Mielės kaip trąša: nauda, paruošimas ir naudojimas

Mielės yra visiems puikiai žinomas produktas. Mes nuolat gauname jas su maistu, valgydami duoną, įvairius kepinius ir daugybę kitų maisto produktų, gerdami girą. Jų biomasės pagrindą sudaro grybeliai, kurie turtingi, pirmiausia, baltymų, taip pat kitų naudingų medžiagų, tokių kaip organinė geležis, aminorūgštys, įvairūs mikro ir makro elementai. Dalinamės žiniomis, kuo mielės naudingos soduose bei daržuose, ir kaip pasigaminti natūralias mielių trąšas daugeliui savo augalų.

Kodėl mielės kaip trąšos vis dažniau naudojamos soduose ir daržuose?


Mielės yra veiksminga trąša daugumai augalų, kuri pastebimai gerina jų augimo ir vystymosi kokybę. Vertėtų pažymėti štai tokius mielių teigiamo poveikio augalams veiksnius:


  • Didėja daigų atsparumas, netgi esant nepakankamam apšvietimui;
  • Greičiau auga vegetatyvinė masė;
  • Paspartėja šaknų vystymasis;
  • Greičiau auga vaiskrūmių auginiai ir ūgliai, taip sparčiau formuojasi braškių skrotelės;
  • Kadangi mielės yra natūralių bakterijų šaltinis, jos didina augalų imunitetą;
  • Labai veiksmingai stimuliuoja daigų augimą.


Kaip veikia mielės, kaip trąšos?


Kadangi mielėse yra grybelių, jie produktyviai keičia dirvožemio sudėtį. Jos suaktyvina mikroorganizmų veiklą, sukurdamos palankią aplinką, dėl ko paspartėja organinių medžiagų perdirbimo procesas ir į dirvožemį išskiriamas azotas bei kalis.


Shutterstock nuotr.


Kaip pasidaryti mielių trąšas?


Norint pasigaminti iš mielių trąšas, tam prireiks vos poros minučių. Galima naudoti įvairias mielių rūšis: tiek gabalėliais pakuotas šlapias mieles, tiek sausas. Jeigu mielių po ranka neturite, padarykite maitinamąjį užpilą iš duonos, džiūvėsių ar kitų miltinių gaminių, kuriuose yra mikroorganizmų skilimo produktų.


Į šių trąšų sudėtį galima įtraukti įvairius augalinius komponentus. Pavyzdžiui, norint patręšti didelį daržą, rekomenduojama naudoti žolės ir mielių užpilą.


Vis dėlto, ruošiant azoto turinčias trąšas naudojamos ne vien piktžolės. Tam galima panaudoti bet kokias po ranka pasitaikiusias medžiagas: bulvienojus, medžių lapus ir netgi apynių lianas. Beje, pastarasis augalas gali būti pražūtinga piktžolė, gausiai auganti netoli upelių krantų esančiuose soduose ir daržuose. Trąšos iš mielių ir apynių yra tiesiog idealus variantas, nes šis augalas savaime stiprina užpilo fermentaciją, dėl ko išsiskiria didesnis azoto kiekis.


Šio biologiškai aktyvaus koncentrato pagrindu paruoštos trąšos naudotinos praktiškai visiems sode ir darže augantiems augalams. Vis dėlto, į tokias trąšas kai kurie augalai reaguoja ypač gerai. Apie juos papasakosime žemiau.


Pomidorų tręšimas


Pomidorams skirtos trąšos iš mielių naudojamos pakankamai seniai. Jos atsirado tik dėl sodininkų ir daržininkų išradingumo. Tokios trąšos aktyviai naudotos kolektyvinių sodų atsiradimo pradžioje aštuntajame dešimtmetyje, tačiau vėliau, kai rinkoje atsirado daug kitokių trąšų, susidomėjimas mielėmis sumenko. O veltui. Žinoma, jos negali pakeisti azoto, fosforo ir kalio trąšų – komplekso, kuris būtinas augalams įvairiais jų augimo etapais. Jis įterpiamas į žemę su mineraliniais ir organiniais mišiniais. Mielių užduotis kiek kita – jos stimuliuoja augimą ir kaip biologiškai aktyvus papildas paveikia tuos augalo resursus, kurių negali paveikti paprastos trąšos.


Pomidorai taip tręšiami gerai įsišaknijus daigams, ne anksčiau nei viena savaitė po persodinimo į gruntą. Antrą kartą tręšti mielėmis reiktų prieš pat žydėjimą. Kiekvieną kartą tam naudojamas tas pats „bobutės receptas“, nekeičiant ingredientų sudėties. Keičiasi tik po kiekvienomis šaknimis pilamo mišinio kiekis – jeigu jauniems pomidoriukams pakanka pusės litro, tai suaugusiems krūmams būtina ne mažiau dviejų litrų.


Rekomenduojame štai tokį receptą:


10 gramų sausų mielių

0,5 litro vištų mėšlo (tik ekstraktas)

0,5 litro medienos pelenų

10 litrų vandens

5 valgomieji šaukštai cukraus


Gryno gauto tirpalo naudoti pomidorams negalima, jį būtina skiesti santykiu 1:10 ir tik paskui juo laistyti pomidorus, Po šaknimis pageidautina nepilti (sudėtyje yra vištų mėšlo) ir apsiriboti kamieno apskritimo kontūru.


Pomidorams skirtos trąšos su mielėmis yra labai veiksmingas biologinis augimo stimuliatorius. Tręšimo rezultatus galėsite pastebėti jau po kelių dienų. Augalai stipriai išauga, jų lapai tampa mėsingi ir sultingi.


Shutterstock nuotr.


Agurkų tręšimas


Paruošti trąšas su mielėmis agurkams galima ir vegetacijos pradžioje, ir pradėjus jiems derėti. Bet kokiu atveju, rezultatai bus matomi iškart. Agurkams patinka šis vitaminų ir baltymų kokteilis, todėl jie po tręšimo kaip tikri kultūristai pradeda greitai auginti „raumenyną“. Jų vegetacinė masė išauga, taip pat užsimezga daugiau vaisių, sumažėja tuščiažiedžių skaičius.


Agurkus mielių tirpalu reikia tręšti du kartus per sezoną. Pirmą kartą – po tręšimo azoto trąšomis, atitinkamai, praėjus savaitei po persodinimo į gruntą. Antrą kartą – po tręšimo fosforu (jeigu rudenį nebuvo tręšta superfosfatu). Dviejų kartų visiškai pakaks, nes tręšimas mielėmis yra daugiau stimuliuojantis veiksmas, kuris negali pakeisti visaverčio trąšų komplekso.


Kambarinių gėlių tręšimas


Norite, kad naminės petunijos ir begonijos imtų augti tarsi ant mielių? Tai ir patręškite jas mielių antpilu. Iš tikrųjų tai bus labai naudinga kambarinėms gėlėms, kurios uždaros erdvės ir tvankaus oro sąlygomis labai greitai išeikvoja dirvožemyje esančius vitaminus ir naudingąsias medžiagas. Jos nualina savo imunitetą, tampa silpnos ir praranda savo dekoratyvumą.


Jeigu patręšite kambarinius augalus mielėmis, tai greitai sugrąžins kambarinėms gėlėms ankstesnįjį grožį ir išprovokuos naują žydėjimą. Tokioms trąšoms pagaminti reikia labai nedaug komponentų – sausų mielių ir vandens. Į paruoštą tirpalą galima įdėti šiek tiek cukraus.


Rekomenduojamos štai tokios proporcijos:


10 litrų vandens;

10 gramų sausų mielių;

3 valgomieji šaukštai cukraus.


Prieš naudojimą, trąšų tirpalą palaikykite šiltoje vietoje ne mažiau dviejų ar trijų valandų, kad jis lengvai fermentuotųsi. Paskui gautą suspensiją praskieskite vandeniu santykiu 1:5 ir palaistykite juo vazonėliuose augančias kambarines gėles.


Sodo gėlės tręšiamos tokios pačios sudėties tirpalu. Jos su dėkingumu „geria“ šį mielių gėrimą. Po tręšimo mielėmis augalai atrodo gražiau, tampa dekoratyvesni, išleidžia didesnius ir ryškesnius pumpurus, o žydėjimo laikotarpis prailgėja.


Paruošti trąšas su mielėmis galima irisams, bijūnams, chrizantemoms, kardeliams – toms gėlėms, kurios išaugina didelę vegetacinę masę. Tokia vitaminizacija ne tik sustiprina augalų imuninę sistemą, bet ir užtikrina jų klestėjimą ateityje. Gumbai, svogūnėliai ir šaknys kur kas greičiau auga. Mielių trąšos ypač patinka rožėms. Jeigu jos du kartus per sezoną gauna tokių trąšų, ne tik gražiau žydi, bet ir geriau peržiemoja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis