Kaip apsisaugoti nuo pelių ir žiurkių?

Išsigandusios netikėto šalčio pelės ir žiurkės veržiasi į gyventojų būstus. Pats metas pasirūpinti prevencinėmis priemonėmis: užsandarinti galimus graužikų patekimo kelius ir pastatyti specialias vyliaus dėžutes, kol graužikai nepridarė žalos.

Graužikai įsitaiso net automobiliuose

Kalbintas biologas stebisi, jog pelės įsikuria net ir automobiliuose.

„Praeitą savaitę paskambinęs vyrukas pasakojo, jog ryte besiruošdamas į darbą automobilio salone išvydo bėgiojančią pelę. Atvykę kenkėjų kontrolės ekspertai apžiūrėjo automobilį ir prie variklio rado graužiko lizdą – ilgauodegė ten šildydavosi“, – neįprasta situacija stebisi Liutauras Grigaliūnas.

Svarbu užtikrinti patalpų sandarumą

Kenkėjų kontrolės ekspertas individualių namų ir sodybų, daugiabučių namų gyventojams, kol dar nevėlu, rekomenduoja imtis prevencinių priemonių.

„Pirmiausiai reikia užtikrinti patalpų sandarumą, t.y. betonu, metalinėmis detalėmis ar kitomis panašiomis priemonėmis užsandarinti plyšius aplink namą, grindis, sienose. Ventiliacijos angas patariame uždengti tinkleliais iš vidaus ir išorės. Be to, labai svarbu, kad neliktų jokių plyšių aplink kanalizacijos, šildymo, dujų vamzdžius“, – patarimais dalinasi UAB „Dezinfa“ biologas.

Ekspertas taip pat pabrėžė, jog apie kenkėjų prevenciją svarbu galvoti jau tada, kai namai dar tik statomi. Jau statybos metu derėtų pasirūpinti patalpų sandarumu – nesudaryti sąlygų graužikams slėptis.

Lauke padeda vyliaus dėžutės, patalpų viduje – humaniški spąstai

L. Grigaliūnas individualių namų gyventojams rekomenduoja aplink namus išdėlioti specialias vyliaus dėžutes, kurios yra saugiai užrakintos, kad graužikai neišnešiotų nuodų po teritoriją, augintiniai ar vaikai neparagautų užnuodyto jauko. Taip pat galima statyti ir gyvagaudžius spąstus. Tikėtina, kad pelės ir žiurkės, radusios maisto lauke, nebesiverš jo ieškoti į uždaras patalpas.

Tiek individualius namus turintiems, tiek daugiabučių namų gyventojams, taip pat patariama namuose pasistatyti spąstus „Radar”, į kuriuos įbėgusios pelės yra automatiškai uždaromos ir užmigdomos leidžiant anglies dvideginio dujas – graužikas visiškai izoliuojamas, jis nėra matomas, girdimas, neskleidžia nemalonaus kvapo.

Kenkėjų kontrolės ekspertas tikina, kad laiku imantis prevencinių priemonių yra užkertamas kelias graužikams patekti į patalpas, niokoti gyventojų turtą: graužti sienas, buitinių prietaisų laidus, apgraužti vaisius, daržoves ir kt. Be to, tinkamai kovojant su pelėmis ir žiurkėmis sumažinama rizika susirgti graužikų platinamomis žmogaus gyvybei pavojingomis ligomis: salmonelioze, trichinelioze, leptospiroze ir kt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis