Kaip laimėti kovą su kurmiais?

Sodininkai dažnai sako, kad kovoti su kurmiais yra beviltiška, nes net ir atsikračius vieno kurmio, nėra garantijos, kad po kiek laiko jo vietoje neatsiras kitas. Tačiau nekovoti ir leisti kurmiams apsigyventi po jūsų pievele ir daržu taip pat nėra išeitis, tuo labiau, kad šiais laikais yra daug priemonių, leisiančių ne tik naikinti, tačiau ir atbaidyti kurmius. Kurias iš jų geriausia naudoti pasakoja ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Kurmio nauda ir žala

Kurmiai dažniausiai apsigyvena ten, kur vyrauja velėniniai karbonatiniai dirvožemiai. Mažiausiai jų Pietryčių Lietuvoje, kur vyrauja jauriniai ir šilaininiai dirvožemiai. Kurmių urvai būna paviršiniai ir giluminiai. Pirmieji paprastai rausiami vasarą ir pavasarį 1-5 cm gylyje, o giluminiai siekia nuo 5 iki 25, kartais jie būna išrausiami ir dar giliau, iki 90 cm. Nors ir gali pasirodyti kitaip, iš tiesų kurmis yra aktyvus visus metus, tačiau žiemą kurmiai yra linkę naudotis senais urvais ir naujų paprastai nerausia.

Dirvoje atsiradęs kurmis nėra vien tik nuostolis. Šie gyvūnai daug labiau mėgsta derlingą, purią, puvenų pilną žemę, todėl tai gali būti neblogas jūsų sklypo žemės indikatorius. Taip pat kurmis sugaudo ir kai kuriuos dirvos kenkėjus, be to, teigiama, kad rausdami jie pagerina dirvos aeraciją. Tačiau pievose, daržuose ir medelynuose jų naudos žmogus beveik nemato – nors patys kurmiai jokio kito maisto, išskyrus gyvūninės kilmės, neėda, tačiau rausdami gali pažeisti kai kurių augalų šaknis. Ryškiausiai matoma kurmio žala yra ant gražios ir išpuoselėtos pievelės atsiradę kurmiarausiai – jie atima didelę dalį jos grožio.

Kaip atsikratyti?

Viena populiariausių ir, teigiama, efektyviausių priemonių yra spąstai. Jų yra įvairiausių rūšių. „Pasirinkimas priklauso nuo žmogaus – jis renkasi tokius spąstus, kurie jam patinka. Tačiau problema, kad žmonės nori tiesiog nusipirkti priemonę, ją padėti ir viskas.

Spąstus reikia išmokti statyti. Tarkime, išpakavus geriausia apie parą palaikyti juos žemėje, kad pritrauktų žemės kvapą, nes kurmis yra labai jautrus kvapams. Prieš statant spąstus rankas taip pat geriausia išsitrinti žemėmis. O didžiausia klaida yra ta, kad kartais žmonės spąstus deda ant kauburių. Nieko panašaus – juos reikia dėti į arba virš kurmių judėjimo takus“, – teigia Julius Šidiškis, kenkėjų naikinimu užsiimančios įmonės „Credo“ atstovas.

Spąstų būna įvairių konstrukcijų ir sprendimų, tačiau mechaninių spąstų principas išlieka toks pat – kurmis rausdamas pajudina specialų jutiklį, jis aktyvuoja spąstų sistemą, kuri kurmį užmuša. Tokius spąstus reikia tvirtinti jau esamuose kurmio urvuose, prie pat paviršiaus. Viršuje kyšanti spąstų dalis aktyvuosis, kai kurmis bus pagautas – taip galėsite matyti kada spąstus reikia išimti. Patariama juos statyti iš abiejų urvo pusių.

Kitas sprendimas – įkasti vamzdelinius spąstus. „Su vamzdelio tipo spąstais yra šiek tiek daugiau darbo – reikia atkasti taką, įdėti spąstus ir vėl užkasti. Jeigu kurmis pagautas, to nesimatys – reikia juos vėl atkasti ir pasitikrinti. Jie daugiausiai tinka ant paviršutinių takų, tarp vieno ir kito kauburio“, – pasakoja J. Šidiškis. 

Shutterstock nuotr.

Atbaidymas

Atbaidymas garsu yra vienas žinomiausių kovos su kurmiais būdų. Tikriausiai daugeliui yra tekę matyti ant strypų pamautus tarškančius objektus, dažniausiai butelius ar puodus. Teigiama, kad toks garsas kurmiui nepatinka, tiesa, yra įvairių nuomonių dėl šios priemonės efektyvumo, be to, estetikos tai vargu ar prideda. Egzistuoja modernesnis būdas, pakeičiantis tiek tarškantį garsą, tiek išvaizdą – mechaniniai ultragarso prietaisai. Priklausomai nuo sklypo dydžio, jums gali reikėti kelių prietaisų, taip pat jie turi veikti nuolat, tad jam reikalingos baterijos. „Ultragarso prietaisai skleidžia garsą, kuris kurmiui nepatinka ir jis stengiasi palikti teritoriją. Priklausomai nuo aparato, toks prietaisas veikia 12-18 m spinduliu, tačiau jo veikimo plotas priklauso ir nuo dirvožemio. Molžemyje efektyvumas žymiai sumažėja, geroje dirvoje jis gali aprėpti ir didesnį plotą. Žmonės dažnai daro klaidą – įtaiso tokius prietaisus keturiuose sklypo kampuose, o reikėtų dėlioti nuo centro ir pamažu eiti į šalis“, – pasakoja J. Šidiškis.

Pašnekovas, pradėjusiems naudoti šias atbaidymo priemones, pataria būti kantriems. „Viską reikia daryti kruopščiai. Kai žmogus pradeda naudoti šias priemones, kartais jam atrodo, kad kurmių kaip tik padaugėjo. Paaiškinimas paprastas – kurmis jaučia diskomfortą ir pradeda aktyviau rausti ir knisti“, – teigia pašnekovas.

Kurmių atbaidymui gali būti naudojamos ir cheminės medžiagos. Tam tikslui galima pasirinkti specialų kurmiams nemalonų kvapą skleidžiantį skystį, specialų gyvūninės kilmės maistą primenantį jauką, priemones padengiančias kurmių maistą nemaloniomis medžiagomis ar kitus metodus. Žinoma, galima naudoti ir liaudiškas priemones, iš kurių turbūt žinomiausia – į kurmiarausius įmesti silkės galvą. Prisiminkite, kad chemines medžiagas galima naudoti tik kurmių baidymui, bet ne naikinimui.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Galvos skausmas sode: kaip naikinti kurklius
19 įdomių būdu, kaip namuose panaudoti kavos tirščius

Tinklai nuo kurmių

Siekiant apsisaugoti nuo kurmių įrengiamą veją, galima naudoti tinklus. Jie gali būti klojami tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Tokie tinklai paprastai gaminami iš polipropileno. „Ši medžiaga yra atsparesnė nei, tarkime, metaliniai tinklai, kurie rūdyja. Tinklo akutės priklauso nuo gamintojų – būna ir 16 mm x 19 mm, 19 mm x 19 mm, 13 mm x 13 mm. Didelio skirtumo nėra. Net ir pro didžiausią 19 mm x 19 mm akutę kurmis nepralys – užstrigs jo letenos“, – pasakoja apželdinimo ir priežiūros paslaugas teikiančios įmonės „GS Company“ vadovas Vytautas Stanišauskas.

Svarbiausia yra tokį tinklą gerai pakloti – kad nebūtų plyšių ir jo nebūtų galima pajudinti. „Klojant tinklą reikia padaryti nuo 5 cm iki 10 cm užlaidą tarp atskirų tinklo juostų, kad kurmis nerastų jokio tarpo. Jeigu vejos kraštuose turite gėlynus arba gyvatvores, o tinklą paklosite tik po veja, kurmis raus ten kur nėra tinklo – gėlynus ir lysves. Įrengiant didelį plotą, patartina tinklą pritvirtinti prie žemės su smaigais – prismeigus mažesnė tikimybė jį nutraukti su technika. Geriausia tinklą tvirtinti nuo 5 cm iki 7 cm gylyje. Jei virš tinklo paliksite 10 cm, kurmis gali pamėginti raustis iš viršaus – tiek jam užteks“, – pasakoja pašnekovas.

Atkasti seną pievelę ir specialiai dėl kurmių kloti tinklą nėra pati taupiausia išeitis. Tokiu atveju galima rinktis vertikalią apsaugą šonuose palei visa perimetrą, kad kurmiai bent jau neprasibrautų iš kaimyninių sklypų. Šoninių tinklų tvirtinimo gylis, pasak pašnekovo, priklauso nuo dirvožemio tipo – smėlyje tinklą tikrai reikės įtvirtinti iki metro, jeigu tai molis, galima tvirtinti ir iki 70 cm. Žinoma, visada naudinga derinti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai klojamus tinklus sudarant vientisą apsaugą ir visiškai sumažinant kurmio atsiradimo riziką, tačiau tai atitinkamai daugiau ir kainuoja.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis