Nepakenčiantys sauso oro augalai: kaip jiems padėti

Kai oras sausas ir radiatorių iškaitintas, augalai išgarina daugiau vandens, bet tai jiems ne į sveikatą: gali raukšlėtis ir susisukti lapai, jų galiukai paruduoja ir nudžiūsta. Taip dažnai atsitinka svyruokliniams fikusams, inkstpaparčiams, viksvuolėms. Sausą orą lengviau ištveria tie augalai, kurių lapai vykstant evoliucijai tapo panašūs į odą arba juos padengė vaško sluoksnis.

Apie oro drėkinimą

Daugelio kambarinių augalų tėvynė yra drėgni atogrąžų miškai, kur oro drėgmė – 80–90 proc., todėl jiems sunku ištverti sausą kambarių orą, kai ima kaitinti radiatoriai, nes tuomet drėgmė tesiekia vos 40 proc. – kaip Sacharos dykumoje. Nors gyvendami namuose dauguma augalų išmoko prisitaikyti prie sauso oro, tačiau vis tiek jiems būtina mūsų pagalba.

Kai oras sausas, kambarines gėles būtina purkšti, kad gautų daugiau drėgmės. Geriausia tai daryti ryte, kad per dieną lapai išdžiūtų. Vanduo turi būti kambario temperatūros ir nusistovėjęs – lapų nesubjauros kalkių nuosėdos. Labiausiai kieto vandens nemėgsta paparčiai.

Tačiau atminkite, kad orą galima drėkinti tada, kai ant palangės ir kambaryje gana šilta. Jei termometras rodo tik +15 ºC laipsnių, o ir žemė vazonuose drėgna, taip gėles lengva supūdyti.

Pats geriausias būdas

Drėkinti augalus galima įvairiai. Vienas iš būdų – apipurkškite kambariams drėkinti skirtu purkštuvu. Beje, daugeliui gėlių labiau patiks, jei purkšite ne jas, o orą aplinkui, ypač jeigu jų lapai jautrūs drėgmei. Ant radiatorių galite pakabinti specialius indus su vandeniu – sukursite nuolatinį drėgmės šaltinį, tačiau akivaizdžiai oro drėgnumo jie nepadidina. Veiksmingesnis yra elektrinis oro drėkintuvas.

Pats geriausias ir ekologiškiausias būdas drėkinti patalpų orą – auginti kuo daugiau kambarinių gėlių. Jos per lapus išgarina 99 proc. mūsų įpilto vandens. Ir mums sveikiau žaliuose namuose gyventi, ir gėlės savimi pasirūpina, juolab kad augalai išgarina drėgmės tik tiek, kiek reikia, nes kol jos netrūksta, žemė neišdžiūsta.

Purkšti ar nepurkšti?

Gėlės, kurių lapai nelygūs ir pūkuoti, nemėgsta būti purškiamos. Tai begonijos, margeniai, pelargonijos, streptokarpai. Nuo vandens lašelių ant lapų gali atsirasti dėmių, jie ims pūti. Purškiant drėkinti sausą orą reikia akalifoms, alokazijoms, anturiams, brunfelsijoms, difenbachijoms, filodendrams, kalatėjoms, kolumnėjoms, marantoms, monsteroms, daugumai orchidėjų, paparčių.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis