Kaip sode susikurti romantišką salelę

Natūralios gamtos įspūdis, kvapnūs vijokliniai augalai, besivejantys į viršų dekoratyviomis ažūrinėmis kopėtėlėmis, ir romantiškas suoliukas, ant kurio prisėdus galima pasimėgauti ramybe su gera knyga rankose... Romantišką atokią salelę savo sklype galite įsirengti ir jūs. Pasinaudokite mūsų patarimais ir idėjomis.

Pataria bendrovės „Sodo dizainas“ vadovė Alina Tiriuvienė, www.sododizainas.lt.

„Mažuosius sodo statinius reikia planuoti ir statyti labai apgalvotai, stengtis nesudarkyti aplinkos harmonijos. Pasirinkimą gali nulemti sklypo, namo dydis, šeimininkų poreikiai ir gyvenimo būdas.

Žurnalas "Mano namai"
Atokiame sodo kampelyje, palei tvorą prie ažūrinės vijoklinių augalų atramos, nuošaliai įrengta jauki salelė, paskendusi vešlių augalų kvapų jūroje, tiks ramiai pailsėti. Pagrindinis jos akcentas – medinė augalų atrama, palei kurią vejasi kvapnūs vijokliniai pelėžirniai. Prie jų dera ir kompozicijai stabilumo suteikiantys spygliuočiai, ir romantišką nuotaiką pabrėžiantys vešlūs ryškiažiedžių nasturčių ar kitokių vienmečių augalų kerai.

 

 Tokioje vietoje gali augti ir kiti kvapnūs augalai, pavyzdžiui, liana, gal sausmedis arba kiauliauogė (Solanum jasminoides), kvepianti jazminais. Bet žiemai pastarąją reikia įnešti į šiltesnę patalpą. Mūsų kraštų klimato sąlygomis čia itin tinka laipiojanti rožė – ir dėl aromato, ir dėl įspūdingų žiedų, ir dėl didesnio atsparumo šalčiams. Nors šį augalą reikia labai kruopščiai prižiūrėti, bet įspūdis bus didžiulis.“

 Pagrindiniai augalai

Tuja (Thuja) – itin populiarus, universalus, nuolat žaliuojantis augalas, dažnai naudojamas gyvatvorėms apželdinti, bet tinkamas sodinti ir atskirai, taip pat – spalviškai papildyti augalų kompozicijoms. Daugelio rūšių tujas galima formuoti, todėl jas nesunku priderinti įvairaus stiliaus gėlyne ar aplinkoje. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje ar vidutinio derlingumo žemėje.

Nasturtės (Tropaeolum majus) – vienmetės, daug priežiūros nereikalaujančios gėlės. Stiebas gali užaugti net iki 2,5–3 m ilgio. Jos gali užkloti didelius žemės plotus, lipti ant atramų. Tinka daržo, sodo pakraščiams apželdinti, o ryškūs žiedai ir kitos augalo dalys gali būti naudojamos maistui pagražinti ir paskaninti. Geriausiai auga saulėtoje vietoje, bet tinka ir dalinis pavėsis. Gausiai žydi nuo birželio pabaigos iki vėlyvo rudens.

Kvapusis pelėžirnis (Lathyrus odoratus) – vienmetis laipiojantis augalas, ypač mėgstamas dėl malonaus aromato ir skirtingų atspalvių žiedelių. Dėl šių savybių pelėžirnis tinkamas poilsio salelėms sode papuošti.

 

 Užauga iki 3 m aukščio (išskyrus žemaūgius). Žydi nuo birželio pabaigos iki rugsėjo. Gerai auga šviesioje, nelabai kaitrioje vietoje, derlingoje vidutinio drėgnumo dirvoje.

 Pirkiniai

Sodo suoliukas. Rinkitės patvarų, pagamintą iš drėgmei ir saulės spinduliams atsparių medžiagų, derančių prie pasirinktos aplinkos stiliaus ir namo fasado.

 

„Thomas Philipps“

 Vijoklinių augalų kopėčios. Dekoratyvus sodo elementas, galintis atlikti keletą funkcijų be tiesioginės: atskirti zonas, sukurti užuovėją ir kartu papuošti aplinką.

 

www.nameliukas.lt.

 Dekoratyviniai akmenukai. Natūralaus stiliaus sodo aikšteles, kuriose įkomponuoti jaukūs poilsio kampeliai, dekoruokite smulkiu dekoratyviniu žvirgždu ar skaldele – taip sukursite natūralumo ir išbaigtumo įspūdį.

 „Senukai“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis