Kai šiltieji orai ima trauktis: šiltnamio tvarkymo taisyklės

Vasarnamyje, sodyboje gyvenimas sukasi ratu. Rodos, tik prieš kelis mėnesius su pirmais pavasarinės saulės spinduliais rūpestingai ėmėte auginti daigus. Kiek vėliau pasodinote daigus į šiltnamį, stengėtės sudaryti jauniems augalams sąlygas augti ir vešėti. Kaip vaikai džiaugėtės ir didžiavotės savo derliumi. Natūralūs vaisiai ir daržovės išauginti šiltnamyje mūsų kaprizingame klimate ne tik džiugina akį, puošia stalą, bet ir aprūpina vitaminų atsargomis visiems metams. Norisi, kad kasmet džiugintų gausus derlius, o tam reikia prižiūrėti šiltnamį, paruošti jį rudeniui, žiemai ir kitam sodinimo ciklui. Pradėti tvarkyti šiltnamį galima iš karto, nuėmus derlių.

Generalinė tvarka – būtina

Pirmiausia nuplaukite karkasą, iš vidaus ir iš išorės nuplaukite plėvelę. Tam kuo puikiausiai tiks muilo tirpalas. Su juo ne tik nuplausite purvus, bet ir apvalysite šiltnamį nuo kenkėjų. Nepamirškite lankų, juk ant jų gali likti vabzdžių ir jų kiaušinėlių.

Saugokite plėvelę, nenaudokite stiprių šarminių priemonių. Stipriai sausai trinant irgi galima pažeisti plėvelę, tada ji tarnaus žymiai trumpiau. Plėvelę plaukite kempinėle. Kai viską kruopščiai nuplausite, atidarykite duris, langus, išvėdinkite, leiskite šiltnamiui išdžiūti.

Kaip palaipsniui paruošti žemę

Kitas etapas – žemės paruošimas ateinančiam sezonui. Reikia išnešti iš šiltnamio visas augalines šiukšles – augalų šaknis, stiebus, lapus. Suvarpykite žemę, kad ji būtų puresnė. Patręškite dvigubu superfosfatu ar kitokiomis trąšomis.

Nenorite naudoti cheminių trąšų? Tada galite atgaivinti žemę kompostu arba pasodinti į šiltnamį augalų sideratų – pavyzdžiui, garstyčių ar avižų. Kai augalai turės užtektinai žalios masės, žemę reikia suvarpyti.

Ruošiame šiltnamį rudeniui ir žiemai

Šiltnamį gerai išvėdinkite, o žiemai uždarykite visus langelius, duris – antraip stiprus vėjas gali išlaužti. Automatiniai langų atidarymo įtaisai nuimami esant +11 temperatūrai. Metaliniai lysvių rėmai šalčio nebijo, juos galima palikti šiltnamyje.

Prieš paliekant šiltnamį žiemoti, reikia pagalvoti apie sniego krūvį. Maksimali sniego apkrova karkasui parašyta instrukcijoje. Įvertinkite šią informaciją, sniego apkrovas jūsų regione, jei reikia, paremkite karkasą, o žiemą valykite nuo šiltnamio sniegą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis