Liaudiški kovos su pomidorų maru metodai

Iki vidurvasario pomidorų maru vadinama fitoftorozė nepasireiškia, pomidorai puikiai auga, džiugina akis ir širdis. Vis dėlto atsipalaiduoti tikrai nevertėtų – retai kada šios ligos pavyksta išvengti nesiimant atitinkamų priemonių.

Kasmet patogeninių grybų sporų pajėgos pražudo dalį derliaus. Tiesa, ligai aktyviai puolant šiuos augalus daugėja ir kovos būdų. Sodininkai nesėdi rankų sudėję, todėl kasmet naudingų patarimų taupyklė vis papildoma naujais metodais, padedančiais kovoti su šia pomidorus atakuojančia liga. Galbūt šie ganėtinai paprasti, nebrangūs, bet tuo pačiu tikrai veiksmingi profilaktikos ir gydymo metodai padės laimėti kovą prieš fitoftorozę jūsų puoselėjamame darže.

Shutterstock nuotr.

1. Česnakų tirpalas

Česnakas sunaikina grybų sporas. Pirmą nupurškimą atlikite, kai mezginė dar nesusiformavusi, antrą kartą augalus nupurkškite praėjus 10 dienų po pirmo purškimo. Jei po to kartą per 12-15 dienų nupurkšite pomidorų krūmus česnakų tirpalu, galėsite džiaugtis gerais rezultatais.

Receptas

Į 10 l vandens dėkite 1-1,5 stiklinės susmulkintų česnakų galvučių ir ūglių. Palikite pastovėti parą, tada nukoškite ir įdėkite į tirpalą 1,5-2 g kalio permanganato.

2. Druskos tirpalas

Apdorojant augalus šiuo tirpalu ant lapų suformuojama apsauginė plėvelė, kuri neleis infekcijai patekti į augalo vidų per žioteles. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad tai – profilaktinė priemonė, o ne gydymas, todėl iš pradžių svarbu atidžiai apžiūrėti krūmą ir pašalinti pažeistus lapelius.

Receptas

Į 10 l vandens berkite 1 stiklinę maistinės druskos.

3. Kefyro tirpalas

Ši priemonė taip pat profilaktinė. Pirmą kartą augalus purkšti rekomenduojama ne vėliau kaip praėjus 10-14 dienų po augalų išsodinimo į dirvą. Vėliau purškimus rekomenduojama kartoti kiekvieną savaitę.

Receptas

Į 10 l vandens pilti 1 l kefyro, kuris prieš tai turi būti paliktas pastovėti šiltoje patalpoje. Tirpalą reikia kruopščiai išmaišyti.

4. Pieno ir jodo tirpalas

Šis metodas iš tiesų ganėtinai veiksmingas. Jodo priešmikrobinės savybės daugeliui puikiai žinomos dar nuo vaikystės. Ši priemonė padarys tvarką ant pomidorų lapelių ir tuo pačiu pagreitins pomidorų nokimo procesą.

Receptas

Į 10 l vandens pilkite 1 litrą neriebaus pieno ir 20 lašų jodo.

Shutterstock nuotr.

5. Pelenų tirpalas

Purškimai atliekami tris kartus per sezoną: pirmą kartą augalai nupurškiami iš karto, kai tik sodinukai prigyja, antrą kartą – prieš pomidorų žydėjimą, o trečią – iš karto po to, kai pasirodo pirmos mezginės.

Receptas

Į 10 l vandens reikia berti pusę kibiro pelenų. Išmaišyti, palikti pastovėti tris dienas, periodiškai maišant. Į paruoštą priemonę papildomai reikia įpilti tiek vandens, kad bendras tirpalo kiekis siektų 30 l. Į tirpalą dėkite 30-35 g ūkinio arba skysto muilo.

6. Kempininių grybų purškalas

Tokie purškimai gali padėti ganėtinai ilgam laikui pamiršti apie fitoftorozę. Purkšti augalus rekomenduojama kas 10 dienų, tai daryti patartina nevėjuotais rytais. Patartina augalus purkšti tuo metu, kai mezgasi vaisai. Vos tik pastebėjus pirmuosius fitoftorozės požymius, augalus būtina papildomai nupurkšti.

Receptas

Į 1 l vandens dėti 100 g grybų. Šiek tiek padžiovintus grybus sumalti mėsmale arba susmulkinti peiliu. Susmulkintus grybus užpilti verdančiu vandeniu, vėliau perkošti.

7. Triukai su varine viela

Vokiečių mokslininkai užpatentavo labai pasiteisinusį metodą: prieš sodinant į gruntą sodinukų šaknis reikia apvynioti varine viela. Mūsų kraštuose sodininkai varinę vielą naudoja kitaip: ja praduria pomidoro stiebą. Vario mikrodozės stabilizuoja chlorofilą, stimuliuoja augalų kvėpavimą ir sustiprina oksidacijos procesus. Tai sustiprina augalą, jis tampa atsparesnis infekcijoms.

Dėmesio! Tokia procedūra atliekama tik tada, kai pomidoro stiebas sutvirtėja!

Receptas: Ploną varinę vielą reikia įkaitinti (galima nušveisti švitriniu popieriumi), sukarpyti 3-4 cm gabaliukais. 10 cm atstumu nuo dirvos paviršiaus perdurkite stiebelį, įkiškite gabaliuką vielos ir užlenkite vielos kraštus žemyn. Nevyniokite aplink stiebą

Štai ir susipažinome su įvairiais kovos su pomidorų maru metodais. Būtų puiku, malonu ir naudinga, jei šią taupyklę papildytumėt savo atradimais ir gudrybėmis, tad lauksime Jūsų patirčių komentaruose. Sėkmės kovojant su klastingu užkratu – pomidorų maru!

Parengta pagal www.7dach.ru informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis