Patarimai pradedantiems sodininkams, ką auginti saulėtose ir pavėsingose vietose

Pradedantiems sodininkams dažnai iškyla klausimų kokių augimo sąlygų reikia vienam ar kitam augalui ar kokius augalus pasirinkti sodinimui saulėtoje ar pavėsingoje vietoje, sausoje ar drėgnoje dirvoje. Tad šiame straipsnelyje trumpai apžvelgiamos pagrindinės sumedėjusių augalų gentys ir jų poreikiai. Suprantama, kad kuo gausesnė rūšimis gentis, tuo įvairesni augalai ir jų poreikiai, tad žemiau pateiktos rekomendacijos gali turėti išimčių. Ypač gali skirtis įvairių tos pačios genties rūšių atsparumas žiemai Lietuvos sąlygomis, tad jis čia neaptariamas.

Puskiparisiai (Chamaecyparis) mėgsta drėgną dirvą, neauga kalkingose dirvose. Pakelia dalinį pavėsį.

Kadagiai (Juniperus)- šviesiamėgiai, pakeliantys sausrą, mėgstantys gerai drenuotą dirvą

Tujos (Thuja) – pakelia pavėsį, bet geriau auga saulėje (ypač veislės). Dirvai nereiklios, mėgsta drėgmę.

Kėniai (Abies) jauni geriau auga daliniame pavėsyje. Dirva derlinga, drėgna, bet gerai drenuota, neutrali ar silpnai rūgšti.

Balzaminis kėnis
Balzaminis kėnis
Shutterstock nuotr.

Maumedžiai (Larix) – šviesiamėgiai, vidutiniškai reiklūs dirvos derlingumui ir drėgmei. Geriau auga šiek tiek kalkingose dirvose.

Eglės (Picea) – pakelia pavėsį, bet geriau auga šviesioje vietoje. Reiklios dirvožemiui, oro drėgmei. Dirva – drėgna, bet gerai drenuota, neutrali ar silpnai rūgšti. Serbinė eglė toleruoja silpnai kalkingą dirvą.

Pušys (Pinus) – nereiklios dirvai ir drėgmei. Gerai auga įvairiose drenuotose dirvose.

Cūgos (Tsuga) – geriausios humusingos,drėgnos, bet gerai drenuotos, silpnai rūgščios – silpnai kalkingos dirvos. Saulėta ar dalinai pavėsinė vieta.

Europiniai kukmedžiai (Taxus baccata) gerai auga įvairiose derlingose, drėgnose dirvose. Gali augti rūgščioje, bet geriau kalkinga dirva. Iš visų spygliuočių geriausiai pakelia pavėsį

Rododendrai (Rhododendron) – auga drėgnoje, bet gerai drenuotoje, humusingoje, rūgščioje (pH 4,4 – 5,5) dirvoje (sodindami naudokite rūgščią durpę). Nemėgsta stovinčio ar aukšto gruntinio vandens, nepakelia kalkingos dirvos. Geriau auga daliniame pavėsyje, ypač visžaliai rododendrai.

Erikos (Erica) auga gerai drenuotoje, rūgščioje dirvoje, atviroje saulėtoje vietoje. Dauguma toleruoja silpnai kalkingas dirvas.

Viržiai (Calluna) gerai auga atvirose saulėtose vietose, gerai drenuotame, humusingame, rūgščiame dirvožemyje.

Fotolia nuotr.

Gaulterijos (Gaultheria) auga rūgščioje ar neutralioje, durpingoje, drėgnoje dirvoje, daliniame pavėsyje. Saule toleruoja tik nuolat drėgnoje dirvoje.

Pieriai (Pieris) gerai auga vidutiniškai derlingose, humusingose, drėgnose, bet gerai drenuotose, rūgščiose dirvose. Auga saulėtose vietose ar daliniame pavėsyje.

Alyvos (Syringa) dirvai nereiklios, bet geriau auga kalkingose, humusingose, gerai drenuotose dirvose. Nepakelia rūgščios dirvos ir aukštų gruntinių vandenų. Rekomenduotina kasmet mulčiuoti.

Gali augti daliniame pavėsyje, bet gausiau žydi auginamos saulėtoje vietoje.

Forzitijos (Forsythia) auga drėgnoje, bet gerai drenuotoje, derlingoje dirvoje, atviroje saulėtoje, nuo vėjų apsaugotoje vietoje.

Ligustrai (Ligustrum) gerai auga įvairiose gerai drenuotose dirvose, saulėtoje vietoje ar daliniame pavėsyje. Margalapės veislės tik saulėtoje vietoje

Raganės (Clematis) auga derlingose, humusingose, gerai drenuotose dirvose, saulėtose vietose ar daliniame pavėsyje. Šaknys bet kuriuo atveju turi būti užpavėsintos. Mulčiuoti žiemos pabaigoje sodiniu kompostu.

Kauleniai (Cotoneaster) auga gerai drenuotoje (dalis pakelia drėgnas vietas), vidutiniškai derlingoje dirvoje.

Obelys (Malus) auga atvirose saulėtose vietose, derlingame dirvožemyje. Nepakelia užmirkusios dirvos.

Sidabrakrūmiai (Dasiphora) auga nederlingoje (ypač iš kalnų kilę rūšys) ar vidutiniškai derlingoje, gerai drenuotoje dirvoje, atviroje saulėtoje vietoje.

Šermukšniai (Sorbus) auga vidutiniškai derlingoje, humusingoje, gerai drenuotoje dirvoje, saulėtoje vietoje ar daliniame pavėsyje.

Rožės (Rosa) auga vidutiniškai derlingoje, humusingoje, drėgnoje, bet gerai drenuotoje dirvoje.

Lanksvos (Spiraea) auga derlingoje, drėgnoje, bet gerai drenuotoje dirvoje, saulėtoje vietoje.

Raugeriškiai (Berberis) auga įvairiose gerai drenuotose dirvose, saulėtoje vietoje ar daliniame pavėsyje.

Mahonijos (Mahonia) auga drėgnoje, bet gerai drenuotoje, vidutiniškai derlingoje, humusingoje dirvoje. Mėgsta pavėsį ar dalinį pavėsį

Klevai (Acer) auga derlingoje, drėgnoje, bet gerai drenuotoje dirvoje, saulėtoje vietoje ar daliniame pavėsyje. Japoniški klevai Lietuvoje apšąla.

Karaganos (Caragana) auga gerai drenuotoje, vidutiniškai derlingoje dirvoje, atviroje saulėtoje vietoje.

Paraipsčiai, raipstai, prožirniai (Cytisus, Genista, Chamaecytisus) gerai auga atvirose saulėtose vietose, gerai drenuotoje, vidutiniškai derlingoje dirvoje. Gali augti ir smėlyje.

Sausmedžiai (Lonicera) gerai auga įvairiose drenuotose dirvose, saulėje ar daliniame pavėsyje.

Lianos – derlingoje, humusingoje, drėgnoje, bet gerai drenuotoje dirvoje.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis