Patarimai, kaip galima išrauti kelmus

Lietuvoje pavieniai kelmai įvairiuose objektuose dažniausiai raunami tiesiant kelius, įvairius inžinerinius tinklus, įrengiant pamatus įvairiems statiniams, kasant sausinimo griovius ir kita. Įvertinant tinkamą kelmų rovimo metodą, reikia atsižvelgti į šiuos aspektus: laiko sąnaudas, minimalų atstumą nuo objektų ir ekologiją. Plačiau apie tai šiame straipsnyje.

Kelmų rovimas, pašalinimas


Laiko sąnaudos


Laiko sąnaudos, reikalingos vienam vidutinio skersmens (30-40 cm) kelmui pašalinti, naudojant skirtingą būdą, techniką ir įrangą, labai skiriasi. Tai trunka nuo minutės iki kelerių metų. Greičiausiai (vidutiniškai per 1 min.) kelmas pašalinamas sutrupinant antžeminę jo dalį plačiajuoste freza. Šiek tiek ilgiau, vidutiniškai 3 min., užtrunka išgręžti jį specialiu grąžtu arba cilindrine freza.


Kelmą frezuojant diskine freza sugaištama dar ilgiau – vidutiniškai 12 min., o šalinant kelmą ekskavatoriumi - vidutiniškai 30 min. Chemins kelmo šalinimo būdas su aukščiau išvardintais mechaninias sunkiai palyginamas, nes trunka net 3-4 metus.


Objektai


Nemaža dalis šalintinų kelmų būna sunkiai prieinamose vietose, netoli pastatų ar kitų objektų, kuriuos reikėtų išsaugoti nepažeistus vykdant darbus, todėl renkantis kelmo šalinimo būdą reikia įvertinti objekto mechaninio pažeidžiamumo galimybes. Šiuo požiūriu, pats priimtinausias būtų cheminis kelmo šalinimo būdas, kadangi jokios fizinės grėsmės nekelia kelmą naikinant net ir tada, jei jis liečiasi su objektu.


Didžiausia tikimybė pažeisti įvairias konstrukcijas ir objektus yra kelmus raunant ekskavatoriumi, kadangi jie specialiai nepritaikyti tokiam darbui, technika gana griozdiška, nestabili, kelmo šaknys išsidėsčiusios neprognozuojamai ir raunant gali pažeisti saugotiną objektą, matomai todėl paslaugos teikėjai ir nurodo santykinai didžiausią – 2 m atstumą iki artimiausio objekto.


Plačiajuostę frezą naudojantys paslaugų tiekėjai nurodo ne mažesnį kaip 1 m atstumą iki artimiausio objekto. Dalinio kelmų šalinimo specialia diskine freza ir specialiu grąžtu įrenginių konstrukcijos iš esmės yra panašios, tačiau diskinė freza darbo metu turi judėti horizontaliai įvairiomis kryptimis ir kad pašalintų kelmo kraštą ją reikia pastumti per pusę darbinio disko skersmens, o tai dažniausiai atitinka 30-40 cm, dar 15-20 cm užima disko apsaugos, tad artimiausią galimą pašalinį objektą paslaugos teikėjai nurodo 0,5 m.


Kelmus šalinant specialiu grąžtu įrenginys dirba tik vertikaliai, pakankamai stabilus, veleno darbinis greitis palyginti nedidelis (apie 20 aps/min.), todėl lengviau kontroliuoti pačią darbo eigą ir koreguoti nuokrypius. Paslaugos teikėjai nurodo 0,2 m atstumą iki artimiausio galimo pašalinio objekto.


Ekologija


Įvairių kelmo šalinimo būdų poveikį aplinkai (ekologiją) įvertinti kažkokia skaitine reikšme vargu ar įmanoma. Dažnai aplinkosaugoje naudojamos piniginės baudos už gamtai padarytą žalą, tačiau paprastai tai būna tik iš piršto laužti skaičiai ir vargu ar kas galėtų bent jau apytiksliai paskaičiuoti, kiek kainuoja vienas sliekas. Įvairiuose skaičiavimuose, norint įvesti sunkiai apibrėžiamas dimensijas, dažnai naudojami koeficientai. Kai kada jie būna matematiškai tiksliai apskaičiuoti, o kai kada priimti loginiu sprendimu. Mūsų atveju už atspirties tašką galima paimti kelmų rovimą, kaip labiausiai darantį neigiamą poveikį aplinkai, ir prilyginti jo reikšmę nuliui. Tuomet visi kiti kelmų šalinimo būdai, lyginant su kelmų rovimu, įgytų reikšmę iki vieneto, kada jokio neigiamo poveikio aplinkai nėra, pavyzdžiui, biologinis kelmų šalinimo būdas.


Specialių įrenginių šiam darbui atlikti nėra (nepavyko nustatyti). Dažniausiai naudojami įvairaus galingumo ir tipų ekskavatoriai, kartais buldozeriai.


Technika


Dauguma kelmų rovimo paslaugas teikiančių įmonių, jų šalinimui naudoja ratinius JUMZ tipo ekskavatorius. Įkainiai – valandiniai. Tikslus kelmo šalinimo laikas priklauso nuo daugelio aspektų: vietos sąlygų, kelmo dydžio, medžio rūšies, traktorininko įgūdžių ir kt., tačiau apytikriai vidutiniam, apie 30-40 cm skersmens, kelmo pašalinimui nurodomas apie 30 min. laikas. Arčiausią galimą kliuvinį, iki kurio šalinami kelmai, nurodo nuo 2 iki 3 m. Raunant kelmus ekskavatoriumi, kelmo šaliniams neapsiriboja vien tik jo iškėlimu iš grunto, jį reikia dar ir išvežti. Tam taip pat sugaištamas laikas ir reikia papildomų išlaidų.


Viena įmonė kelmų šalinimui naudoja specialius grąžtus arba cilindrines frezas (priklausomai nuo užsakovo pageidavimų), tvirtinamas prie ratinio traktoriaus. Šių įrenginių pagalba vidutinio skersmens kelmo pagrindinė dalis sutrupinama, o jei naudojama cilindrinė freza – išpjaunama ir ištraukiama į žemės paviršių, tuo pačiu padarant ertmę, kurią užpildžius dirvožemiu galima sodinti naują augalą. Kelmo iki 50 cm skersmens sutrupinimui miške, pievoje, lauke ar parke sugaištama vidutiniškai 3 min.


Arčiausias galimas kliuvinys, iki kurio šalinami kelmai, nurodoma 0,2 m. Dvi įmonės kelmų šalinimui naudoja Bobcat firmos techniką. Kelmus šalina diskinių frezų pagalba dalinai. Vienos įmonės darbo įkainiai valandiniai, kitos – vienetiniai. Vienas vidutinio skersmens kelmas pašalinamas vidutiniškai per 10-15 minučių. Arčiausią galimą kliuvinį, iki kurio šalinami kelmai, nurodo nuo 0,5 iki 1 m.


Didesniam kelmų arba krūmų kiekiui šalinti naudojama didelio galingumo, 2,3 m pločio frezą, kuriai reikia ne mažiau kaip 100 AJ galingumo traktoriaus. Kelmų ar krūmų šalinimas 1 ha plote kainuoja nuo 2500 iki 9000 Lt, priklausomai nuo vietos sąlygų. Pavienių kelmų tokiu būdu praktiškai niekas nešalina, nes tai daug kainuotų.Kelmas susmulkinamas labai greitai – per 0,5-1 min. Arčiausią galimą kliuvinį, iki kurio šalinami kelmai, nurodo nuo 1 iki 2 m.


Biologiniai preparatai. Viena įmonė naikina kelmus ir šaknų atžalas cheminiu preparatu ECOPLUG. Reikalingų kapsulių skaičius priklauso nuo kelmo skersmens ir rūšies. Vidutiniam, apie 30 cm skersmens kelmui reikia 8 kapsulių. Pagal pateikiamą gana nesudėtingą instrukciją šiuo būdu sunaikinti atžalas ir kelmą gali pats interesantas, tik reikia turėti specialų grąžtą ir tiksliai laikytis instrukcijos. Tačiau pats kelmas, nors ir nudžiūsta po vieno vegetacijos sezono, tačiau išlieka. Paslaugos teikėjai nurodo, kad kelmas supūna greičiau nei natūraliai, tačiau tiksliai neįvardija, todėl reikia manyti, kad ne mažiau kaip per 3-4 metus.


Kelmo šalinimo iš grunto būdo tinkamumas


Vienareikšmiškai įvardinti vieno ar kito kelmo šalinimo iš grunto būdo tinkamumą konkrečiam kelmui pašalinti vargu ar įmanoma, nes kaip matome iš aprašymų bei tyrimų, egzistuoja daug sudedamųjų, kurios savo ruožtu taip pat įvairuoja gana plačiame diapazone. Tačiau ankstesniame poskyryje buvo aprašyti keli svarbūs rodikliai ir jų skaitinė išraiška, į kuriuos būtų galima atsižvelgti pasirenkant kelmo šalinimo būdą. Visa bėda, kad beveik visų šių rodiklių dimensijos praktiškai yra skirtingos.


Pasinaudojus formule ir vertinimo balais ir apskaičiavus vidutinį būdo tinkamumo balą galima susidaryti palyginamąjį vaizdą, koks kelmo šalinimo būdas patrauklesnis užsiduotoje situacijoje.


Gręžimas spec. grąžtu. T = (9+8+9) 0,8 = 20,8 balų;

Frezavimas spec. diskine freza. T = (8+9+8) 0,8 = 20 balų;

Cheminis. T = (1+10+10) 0,9 = 18,9 balų;

Frezavimas plačiajuoste freza. T = (10+1+5) 0,2 = 3,2 balų;

Rovimas. T = (6+4+1) 0 = 0 balų.


Parengta pagal LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto specialistų informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis