Kaip teisingai laistyti kambarinius augalus

Vien to, kad laiku prisimename palaistyti kambarinius augalus, ne visada užtenka. Reikia dar ir mokėti juos laistyti teisingai. Svarbi ir vandens temperatūra, ir tai, kaip augalas laistomas.

Kaip dažnai reikia laistyti

Viena iš svarbiausių taisyklių – augalus laistyti saikingai. Nė vienas kambarinis augalas ilgai netvers ne tik tuo atveju, jei vandens bus per mažai, bet ir jei bus per daug. Laistant per mažai, augalo šaknys apačioje nudžius, bet ir jei laistysime per daug, padarysime augalui ne mažiau žalos. Perlaistymas yra viena pagrindinių kambarinių augalų žūties priežasčių. Kaip žinoti, kiek dažnai reikia laistyti augalą?
Geriausia patikrinti įkišus pirštą į vazono žemę. Jei įbedus pirštą į žemę substratas prilimpa prie piršto, reiškia, drėgmės užtenka, bet jei žemė visai neprilimpa ir yra visiškai sausa, akivaizdu, kad laikas palaistyti. Jei patikrinimas pirštu jums neatrodo patikimas būdas, galite įsigyti specialų dirvos drėgmę nustatantį indikatorių, kuris keičia spalvą priklausomai nuo to, ar drėgmės užtenka, ar ne.

Vandens svarba

Augalus svarbu ne tik laiku palaistyti, bet ir pasirinkti tinkamą vandenį. Visų pirma, vanduo turi būti drungnas arba kambario temperatūros, jokiu būdu ne šiltas ar ledinis. Jei naudojate vandenį iš čiaupo, palikite jį parą pastovėti kambaryje. Jei vanduo kietas, jį reikia visų pirma užvirinti ir palikti ataušti iki kambario temperatūros. Ypač tai sakytina apie rūgščią dirvą mėgstančius augalus, pavyzdžiui, azalijas, kurioms reikia minkšto vandens. Idealiausia kambarinius augalus laistyti lietaus vandeniu.

Kaip teisingai laistyti

Augalus, pasodintus į nedidelius vazonus, pavyzdžiui, sukulentus, ciklamenus ir tuos, kurių lapai su pūkeliu, galima laistyti tik iš apačios, kad vanduo nepatektų ant lapų. Vandenį geriausia pilti į lėkštelę po vazonu, kad sumirktų apatinė šaknų dalis. Bet nereikia čia palikti vandens ilgam. Jei po kurio laiko lėkštelėje dar bus nesusigėrusio vandens, jį išpilkite.

Likusius augalus galima laistyti iš viršaus, geriausia naudoti laistytuvą. Svarbu vandenį lieti ant dirvos, o ne ant lapų, kitaip jie gali imti pūti. Jei netyčia augalą perlaistėte, išimkite jį iš vazono ir palikite, kad žemė apdžiūtų. Tik tada galite persodinti atgal į vazoną. O jei augalas perdžiūvęs, jį reikia pamerkti į vandenį. Atminkite, kad yra augalų, kuriuos be laistymo dar būtina ir periodiškai apipurkšti vandeniu, nes jiems neužtenka vien dirvos drėkinimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis