Kaip apsaugoti augalus šiltnamiuose, kad neperkaistų

Daug žmonių augina daržoves šiltnamiuose, tad pats metas pakalbėti, kaip apsaugoti jas nuo perkaitimo.

Kodėl augalams pavojingas perkaitimas?

Niekas nepaneigs, kad augalams pavojingos šalnos, bet perkaitimas ne mažiau pavojingas. Sulėtėja fotosintezė, žiedadulkės tampa sterilios, t. y. nenaudingos – neįvyksta apdulkinimas, todėl neužsimezga vaisiai. Todėl reikia pasistengti, kad būtų optimali temperatūra.

Kokia temperatūra šiltnamyje optimali ir kaip ją pamatuoti?

Pamatuoti galima ir oro, ir dirvos temperatūrą. Tam yra specialūs termometrai. Optimali temperatūra priklauso nuo to, kokie augalai, bet galima parinkti temperatūros vidurkį, tokį, kuris tinka daugeliui šiltnamiuose sodinamų augalų.

Saulėtą dieną oro temperatūra šiltnamyje turėtų pakilti iki +22 laipsnių, apsiniaukusią dieną turėtų būti +19, +20, o naktį +15, +16. Kai tik augalai pradeda megzti vaisius, temperatūrą galima 2 laipsniais padidinti (ir dienos, ir nakties). To reikia, kad vaisiai gerai augtų ir sunoktų.
Kaip apsaugoti augalus šiltnamyje nuo perkaitimo

Šiltnamio užtamsinimas

Šiam tikslui galima pasitelkti daiktus arba sodinti tam tikrus augalus. Didelių medžių sodinti nereikia – pakanka krūmo šalia šiltnamio. Atsiminkite – krūmas neturi būti per aukštas. Kasdien šiltnamis turi būti šildomas saulės ne mažiau 4 val.

Šešėlį sudarančius augalus galima sodinti ir šiltnamio viduje (žinoma, jei yra vietos). Tokiems tikslams dažniausiai sodina pasifloras, filodendronus arba kartuoles.

O šiaip žmonės išradingi. Pvz., užtepa ant stogo šlapio molio ar kreidos – ji išdžiūsta ir sudaro šešėlį. Paskui lengva nuplauti. Svarbiausia – nenaudoti dažų.

Dar galima užmesti ant šiltnamio stogo šakų – nesudėtingas variantas. Na o jei šiltnamis didelis, galima uždėti ant stogo specialių tinklelių. Tinkleliai būna skirtingo tankio, priklausomai nuo kurio praleidžia 25–75 proc. šviesos. Tinklelis atrodo gražiau nei šakos. Tiesa, į tinklelį gali būti įpinta gijų iš folijos – tada atspindima iki 50 proc. saulės spindulių.

Taip pat yra specialių dažų, kurie po tam tikro laiko nusiplauna nuo lietaus. Yra ir šviesos bei temperatūros daviklių, kurie orui per daug įkaitus nuleidžia ant langų užuolaidas.

Ventiliacija šiltnamyje

Visų pirma – elementariausias vėdinimas. Jei jūsų šiltnamis dengtas polietileno plėvele, būtinai atverkite šoninius langus.

Jei šiltnamis gana didelis, pasirūpinkite langeliais. Šiltnamyje negali būti užsistovėjusio karšto oro. Nemanykite, kad pakanka vėdinimo pro duris., be to, jas ne visada galima laikyti atviras (o jei kas sumanys pavogti agurkus).

Antras būdas – įtaisyti ventiliatorių. Kartais natūralios ventiliacijos nepakanka. Būna cirkuliaciniai ir traukos ventiliatoriai. Jų būna įvairiausių dydžių, formų ir pan. Na bet įprastai ventiliatorius įtaiso į tikrai didelius šiltnamius, mažesniam šiltnamiui pakaks langelių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis