausų medžių ir krūmų šakelių, pernykštės žolės, paukščių ir gyvūnų ekskrementų. Visam tam sode tikrai ne vieta. Tačiau čia ir iškyla klausimas: kur geriausia tokias šiukšles padėti?

Deginti pernykščių lapų ir šakų nereikėtų, nes tai neekologišką. Bet kokias organines atliekas, kurias surinkote savo sklype, geriausia supilti į komposto dėžę (jeigu jūsų sode jos dar nėra, pats metas užsiimti jos gamyba, nes pasigaminti komposto dėžę pačiam – ne taip jau ir sunku).
Kitokios kilmės atliekas – senus celofano paketus, suplyšusią polietileno plevėlę, plastikinius butelius, sudaužytus gėlių vazonus, sulaužytus sodo dekoravimo elementus ir panašiai – taip pat metame ne į laužavietę, o į šiukšlių konteinerį.

Medžių ir krūmų priežiūra

Medžius ir krūmus, kuriuos prieš žiemą apdengėme, pats metas nudengti. Tada reiktų gerai juos apžiūrėti ir patikrinti, kaip peržiemojo. Jeigu pastebėsite nuo šalčio atsiradusius įtrūkimus žievėje, aštriu peiliu išvalykite žaizdas iki sveiko audinio ir dezinfekuokite jas 3 procentų boro mišiniu, paskui kruopščiai užtepkite sodo tepalu.

Jeigu medžių ir krūmų vainikas pernelyg tankus, pats metas atsikratyti nereikalingų šakų – jas nugenėti specialiomis sodo žirklėmis ar pjūklu. Tik padaryti tai reikia iki to momento, kol pradeda skleistis pumpurai.

Būtina pašalinti visas sergančias, sausas ir silpnas ataugas ir šakas, kurios trukdo vienos kitai, kaip ir tas, kurios auga į vaikino vidų ar žemyn. Nepamirškite pjūvio vietas patepti vario sulfato tirpalu (vienam litrui vandens reikia vieno arbatinio šaukštelio sulfato) ir sodo tepalu. Po tokio apdorojimo pjūviai greičiau užgys, taip išsaugodami augalo sveikatą.

Nereiktų pamiršti ir nudžiuvusių bei pavojų keliančių medžių – juos būtina nupjauti. Na, o visus likusius – būtina nubalinti. Net jeigu tai padarėte rudenį, per žiemą kalkės beveik nusiplovė, todėl procedūrą būtina pakartoti ir pavasarį. Tam galima naudoti jau paruoštą medžių balinimui skirtą mišinį arba paruošti jį patiems (sumaišome 3 kilogramus kalkių, 500 gramų vario sulfato ir 10 litrų vandens).

Tvarkome šiltnamį ir šiltlysves

Jeigu savo sklype turite šiltnamį ar šiltlysves, jais taip pat reikia pasirūpinti. Kruopščiai apžiūrėkite visas medines dalis, papuvusias pakeiskite naujomis ir apdorokite jas viena iš specialių apsauginių priemonių. Visus rėmus, jeigu vietomis atsilupo dažai, būtina nušlifuoti ir iš naujo nudažyti. Tada patikrinkite metalinių konstrukcijų būklę, atkreipkite ypatingą dėmesį į elementų sujungimo vietas.
Stiklines šiltnamio dalis iš abiejų pusių kruopščiai nuplaukite, naudodami specialias plovimo priemones. Jeigu po ranka neturite specialių preparatų, stiklą lengva nuvalyti pačių pasigamintu tirpalu. Be to, būtina išvalyti visus vandens latakus ir surinkti šiltnamyje likusius augalų likučius.

Formuojame lysves ir klombas, sutvarkome gėlynus

Jeigu rudenį planavote paruošti keletą naujų lysvių ar gėlyną, tačiau „netikėtai atėjus žiemai“ nesuspėjote, dabar kaip tik tam tinkamas laikas. Kol kas laisvose lysvėse galima pasėti šalčiui atsparias žaliąsias trąšas – rugius, garstyčias ar kitas kultūras. Taip vienu šūviu nušausite du zuikius: neleisite piktžolėms užimti vietos ir pagerinsite dirvožemio būklę.

Vertėtų šiek tiek dėmesio skirti ir turimoms klomboms, kurių grožis ir patrauklumas taip pat tiesiogiai priklauso nuo to, ar laiku sutvarkoma. Gėlynuose būtina surinkti augalų likučius ir kitokias šiukšles, viską kruopščiai išravėti. Jeigu oro prognozė palanki, nuimkite uždengimus nuo daugiamečių augalų, bet jeigu šalčiai dar nesibaigė – neskubėkite.

Valome takelius ir aikšteles

Takeliai ir aikštelės šaltuoju metų laiku gali nukentėti nuo šalčio ir atodrėkio vandens. Taip pat čia galėjo prisikaupti įvairiausių šiukšlių, kurios gadina ne tik vaizdą, bet ir įvairių paviršių būklę.
Apžiūrėkite visus sodo takelius ir aikšteles, išsiaiškinkite problemines vietas: įtrūkimus, įdubimus ir kitus elementus, kurie reikalauja remonto. Sutaisykite visas sugadintas vietas, tada takelius kruopščiai nušluokite, jeigu reikia, galite ir nuplauti.

Taisome tvorą ir sodo suolelius, remontuojame statinius

Sulaužyti sodo suoliukai ir tvora – pakankamai smulkus nemalonumas, kuris, nepaisant to, pavasarį nuliūdina dažną sodininką. Vis dėlto, dažnai pataisyti juos visiškai nesudėtinga. Žinoma, jeigu sulūžo iš plastiko pagaminti sodo baldai, greičiausiai su jais teks atsisveikinti – deja, bet jie neremontuotini. Na, o visa kita galima ir reikia sutaisyti.

Valome vandens telkinį ir pasirūpiname jo gyventojais

Pavasaris yra pats tinkamiausias metas bent kartą per metus padaryti varginantį ir nelabai malonų darbą – išvalyti vandens telkinį.

Prieš jį valydami, pirmiausiai turite nuo jo paviršiaus surinkti visus lapelius ir smulkias šakeles. Paskui siurbliu išpumpuokite iš tvenkinio vandenį ir surinkite visus nešvarumus. Akmenis reikia kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu, o patį vandens telkinį (kalba eina apie plastikinę talpą – žinoma, priežiūra priklauso nuo jūsų turimo tvenkinio pobūdžio) gerai išplaukite šepečiu – taip nuo jo paviršiaus nuvalysite visas organines liekanas. Paskui tvenkinį galima iš naujo pripildyti akmenų ir švaraus vandens.

Nepamirškite ir kitų sklype esančių vandens objektų: latakų, fontanų ir baseinų. Jiems taip pat reikia jūsų priežiūros. Iš jų būtina išrinkti šiukšles ir kruopščiai išplauti. Taip pat jau galite išdėlioti prieš žiemą surinktas vandens talpyklas, vasaros dušo kabiną ir rankų praustuvę.

Elektra sode – labai svarbu!

Kai pavasarį savo sodo sklype darote generalinę tvarką, būtina tuo pat metu patikrinti čia esančią elektros instaliaciją. Apšvietimo sistemos gedimus galite pataisyti patys arba paprašyti specialisto pagalbos.

Na, štai, regis, ir viskas. Tikimės, kad čia pasiūlytas darbų planas padės jums nelengvame, bet labai svarbiame ir reikalingame pavasariniame generaliniame susitvarkyme.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis