Kaip auginti grybus namuose

Grybai – puikus produktas, juose nėra riebalų, jie turi mažai kalorijų, juose gausu vitaminų, antioksidantų ir maistingų medžiagų.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Norint auginti grybus namuose, reikia sudaryti jiems tinkamas sąlygas, reikia įsigyti grybienos, kurioje dauginami grybai.

Kaip auga grybai

Grybai auga iš sporų (ne iš sėklų), kurios yra tokios mažytės, kad atskirų sporų plika akimi neįmanoma įžiūrėti.

Sporose nėra chlorofilo, nuo kuri sudygsta sėklos, joms reikia pjuvenų, medinių kamščių, šiaudų ar skysčio. Sporų ir medžiagų, kuriose jos auga, mišinys vadinamas grybiena. Grybiena – tarsi raugas duonai.

Grybiena užauga pirmiausia, paskui išauga grybai. Priklausomai nuo grybienos tipo, reikia skirtingų podirvių: šiaudų, kartono, pjuvenų ar komposto iš kukurūzų burbuolių kotų, šiaudų, kakavos pupelių lukštų, gipso ir azoto papildų.

Kur auginti grybus

Grybams patinka tamsa, vėsa, drėgmė ir šiluma. Puikiai tinka rūsys, bet galima auginti grybus ir tiesiog po kriaukle. Grybai geriausiai auga 13 – 15,5 laipsnių šilumos temperatūroje, jiems nepatinka sausumas, tiesioginis karštis, skersvėjis. Portobello grybams reikia vėsesnės temperatūros, pakanka 7 laipsnių šilumos. Daugelyje rūsių vasarą būna per karštą auginti grybus, tad auginkite juos žiemą.

Grybai gali gauti šiek tiek šviesos, bet vieta, kur jie auga, turi būti prieblandoje ar menkai apšviesta.
Kai kurių rūšių grybai gali augti lauke, tik reikės daugiau laiko jiems užaugti – nuo trijų iki šešių mėnesių.

Kokių rūšių grybus auginti

Yra daug rūšių grybų. Grybus naudinga auginti vien todėl, kad tad žinosite, jog jie geri, o renkant miške, galite prisirinkti nuodingų grybų.

Šių rūšių grybus dažniausiai augina namuose:
portobello,
juodkotės ugniabudės,
maitake,
kreivabudės,
šitake,
dvisporiai pievagrybiai.

Kaip auginti grybus

Jei norite augini grybus namuose, yra keli variantai. Galima nusipirkti grybų su paruošta dirva ir grybiena. Paruoštas rinkinys palengvina gyvenimą.

Lengviausia auginti dvisporius pievagrybius. Jiems reikia dėžučių su kompostu grybams. Dėžučių dugną kaitinkite apie tris savaites, kol pasimatys grybiena – baltus siūliukus primenančios šaknys. Paskui užberkite ant grybienos apie 2,5 cm dirvožemio. Dirvožemį apipurkškite vandeniu ir uždenkite drėgna medžiaga. Kai medžiaga išdžius, apšlakstykite ją vandeniu.

Dvisporiai pievagrybiai turi išaugti per tris – keturias savaites. Kai grybai užaugs, nupjaukite aštriu peiliu. Neraukite grybų, kad nepažeistumėte šalimais augančių mažesnių grybų. Kasdien nupjaukite išaugusius grybus, grybų derlius bus apie pusę metų.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis