Kaip augalai gali pakeisti interjerą

Augalai yra šis tas daugiau nei dekoratyvinis prisilietimas prie vidaus interjero. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip augalai suburia žmones, padeda jiems atsipalaiduoti ir sukuria aplinką bendradarbiavimui.

Vidaus augalai interjero dizaine atlieka svarbų vaidmenį. Jie suteikia gyvybingumo, kuris yra nešiojamas, augantis ir nuolat besikeičiantis, už gerokai mažiau nei atsieina nauja siena ar architektūros elementas. Jie ne tik gražiai atrodo, bet ir atlieka funkciją bei suteikia formą. Jie gali pakeisti erdvės atmosferą ir pojūtį. Jie suteikia spalvų ir užbaigia bet kokį dekorą. Jie sustiprina dizainą, netrukdydami kitiems svarbiems jo elementams.

Shutterstock

Augalai kaip dėmesio centras

Kambariniai augalai gali tapti dėmesio centru, pritraukiančiu žmones per visą erdvę į konkrečios paskirties vietą. Tai galima padaryti keliais būdais.

Dideli pavyzdiniai augalai gali būti naudojami dėmesiui pritraukti vien dėl savo dydžio. Tokie augalai paprastai būna maždaug trijų ar keturių metrų aukščio. Tokiu tikslu dažniausiai auginamos palmės, fikusai, kai kurių rūšių dracenos. Neretai didelius vidaus augalus sunku surasti, juos gali tekti užsisakyti pas komercinius augintojus prieš kelis mėnesius. Tokie augalai paprastai sodinami vieni arba derinami su mažesnio ūgio antžeminiais augalais.

Neretai dėmesio centru gali tapti ir neįprastų formų augalai, paprastai atliekantys gyvos skulptūros funkciją. Pavyzdžiui, kraštuotoji dracena (Dracaena cincta) gali turėti įdomius kamieno posūkius, o eugenijos ar fikusai gali tapti figūrinio augalų karpymo meno objektais. Kad tokie augalai išliktų dėmesio centre, visi likusieji privalo būti žemi ir paprasti.

Svarbiausiu akcentu gali būti ir ryškių spalvų augalai, pasodinti pavieniui ar krūvoje. Lysvė ryškiaspalvių puansetijų atkreips dėmesį atostogų metu. Ryškūs krotonmedžiai su geltona, raudona ir oranžine lapija savaime tampa dėmesio centru, o štai neoninis žalias skindapas ar žalios citrinos spalvos kvapnioji dracena „Warneckii“ patrauks akį iš toli ir išsiskirs iš solidžios žalios lapijos.
Augalai gali padėti nukreipti pėsčiųjų srautą erdvėje ir suformuoti alėją. Augalai taip pat turi įtakos tam, kaip greitai žmonės juda šia alėja.

Kai alėjoje rikiuojasi skirtingų rūšių, įvairių formų ir dydžių augalai, žmonės linkę eiti lėčiau, nes jiems kyla noras pakeliui viską apžiūrėti. Jeigu alėja yra ne tiesi, o išlenkta, tuomet žmonių srautas judės dar lėčiau.

Jeigu susodinti identiški augalai ir alėja tiesi, žmonės eis gerokai greičiau. Tokiu atveju po pirmo ir gal dar antro augalo jau nebesinori į nieką dairytis. Tai gali padėti tokiose vietose, kur norisi greito žmonių judėjimo, pavyzdžiui, eilėje į kino teatrą ar judrioje fojė.

Shutterstock

Augalai gali įrėminti ar paslėpti vaizdą

Augalas gali tarnauti tarsi paveikslo įrėminimas, pritraukti dėmesį į konkretų objektą ar vietą. Paprastai norint įrėminti kažkokį akcentą, augalus reikia išdėlioti simetriškai abiejose jo pusėse. Pavyzdžiui, dvi identiškos palmės abiejose informacinės lentos pusėse biurų pastato vestibiulyje įrėmins informacinę lentą ir atkreips lankytojų dėmesį.

Panašiai augalus galima naudoti durims, liftams, laiptams, įėjimams ar net reikšmingam meno kūriniui įrėminti. Taip atkreipsite žmonių dėmesį ir nukreipsite srautą ta linkme. Taip pat augalų pora gali įrėminti įspūdingą vaizdą pro langą, patraukti žmonių dėmesį nuo vidaus erdvės į lauką.

Augalai taip pat gali užstoti nepageidaujamą vaizdą. Sode jie gali slėpti fontano mechaniką, o štai restorane užstoti geriamo vandens aušintuvą, privatų valgomąjį nuo bendros valgymo zonos. Augalai taip pat gali būti naudojami kaip užuolaida prastam lauko vaizdui užstoti, iš esmės nesumažinant dienos šviesos kiekio, išlaikant jaukią atmosferą ir išsaugant erdvės jausmą.

Shutterstock

Augalai gali pakeisti akustiką ir prislopinti garsą

Augalai padeda sumažinti triukšmą, nekeičiant bendros erdvės dizaino. Kai kitą kartą lankysitės triukšmingame restorane, apsižvalgykite aplinkui. Pamatysite daug kietų paviršių (sienos, grindys, langai ir baldai), kurie nesugeria garso. Visi garsai atsimuša į kietus paviršius ir juda pirmyn ir atgal, kol pasiekia kampus. Žmonės, norėdami būti išgirsti, kalba garsiau, todėl triukšmas tik dar labiau didėja.

Tyrimai parodė, kad vidaus augalai veiksmingai sugeria aukštesnių dažnių garsus (jie erzina kur kas labiau nei žemų dažnių garsai), ypač kambariuose su daug kietų paviršių ir mažai apmušalų ar audinių. Fikusai, dracenos, vėzdūnės, žemosios nėrinės ir filodendrai širdies formos lapais šia prasme yra ypač veiksmingi pagalbininkai. Be to, ne prasčiau garsą sugeria ir žievės mulčias ant juodžemio paviršiaus. 1995 metais atliktas tyrimas parodė, kad augalai pagerina akustiką, mat išsklaido garso bangas. Daug smulkių lapų turintys augalai, tokie kaip fikusai, linkę ne sugerti garsus, o juos išskaidyti, tad erdvė tampa mažiau triukšminga ir labiau patraukli.

Shutterstock

Augalai sukuria vizualinį gilumą ir apibrėžia erdvės kontūrus

Didžiulės erdvės, tokios kaip pastatų vestibiuliai ir prekybos centrai, gali atrodyti bauginančiai ir nepatraukliai. Žmonės gali jaustis nejaukiai didelėse ir tuščiose erdvėse, ypač nepažįstamoje aplinkoje. Ir čia gali pasitarnauti augalai, gebantis sukurti vizualinį gilumą, suskaidyti erdvę į mažesnes, jaukesnes ir patrauklesnes zonas. Augalai gali atlikti patalpoje skiriamosios sienelės funkciją – tai sukurs mažesnes ir intymesnes erdves pastato vestibiulyje, kur žmonės gali susitikti ar peržiūrėti savo užrašus prieš verslo susitikimą.

Augalai taip pat gali būti naudojami kaip nešiojamos sienelės, kurios sukurs privatesnes erdves atviros koncepcijos biuruose be sienų. Dauguma augalų atskiruose vazonuose gali būti perkeliami pagal nuomininkų ir lankytojų poreikius, ko su sienomis padaryti neįmanoma.

Shutterstock

Augalai vizualiai pažemina lubas

Aukštos lubos taip pat gali bauginti, jos gali priversti lankytoją pasijausti mažu ir pažeidžiamu. Vizualiai tokią erdvę virš galvų pažemina aukšti augalai su vešlia lapija – tai padės sukurti „netiktas lubas“. Aukšti, erdvėje gerai išdėstyti fikusai, gali paversti didžiulį vestibiulį ar prekybos centrą jaukiu sodu. Pavyzdžiui, 15 metrų aukščio lubas vizualiai pažemins kokių keturių metrų fikusas. Ir kuo didesnis lapijos baldakimas, tuo labiau vizualiai „pažemėja“ lubos.

Augalai suteikia spalvų, jie kelia susidomėjimą

Augalai monotoniškai aplinkai gali suteiki įvairių spalvų. Nors paprastai augalus suvokiame kaip žalius, tačiau ta pati žalia turi daug atspalvių. Lapai gali būti sodriai žali ar alyvuogių spalvos, sidabrinės žalios, neoninės žalios ar gelsvai žalsvos.

Kaip prieskoniai gali suteikti įdomumo patiekalams, lygiai taip pat ir augalai suteikia spalvų ir įdomumo patalpoms. Be to, lapai gali būti marginti balta, sidabrine, geltona, raudona, purpurine ar oranžine spalvomis. Arba būti iškart kelių spalvų, kaip krotonmedis. Ryškiaspalviai augalai išsiskiria labiau, o tamsesni žalios atspalviai suteikia gilumo ir tampa fonu. Skirtingų spalvų augalų sustatymas šalia dar labiau masina, augalų masei tai suteikia vizualinio patrauklumo.

Shutterstock

Augalai didina numanomą vertę

Tyrimais įrodyta, kad tais atvejais, kai pardavimo zonoje yra augalų, žmonės suvokia, kad parduodamų prekių vertė yra didesnė nei ten, kur tokios pačios prekės parduodamos aplinkoje be augalų. Štai vieno 2002 metais atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad vartotojai buvo pasiruošę išleisti 12 procentų daugiau už produktus, parduodamus medžiais papuoštoje aplinkoje. Tai pat žmonės yra linkę ilgiau užtrukti ir daugiau nupirkti tose pardavimo zonose, kuriose yra augalų. Daugelis prekybos centrų ir butikų, kad padidintų pardavimus, pasinaudoja šio poveikio privalumais.

Augalai prideda erdvei prabangos ir prestižo. Žmonės pasąmonės lygmenyje atogrąžų augalus sieja su sėkme ir jaučiasi labiau pasitikintys savimi, kai dirba ir turi reikalų su tokių augalų vidaus interjere turinčiomis kompanijomis.

Paparčiai, palmės ir žydintys augalai ypač padeda kurti prabangiai malonią aplinką. Šie augalai dažnai naudojami geriausiuose viešbučiuose, restoranuose ir prabangiuose namuose. Sėkmingiausių korporacijų būstinės ir prestižiniai biurai visada puošti vidaus augalais.

Shutterstock

Augalai valo orą ir prisideda prie sveikesnės aplinkos

Augalai skatina jų puošiamose patalpose dirbančių, gyvenančių ir besilankančių žmonių sveikatą. Mokslininkai ir tyrėjai ne kartą įrodė, kad augalai įgalina mus jaustis geriau.

Augalai iš oro pašalina kenksmingus lakiuosius organinius junginius, tokius kaip formaldehidas ir benzolas, paversdami juos nežalingais junginiais, kuriais vėliau tie patys augalai maitinasi.
Mokslininkas Billas Wolvertonas, anksčiau dirbęs Nacionalinėje aeronautikos ir kosmoso administracijoje, buvo vienas pirmųjų, tyrinėjusių šį procesą. Nuo to laiko mokslininkai keliose šalyse tęsė ir išplėtė šį tyrimą, tačiau visų rezultatai buvo panašūs.

Tyrėjai nustatė, kad vazone augančio augalo mikrokosmas (tai pats augalas, jo šaknų sistema, dirvožemio mikrobai ir dirvožemio terpė) gali per 24 valandas mažiausiai 70 procentų sumažinti visų didelės koncentracijos oru pernešamų lakiųjų organinių junginių kiekį, o kartais juos net visiškai pašalinti. Mikrokosmo gebėjimas išvalyti iš oro šiuos junginius tampa dar veiksmingesnis kaskart, kai ore atsiranda papildomų lakiųjų organinių junginių. Beje, iš oro augalai šiuos junginius vienodai veiksmingai valo ir dieną, ir naktį. Šie junginiai paverčiami anglies dioksidu ir vandeniu, taip pat kitais nekenksmingais junginiais. Iki šiol visi tyrinėti augalai parodė savo gebėjimą sumažinti visus iki šiol išbandytus lakiuosius organinius junginius.

Taip pat įrodyta, kad augalai gali 90 procentų sumažinti anglies monoksido kiekį patalpose. Net nedidelė anglies monoksido koncentracija gali paveikti dėmesį ir koncentraciją, o didesnės koncentracijos gali būt netgi mirtinos.

Be to, kad augalai šalina iš oro kenksmingus lakiuosius organinius junginius, jie ir kitais būdais prisideda prie mūsų sveikatos ir gerovės. Kai augalai puošia biuro aplinką, joje esantiems žmonėms kosulio rizika sumažėja 40 procentų, gerklės skausmo ir sausumo – 30 procentų, galvos skausmų – taip pat 30 procentų, sausos odos sudirgimo – 25 procentais, nuovargio – 20 procentų.

Kitas panašus tyrimas parodė, kad biuruose su augalais darbuotojų neatėjimo į darbą atvejų skaičius sumažėja neįtikėtinais 60 procentų. Dar kitas tyrimas atskleidė, kad kai dirbame langų neturinčiose patalpose, bet jose yra augalai, sumažėja kraujo spaudimas ir pagerėja dėmesio koncentracija, lyginant su darbu toje pačioje aplinkoje be augalų.

Be to, vazonuose augantys augalai stabilizuoja drėgmę ir temperatūrą, sukuria jaukią ir sveiką aplinką. Tiesą sakant, oro drėgmę augalai stabilizuoja tarp 30 ir 60 procentų – žmogui tai yra komforto lygmuo. Be augalų daugelyje pastatų drėgmės lygis siektų varganus 20 procentų. Dar buvo įrodyta ir tai, kad vazonuose augantys augalai mažina dulkių kiekį.

Shutterstock

Augalai skatina gerą savijautą ir produktyvumą

Augalai taip pat gerina mūsų gerą savijautą ir kitais būdais. Jie skatina malonumo, ramybės ir atsipalaidavimo jausmus, sukuria jėgas grąžinančią atmosferą. Interjero dizaineriai intensyviai naudojasi šiais augalų privalumais ir dažnai jais puošia vestibiulius, restoranus, biurus ir ligonines.

Vizualinis kontaktas su gamta mažina su intensyviu susikaupimu siejamą nuovargį. Augalai gali atstatyti dėmesį net po trumpų „gamtos“ pertraukų. Kitas tyrimas parodė, kad egzaminų stresą patyrę studentai jaučiasi geriau, mažiau bijo ir pyksta, kai jų regėjimo lauke yra augalai.

Augalai taip pat gali pagerinti mūsų produktyvumą, kuris labai svarbus darbo vietoje. Vienas tyrimas įrodė, kad patalpoje, kurioje yra augalų, dirbantys žmonės kompiuterizuotas užduotis atliko 12 procentų greičiau nei tie, kurie dirbo patalpose be augalų.

Taigi, augalai padeda patenkinti daugelį interjero dizaino ir pastato funkcionalumo poreikių. Jie kainuoja mažiau nei brangūs meno kūriniai, ir jau kur kas mažiau nei atsieina naujos sienos ar lubų žeminimas. Dar jie gerina mūsų sveikatą, mažina stresą ir padeda geriau susikaupti. Joks kitas gražus interjero elementas neturi tiek daug privalumų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis