Kodėl bitės gali tapti jūsų šeimos narėmis?

Dažnai žmonės bijo laikyti bites, nes įsivaizduoja, jog tai yra skraidantis drakonas. Anaiptol – bitė jaučia žmogų, tad ji visuomet atsako tuo pačiu. Vis daugiau šeimų imasi prižiūrėti bites, nes tai ir edukacija vaikams, ir praktinė nauda, ir meditacija, padedanti pabėgti nuo viso pasaulio.

Shutterstock nuotr.

Svarbiausia – švara

Įprastame avilyje vasarą būna apie 50 tūkst. bičių, o žiemą apie 20 tūkst. Tad tam, jog jas prižiūrėtumėte, reikia žinoti keletą paslapčių. Dažnai prižiūrėti bičių einama net be tinklelių, nes jos nepuola, dėl to, kad yra selekcionuotos (atrinktos). Vakarų Europoje laikyti piktas bites yra blogo tono ženklas, nes žmogus kenkia ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Juk neigiamos savybės, piktų tranų pagalba (genetiškai), gali persiduoti ir į kitas bičių šeimas.

Norint, kad draugystė su bitėmis būtų šilta ir ilgalaikė, reikia žinoti keletą taisyklių. Nuo seno žinome, kas erzina bites – juodas, gauruotas, prakaituotas lokys. Tad svarbūs trys faktoriai: geriausia dėvėti šviesius rūbus; tvarkingai susirišti ir kepure užsidengti plaukus; būti švariam (jokių kvepalų ar aštrių kvapų). Būtent dėl pomėgio kvėpintis moterys dažnai „sulaukia“ bičių dėmesio, nes kvepaluose yra gyvulinės kilmės ingredientų, kuriuos bitės atpažįsta. Kita klaida – lankyti bites temstant, artėjant audrai, streso būsenoje. Pernelyg dažnas dėmesys bites taip pat ima erzinti.

Bitės ypač jautrios žmonių skleidžiamiems kvapams – natūraliai žmonių išskiriamiems cheminiams junginiams, kurie iškart siunčia joms signalą. Dėl šios priežasties bitės nepuola vaikų, nes jie eina link avilių be jokios baimės. Taip pat, įkandus bitei, jokiu būdu negalima tos vietos trinti, nes pasklidus kvapui, tai jos gali suvokti kaip puolimą. Norint išvengti bičių nuodų injekcijos, geluonis nubraukiamas aštriu daiktu, o skiepo vieta uždengiama agurko žievele ar patepama spiritu, ar degtine. Tai neutralizuoja patekusius nuodus.

Vis daugiau žmonių atsigręžia į gamtą, ieško kitokios gyvenimo kokybės, tad toks laiko praleidimas pavieniui ar su vaikais gali būti labai naudingas. Vaikams tai yra gamtos stebuklas, kuris leidžia pažinti kitokį pasaulį. Jiems yra sukurti specialūs kombinezonai, kepurės, kurie leidžia vaikams atrasti gamtą ne tik per monitoriaus ekraną.

Shutterstock nuotr.

Grįžimas į gamtą

Bitės yra skirstomos į normalias, piktas ir nepiktas. Tad natūralu, kad visos reaguoja skirtingai. Vienos gali nekreipti dėmesio į daromas esmines klaidas, o kitos mažiausią signalą gali suvokti kaip ataką ir apdovanoti geluonimi.

Visgi, koks bus užmegztas santykis ir, jei net pakliuvote į retą, bet stresinę situaciją, priklauso nuo jūsų. Jei bitė jau zvimbia aplink nosį, geriausia sustingti, nekilnoti rankų, nes menkiausias judesys ar naujas kvapas gali iššaukti neigiamą reakciją, kaip ir paniškas maskatavimas rankomis. Blogiausias variantas – imti bėgti. Kaip sakoma, jei bandai gintis ar bėgti – esi kaltas, tad bičių reakcija būna atitinkama. Kartą nuo avilio pabėgęs, tais metais atgal nebegrįši – pažins iš tolo ir „pasveikins“.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tad jei atsižvelgsite į šiuos patarimus, galite užmegzti ilgai trunkančią draugystę su bitėmis. Tai yra tarsi meditacija, kurios metu pradingsta likęs pasaulis. Nuėjęs prie avilio žmogus nejučia pabėga nuo savo problemų, tai savotiška mistinė draugystė. Juk užsimezga ryšys, kuris įtraukia į dūzgiančią realybę. Tiesa, visa reikalinga įranga dažniausiai atsieina 1 – 2 tūkst. Lt.

Iš vieno avilio, kuriame laikoma viena bičių šeima, galima išgauti apie 50 kilogramų medaus. Žinoma, tai pavyksta ne naujokui, o bent kažkiek patyrusiam bitininkui ar bent žmogui, kuris gauna gerų patarimų. Bet jei iškart imsite planuoti, kaip krausite turtus iš medaus, bitės jus nuvils. Visgi bičių šeima – tai aikštingas moteriškas kolektyvas, reikalaujantis atidumo ir supratimo. Todėl tik užsimezgus tikrai bendrystei, galite tikėtis sėkmės.

Šis straipsnis parengtas pagal UAB „Wilara“ specialisto Gedimino Olsevičiaus patarimus. Norint daugiau sužinoti apie bitininkystę, įsigyti reikiamus reikmenis, siūlome apsilankyti internetinėje parduotuvėje www.wilara.lt

Užsakymo nr.: PT_61681791

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis