Kaip išsirinkti šiltnamį?

Daugelis savo gyvenimo neįsivaizduojame be šiltnamio. Šiltnamyje pasodinus salotas, ridikėlius, pomidorus ar agurkus galime jais mėgautis anksčiau nei auginant atvirose lysvėse. Tad dabar yra pats metas patobulinti turimą ar išsirinkti naują šiltnamį. Dėl to labai svarbu atsakingai apsvarstyti šiltnamio tipus, dydį, dangos medžiagas.

Dydis ir svarstymai dėl pamatų

Šiltnamių dydžių būna įvairiausių. Mažesni skirti daržams, kuriuose nėra daug vietos, o šiltnamį turėti norisi vis tiek. Patys didžiausi būna skirti bei pritaikyti auginti ir dideliais kiekiais parduoti ūkininkų turguose. Jei daržas ir sodas yra jūsų hobis, tuomet optimaliausias šiltnamio plotas yra 10-18 kvadratinių metrų. Žinoma, tam tinkamas gali būti ir 12 kvadratinių metrų šiltnamis. Tačiau visgi labiausiai šiltnamio dydžio pasirinkimą turėtų nulemti, kiek ir ko norėtumėte auginti.

Šiltnamiai būna be pamatų ir su jais. Šiltnamio pamatai skirstomi į sukalamus arba betonuojamus. Statydami šiltnamį patys, kai kurie pamatus šiltnamiui lieja norėdami apsaugoti auginamas daržoves nuo kurmių invazijos ar nuo nedidelės šalnos (jei betonuoti pamatai yra bent šiek tiek įkasti į žemę). Gera žinia tai, kad perkant jau pagamintus šiltnamius įprastai nereikia ruošti papildomų pamatų, nes jie turi cinkuotus metalinius pagrindus.

Žinoma, svarbu plačiau aptarti abiejų būdų privalumus ir trūkumus. Specialistai išskiria, kad statant ant grunto – nėra jokių pagrindo paruošimo išlaidų, pats statymo procesas itin paprastas (dažniausiai į gruntą įkasamos kelios kryžminės jungtys su ankeriais), suklydus renkantis pastatymo vietą, ją galima greitai pakeisti.

Gamintojo nuotr.

O rinktis šiltnamio statymą ant pamato – tai geriausias sprendimas, jei esate įsitikinę, kad vieta parinkta teisingai: statant ant pamato, į vidų nepateks pašalinė drėgmė, nebus skersvėjų ir prapūtimų, taip pat bus lengviau keisti gruntą.

Jei nusprendėte statyti šiltnamį ant pamato, jums reikės juostinio tipo 10–15 cm pločio ir 40–50 cm gylio pamato. Šiltnamio karkasas bus tvirtinamas inkariniais varžtais. Pats karkasas gali būti pagamintas iš medienos, įvairių cinkuotųjų profilių (populiariausiu iš jų laikomas cinkuotasis M formos profilis), o taip pat kvadratinių vientisų metalinių vamzdžių.

Rekomenduojama pirkti šiltnamius, kurie pagaminti būtent iš vamzdžių, nes tai tvirčiausia ir ilgaamžiškiausia karkaso medžiaga. Skirtingai nei M formos profilis, vamzdžiai puikiai išlaiko sniego apkrovą.

Medieną karkasui paprastai renkamasi, kai pageidaujama, kad šiltnamis kainuotų kuo pigiau. Kitais žodžiais tariant – jei norite pasistatyti šiltnamį savo rankomis, medinių strypų karkasas – būtent tai, ko jums reikia.

Medžiagos

Statant šiltnamį trys populiariausios konstrukcinės medžiagos yra: medis, metalas ir plastikas. Iš medžio pastatyti šiltnamiai būna naudojami trumpiau, nes mediena pūva, nėra pakankamai tvirta. O dideliems šiltnamiams gali prireikti labai daug medienos sutvirtinimams. Metalas yra vienas ilgaamžiškesnių medžiagų, nes yra labai tvirta. Ji tinkama aukštoms ir didelėms konstrukcijoms. Be to, tokias konstrukcijas galima lengvai išardyti, išlenkti, suvirinti ir pritaikyti prie šiltnamio projekto. Dar vienas variantas – plastiko lankai. Tai vienas pigiausių pasirinkimų. Iš jų galima pastatyti tik arkinį šiltnamį, sudėtingiau įrengti orlaides viršuje. Irgi yra ilgaamžiai ir stiprūs.

Stiklas ir polikarbonatas yra pasirenkamas lygiagrečiai. Kai kurie bijo rinktis stiklą, dėl to, kad jam dūžtant gali tekti dažnai keisti, tad nenuostabu, jog vis dažniau pasirenkama plėvelė, kuri daugeliui priimtina dėl optimalios kainos. Svarbiausia, plėvelės nepamiršti nuimti žiemai, tuomet ji gali tarnauti iki 4 metų.

Tokiomis plėvelėmis prekiauja ir „Averto“ (www.averto.lt plėvelės naudojimo laikas – 3-4 metai, minimali kaina, lengvas keitimas), jie taip pat siūlo ir kitas medžiagas: stiklas (didelis svoris, sudėtingas keitimas, išlaiko sniego apkrovas ir tokius kritulius, kaip kruša ir snygis), korinis polikarbonatas (aukštas efektyvumas šildomuose šiltnamiuose, lengva montuoti, mažas svoris, gero polikarbonato naudojimo laikas – ne mažiau 10 metų, optimalus kainos ir kokybės santykis).

Gamintojo nuotr.

Laikas

Pamirštama pagalvoti ir apie laiko sąnaudas – nupirkus paruoštą šiltnamį – jį galima sukonstruoti per vieną ar dvi dienas. O naujo pasistatymas, pradedant dalių supirkimu ir baigiant pastatymu, gali užtrukti ir savaitę. Nenorint surinkti patiems šiltnamį – kai kurios įmonės siūlo už tam tikrą mokestį atlikti ir pastatymo darbus. Jų paslaugų kainos svyruoja nuo 100 eurų.

Dvišlaitis ar arkinės konstrukcijos

Šis klausimas yra vienas svarbesnių. Arkinis šiltnamis nepalyginamai tvirtesnis nei šlaitinis. Stipresnė pati konstrukcija. Be to, nuo arkinio šiltnamio žiemą lengviau nuslysta sniegas. Arkinis šiltnamis, jei dengiamas ištisiniais polikarbonato lakštais, žymiai sutvirtina šiltnamį, vėjo gūsiams sunkiau išklibinti ar kitaip pakenkti šiltnamiui. Tuo tarpu šlaitiniai dengiami polikarbonato lakštais, kurie supjaustyti gabalais ir sukišti i konstrukcijos rėmelius – stipresnis vėjas gali dangos lapus lengviau išplėšti.

Papildomi praktiniai patarimai

Nesiūloma statyti šiltnamio iš senų langų rėmų, kurie jau būna sutrūniję (paprastai langai keičiami jau ne pirmos jaunystės). Pastatę šiltnamį iš supuvusių langų rėmų – turės šiltnamį, kuris nebus nei gražus, nei juo labiau saugus. Taip pat naudojant stiklą yra didesnis pavojus susižeisti. Jį sudaužyti gali paprasčiausias nukritęs obuolys.

Šiltnamį kiekvienais metais reikėtų perkelti į kitą vietą, kad įšaltų žemė ir visi mikrobai bei kenkėjai. Arba galima pakeisti gruntą šiltnamyje, kuriame sodinama. Gruntą pakeisti yra sunku, tad lengviau perkelti į kitą vietą visą šiltnamį. Jei tai yra surenkamas šiltnamis – jį nėra galima neardant perkelti į kitą vietą. Jei tai yra pačių padarytas šiltnamis, įprastai gali tekti išardyti ir iš naujo pastatyti kitoje vietoje.

Jei nėra galimybės pakeisti vietos ar nenorima pakeisti grunto – galima viską auginti dėžėse ar vazonuose. Tokiu būdu bus lengviau atnaujinti dirvą. Auginamų daržovių ir augalų beveik nereikės ir ravėti.

Užsakymo nr.: PT_70593486

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis