Geriausi būdai laikyti populiariausias daržoves per žiemą

Šią vasarą savo sklype užsiauginote gerą daržovių derlių? Puiku, bet tai tik pusė darbo. Dabar svarbiausia kuo ilgiau išlaikyti jį per žiemą. Apie tai ir pakalbėsime.

Bet prieš kalbėdami apie laikymo būdus, primename, kad tai, kiek ilgai išsilaikys daržovės ir išliks jų skonis, priklauso ne tik nuo teisingo paruošimo (ir laikyklos, ir paties derliaus), bet ir nuo auginimo sąlygų. Būtent, nuo auginimo: nuo to, ar pasirinkote tinkamas veisles, kokius auginimo metodus taikėte, ar laikėtės sėjomainos. Netgi atrodytų tokia smulkmena kaip oro sąlygos taip pat turi didelę reikšmę.

Visos daržovės, skirtos laikymui per žiemą, turi būti laiku surinktos (ir pageidautina, sausu oru). Jos turi būti be defektų, neapgadintos kenkėjų ar ligų.

Saugoti derlių reikia kruopščiai sutvarkytoje, išdžiovintoje ir išdezinfekuotoje patalpoje. Dar puikiai spėsite paruošti rūsį¸ nes iki žiemos toli. Taip pat nederėtų pamiršti, kad įvairių daržovių laikymo sąlygos skiriasi. Jei jų nesilaikysite, derlius gali apvysti, sudžiūti, supūti ir supelyti, prarasti išvaizdą ir skonį, jau nekalbant apie vitaminus. Pateikiame patarimus, kaip per žiemą laikyti 5 mūsų kraštuose populiariausias ir labiausiai paplitusias daržoves.

1. Bulvės
Populiariausia daržovė, kurią valgome praktiškai kasdien – bulvė. Būtent bulvės užima didžiausią rūsio ar kitos patalpos, skirtos daržovių laikymui, plotą, nes mūsų kraštuose be bulvių apsieiti sunku. Bet tam, kad bulves išlaikytume per visą žiemą, teks padirbėti. Šiltoje patalpoje šakniagumbiai labai greit ima vysti ir sudygsta. Šviesoje jie pažaliuoja, o tai parodo, kad juose kaupiasi labai nuodinga medžiaga – solaninas. Nuo per didelės drėgmės šakniagumbiai ima pūti.

Kaip šito išvengti? Turint omeny, kad bulves geriausia laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje, kur oro drėgnumas siekia 80-90 proc., o oro temperatūra – +2...+3°С, optimaliausias variantas yra lauko rūsys ar rūsys po namu (svarbu, kad žiemą jame nebūtų minusinės temperatūros).
Prieš sudedant bulves laikymui, jas reikia gerai išdžiovinti – palikti kelias dienas atviroje, kiek pritemdytoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Idealiausiai tam tinka stoginė: bulves suberkite ant ištiesto užtiesalo apytikriai 20 cm sluoksniu ir taip jas vėdinkite kokias 3 dienas.

Išdžiovintas bulves perrinkite – išmeskite visus ligotus ir pažeistus šakniagumbius, ir tik tada suberkite jas ten, kur laikysite per žiemą. Laikyti bulves geriausia ne subertas kaupu, o specialiose talpose ar dėžėse, kurių sienelėse yra nedidelės angos oro cirkuliacijai. Tokių talpyklų (dėžių) aukštis neturi viršyti 80-100 cm, o sukrauti jas geriausia ne ant žemės, bet ant specialios kokių 15 cm aukščio pakylos. Pakylą galima sumeistrauti iš storų medinių lentų. Atstumas nuo visų rūsio sienų iki talpyklos turi būti ne mažesnis nei 20 cm, kitaip šakniagumbiai negaus oro. Kad bulvės nepūtų, jas galima perpilti plonu sluoksniu sausų pjuvenų arba susmulkintų šermukšnių lapų. Pjuvenos gerai sugeria drėgmės perteklių, o šermukšnių lapai išskiria fitonicidus – lakias medžiagas, kurios naikina ligas sukeliančius mikrobus.

2. Morkos
Tai, kaip išsilaikys morkų šakniavaisiai (taip ir bulvės) , labai priklauso nuo veislės ir to, kaip jos buvo augintos. Ilgam laikymui rinkitės vidutinio vėlyvumo ir vėlyvąsias veisles, bet prieš atidedant į laikymo vietą morkas reikia kruopščiai nuvalyti, nupjauti lapus prie pat galvutės ir 1–2 dienas padžiovinti saulėje. Tinkamiausios sąlygos morkoms laikyti, kai temperatūra +1...+2°C ir 85-90 proc. oro drėgnumas. Laikyti morkas derėtų lygiai taip pat kaip bulves – geriausia specialiose medinėse dėžėse, taip pat perpylus pjuvenomis, šermukšnių lapais arba smėliu. Dėžės neturi būti didelės – idealiausia, kad kiekvienoje dėžėje tiltų ne daugiau 15–18 morkų. Yra dar vienas būdas, kaip ilgai laikyti morkas. Jis yra labai veiksmingas, tačiau reikalauja nemažai pastangų – tai morkų laikymas molyje.

Į 10-ies litrų kibirą iki pusės įberkite molio ir įpilkite 4,5 l vandens, gerai išmaišykite ir palikite 12 valandų. Po to į kibirą pripilkite vandens iki viršaus ir vėl kruopščiai išmaišykite. Palikite parai. Po tokių veiksmų molis kibire turėtų tapti grietinės konsistencijos. Kai molio skiedinys bus paruoštas, reikia paimti nedidelę medinę dėžę, ištiesti ją plastikine plėvele ir, sudėjus morkas keliomis eilėmis, užpilti moliu. Molis užkonservuoja morkas, ir šakniavaisiai išlieka švieži iki kito derliaus – nepraranda nei savo skonio savybių, nei išvaizdos.

3. Burokėliai
Tinkamiausios sąlygos laikyti burokėlius – temperatūra +2...+3°C ir 85-95 proc. oro drėgnumas. Prieš sudedant burokėlius laikymui, būtina kruopščiai nuvalyti žemių likučius. Burokėlių negalima valyti peiliu ar daužant vieno į kitą. Aštrūs daiktai ir smūgiai gali pažeisti šakniavaisių odelę ir net jei tokie pažeidimai iškart nebus pastebimi, burokėliai ilgai neišsilaikys. Tada reikia nupjauti visus lapus – palikti tik 2 cm lapkočius. Nuvalę žemes, palikite burokėlius 2 dienas džiūti vėjyje pavėsyje.

Laikyti burokėlius geriausia nesandariai uždengtose medinėse dėžėse, kurių talpa neturi viršyti 20 kg. Jei jūsų rūsyje per drėgna, burokėlius, taip pat kaip ir morkas su bulvėmis, reikia perpilti pjuvenomis arba smulkintais putino lapais. Burokėliai puikiai išsilaikys, jei juos perpilsime smėlio ir kreidos arba sausų gesintų kalkių mišiniu. Taip dėžėse susidarys šarminė terpė, tad jose nesiveis nepageidaujama mikroflora. Tačiau nepamirškite – tokiame mišinyje laikomus burokėlius prieš valgydami nuplaukite kruopščiau nei paprastai. Mišinys gaminamas iš 200 g smulkintos kreidos (sausų kalkių) ir 10 kg smėlio.

4. Kopūstai
Yra daugybė baltagūžių kopūstų veislių, tad juos šviežius vartoti galima praktiškai visus metus. Vis dėlto laikymui per žiemą tinka ne visos veislės. Žiemai geriau auginti vidutines, vidutiniškai vėlyvas arba vėlyvąsias veisles. Be to, labai svarbu laikytis derliaus nuėmimo terminų.
Beje, neseniai britų agronomai išsiaiškino, kad geriausiai išsilaiko kopūstai, nuimti laikotarpiu, kai oro temperatūra yra 0...+5°С. Jie tai paaiškino tuo, kad būtent tokioje temperatūroje kopūsto gūžėje sulėtėja kvėpavimo procesas. Optimaliausios sąlygos kopūstams laikyti: nuo -1 iki +1°C, kai oro drėgnumas 90–95 proc.

Prieš sudedant gūžes laikymui, jas būtina išrūšiuoti, atrenkant tik kietas ir sausas. Mechaniškai pažeistos kopūstų gūžės arba su ligų požymiais netinkamos laikymui rūsyje, nes jos gali užkrėsti visą derlių, net jei šalia sveikų kopūstų bus tik kelias dienas.
Kopūstai laikomi stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų arba pakabinus už šaknų prie lubų. Kopūstus galima laikyti be viršutinių žalių lapų ir šaknų, suvyniojus gūžę į paprastą popierių (šiam tikslui nenaudokite laikraščių, nes ant lapų liks tipografinių dažų, kuriuose yra kenksmingų medžiagų).

Yra dar vienas senovinis būdas laikyti kopūstus: nuo koto nuimami visi netvirtai prigludę lapai ir jis kruopščiai aptepamas moliu, iš anksto atskiestu iki grietinės konsistencijos. Prie kopūstkočio pririšama virvė ir kopūstas pakabinamas iš pradžių stoginėje, kad apdžiūtų, o po to rūsyje – ilgam laikymui. Sakoma, kad būtent taip laikomi kopūstai ilgai išlieka švieži.

5. Svogūnai ir česnakai
Ir svogūnai, ir česnakai puikiai išsilaiko rūsyje, kur temperatūra +1...+5°C, o santykinis oro drėgnumas 75-80 proc. Nuimtą svogūnų ir česnakų derlių būtina džiovinti atviroje vietoje apie savaitę ir nupjauti lapus, paliekant apie 5 cm ilgio kotus. Tačiau jei svogūnus ir česnakus ketinate laikyti supintus į pynes (labai geras laikymo būdas), lapų nupjauti nereikia.
Svogūnų ir česnakų negalima laikyti suverstų į krūvą, nes taip jie drėksta ir greit genda. Geriausia juos sudėti į nedideles dėžutes su grotelėmis, kad būtų gera ventiliacija ir kad jie būtų atskirti vienas nuo kito.

Ir svogūnai, ir česnakai puikiai išsilaiko nedideliuose medžiaginiuose maišeliuose, pakabintuose prie lubų. Maišeliai gali būti pasiūti iš medvilnės, bet galima naudoti ir paprasčiausias nailonines pėdkelnes.

Tiek apie daržovių paruošimą laikymui per žiemą. Primename, kad laikant daržoves rūsyje, būtina jas prižiūrėti. Periodiškai vėdinkite patalpą ir tikrinkite daržoves – ligotas, sudygusias ar supuvusias iškart išmeskite.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis