Kokio medžio negalėtumėte pjauti be leidimo, net jei jis – jūsų kieme

Visuomet įsivaizduojame, jog esame savo sklypų šeimininkai, tačiau net pjaunant medį privačioje erdvėje, reikia žinoti ar medis nėra saugotinas.

Jei medis nėra saugotinas, jį galima tvarkyti savo nuožiūra, nepažeidžiant kaimyninių žemės sklypų ir namų valdų savininkų, valdytojų ar naudotojų interesų.

Jei medžiai yra saugotini, norint medį genėti ar nukirsti, reikia kreiptis į savivaldybę su prašymu (aplinkos ministro 2008-01-31 d. įsakymo Nr. D1-87 „Dėl Saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Kaip sužinoti ar medžiai yra saugotini? 

1. Kurie įrašyti žemės sklypo Nekilnojamojo turto registre kaip Specialiosios žemės ir miško naudojimo sąlyga – saugotini želdiniai.

2. Priskirti saugotiniems vadovaujantis Vyriausybės 2008-03-12 nutarimu Nr. 206 „Dėl Kriterijų, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, sąrašo patvirtinimo ir medžių ir krūmų priskyrimo saugotiniems“.

3. Savivaldybės priskirti saugotiniems, vadovaujantis aplinkos ministro 2007-12-29 įsakymu Nr. D1-716 „Dėl kriterijų pagal kuriuos dendrologiškai, ekologiškai, estetiškai vertingi, kultūros paveldui ir kraštovaizdžiui reikšmingi želdiniai, augantys privačioje žemėje, priskiriami saugotiniems“.

Pateikite Jums aktualius klausimus manonamai@delfi.lt, į kuriuos atsakys specialistai.


Parengta pagal Lietuvos Aplinkos ministerijos, Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis