Kapų apsodinimas: kaip paruošti dirvą ir kokius augalus pasirinkti?

Mūsų kraštuose priimta saugoti mirusiųjų atminimą, todėl nuo seno svarbi kapų ir jų apsodinimo kultūra. Kapai reguliariai prižiūrimi, apsodinami įvairiais augalais, tad mūsų kapinės iš šono neretai atrodo kaip gražūs sodai ar parkai. Bet kaip tinkamai pasirinkti kapinių augalus ir kaip geriausiai juos sodinti?

Specialistai pataria daugiamečius augalus ant kapo sodinti jau rudenį, nes pavasarį galime nespėti to padaryti. Tinkamiausias metas – rugsėjis ir spalis. Rudenį nereikės rūpintis augalų laistymu, o pavasarį, tikėtina, pasirodys vešlūs žali ar kitų spalvų lapai.


Kokius augalus rinktis


Kapinės paprastai įrengiamos smėlėtose vietose, tad dirvožemis ten dažniausiai būna pralaidus. Svarbiausias veiksnys yra tai, kiek saulės augalai gaus – ar kapas saulėtoje vietoje, pusiau šešėlyje ar šešėlyje. Būtent atsižvelgdami į apšvietimą rinkitės žiemai atsparius augalus, kurie gerai augs ir gražiai atrodys tik jei bus auginami tinkamomis sąlygomis. Pavėsingose vietose specialistai pataria sodinti ūksmines ir kt. uolaskėles, šliaužiančiąsias vaisginas, melsves, žiemes, pipirlapes, šilokus ir valdšteinijas, o pusiau pavėsingose – gebenes, flioksus, kaukazinius šilokus, raktažoles, žvirgždes ir kitus augalus, kurie yra tinkami auginti ir pavėsingose vietose. Jei kapas saulėtoje vietoje, galima jį apsodinti šluotelinėmis uolaskėlėmis, čiobreliais, šilropėmis.


Shutterstock nuotr.


Žemės paruošimas


Prieš sodinant augalus reikėtų paruošti jiems vietą – pašalinti medžių ir krūmų šaknis, paruošti augalams tinkamą dirvožemį. Labai tiktų pelenai, kreida ar dolomitmilčiai, kurie sumažintų dirvos rūgštingumą, nes su laiku dirvožemis linkęs rūgštėti. Taip pat tinka kompleksinės mineralinės trąšos – geriausia jas rinktis granulių formos, nes tokių trąšų poveikis ilgalaikis. Dirvožemį taip pat praturtina juodžemis, kompostas ar durpių substratas. Parduotuvėje galima nusipirkti specialiai kapams pritaikytos žemės.


Kiek augalų sodinti


Ant vieno kapo kauburėlio (45x90 cm) patariama sodinti nuo 6 iki 11 augalų. Augalų kiekis priklauso ir nuo jų dydžio – mažesnių galima sodinti daugiau, o didesnių atitinkamai mažiau. Jei augalų bus daugiau, jie iškart uždengs visą kapą, o jei mažiau – kapas atrodys tvarkingesnis, labiau prižiūrėtas, o augalai sustiprės ir užaugs jau pavasarį.


Shutterstock nuotr.


Sodinimas


Prieš sodinant augalus, rekomenduojama juos su visu vazonėliu įmerkti į vandenį su ištirpintomis mineralinėmis trąšomis – tinka bet kurios vandenyje tirpios trąšos (koncentracija tokia pati, kaip tręšiant kambarinius augalus ar vazonines gėles). Tokių augalų šaknys bus užtektinai sudrėkintos ir jiems ilgam užteks maistinių medžiagų. Jei sodinate augalą iš vazonėlio, reikėtų sodinti su visa žeme – taip jis greičiau prigis ir vėliau reikalaus mažiau priežiūros. O jei sodinate augaus plikomis šaknimis arba dalijate augalą, po sodinimo porą savaičių reikėtų juos reguliariai laistyti – jei užtikrinsite reikiamą drėgmės kiekį, augalas geriau prigis. Sodinant augalą su ilgais ūseliais, pavyzdžiui, žiemes, ant ūsų rekomenduojama užberti žemių, kad išaugtų papildomos šaknys.


Augalų priežiūra


Pavasarį augalus patariama papildomai patręšti mineralinėmis trąšomis su azotu. Taip pat ir vasarą rekomenduojama laistyti vandeniu su ištirpintomis trąšomis, kad augalai būtų stipresni ir kompaktiškesni. Tačiau šilokų negalima pertręšti trąšomis su azotu, nes jie gali užaugti per aukšti ir išgulti. Prieš sodindami kelių rūšių augalus ant vieno kauburio, gerai apgalvokite – reikia atsižvelgti į tai, kaip greit augalai plėsis ir kokio jie bus dydžio. Dėl šios priežasties nepatariama kartu sodinti vasarinių ir žieminių gėlių, nes vasarinės gėlės auga greičiau ir gali uždengti šešėliu kitus augalus, bet to, atims iš jų maistines medžiagas. Spalvingas vasarines gėles patariama sodinti prie pat paminklo, kapo priekyje ar šonuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis