Ką apsirengti dirbant sode?

Darbas sode bus kur kas malonesnis ir kur kas lengvesnis, jeigu pagalvosite ne tik apie sodo įrankius, bet ir apie darbui skirtus drabužius. Deja, šiam darbui mes pakankamai dažnai naudojame seną kasdieninę aprangą, kuri ne visada tinkama patogiam darbui gryname ore.

Tradiciniai džinsai, marškinėliai ir megztiniai šiuo atveju gali pasirodyti visai nepatogūs ir tam tikra prasme net kenksmingi sveikatai. Juk dirbant fizinį darbą sode labai svarbu apsaugoti kūną nuo galimų įbrėžimų ir mėlynių, saulės spindulių arba, atvirkščiai, šalto oro gūsių.

Pavyzdžiui, jeigu jūs pavasarį užsiimate sodinimu, kai skersvėjų ir peršalimo tikimybė labai didelė, didelį dėmesį reikia kreipti į drabužių higroskopiškumą ir jų gebėjimą „kvėpuoti“. Tam, kad apsaugoti apatinę nugaros dalį, kaklą ir krūtinės ląstą nuo peršalimo, drabužiai turi būti lengvi, laisvi, ir neperpučiami. Tada dirbant sode jums nebus per daug karšta, o tuo pačiu jūs būsite apsaugotas nuo skersvėjų.

Drėgnu oru nereikėtų pamiršti ir apie avalynės kokybę. Juk peršalti galima ne tik lietui lyjant pakeliui į darbą, bet ir tuo atveju, jeigu sušlapsite kojas dirbdami sode.

Darbas sode
Darbas sode
Shutterstock nuotr.

Itin dažnai vasarą sodininkaujant renkamės naminius drabužius, pagamintus iš trikotažo ir medvilnės. Tokie rūbai labai patogūs ir praktiški, nevaržo judesių ir leidžia odai kvėpuoti. Tačiau, priklausomai nuo sodo darbų rūšies, reikėtų teisingai rinktis šių drabužių tam tikrą sukirpimą ir ilgį.

Pavyzdžiui, apipurškiant sodą ir daržą nuo kenkėjų, kūnas turi būti pilnai uždengtas, kad cheminės medžiagos atsitiktinai nepatektų ant odos. Be to, drabužiai ne tik turi turėti ilgas rankoves ir kelnes, bet ir turi gerai priglusti prie kūno.

Pakankamai dažnai renkant pirmąjį derlių, pavyzdžiui, žemuogių, mes apsirengiam atvirus drabužius, kurie atidengia mūsų odą spiginančiai saulei. Įdegis, kurį įgyjame dirbdami sode, išoriškai nelabai malonus ir net kenksmingas kaip ir kiekvienas saulės spindulių perteklius, kuris gali sukelti odos nudegimus, perkaitimą ir netgi vėžines odos ligas. Be to, pagrindinė saulės spindulių dozė dirbant sode pastoviai tenka toms pačioms kūno vietoms – nugarai ir pečiams, kas ilgainiui priveda prie ankstyvo odos senėjimo šiose vietose. Jeigu norite suderinti malonumą su nauda, geriausiai sodininkavimui tiks laisvi ir uždari rūbai iš lengvo satino.

Dirbdami su sodo įrankiais nepamirškite užsimauti darbinių pirštinių, kurios apsaugos rankas nuo nuospaudų, rakščių ir įbrėžimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis