Dizainerės patarimai, kaip išvengti klaidų renkantis lauko baldus

Racionaliai parinkti lauko baldai – geros nuotaikos garantas ne tik jums, bet ir visai šeimai bei draugams. Dizainerė Elena Rinkutė dalinasi patarimais, kaip tinkamai pasirinkti lauko baldus ir kokios naujos tendencijos atkeliauja į Lietuvą.

2014 metų pradžioje dizainerė lankėsi Stokholme, kur vyko pasaulinė baldų paroda, kurioje buvo pristatyti įvairių rūšių baldai bei šių  metų baldų dizaino naujovės ir tendencijos.

Prekybos centro „Baldų rojus“ dizainerė sako, kad svarbiausias dalykas renkantis naujus lauko baldus – planavimas.  „Prieš pirkdami lauko baldus, pagalvokite apie jų paskirtį. Koks jūsų kiemas? Vieni dalį savo kiemo skiria augalams, kiti – visą plotą palieka laisvalaikiui“, – kalbėjo dizainerė.

Lauko baldai neturėtų užimti daug didesnio ploto nei jūsų svetainė. Dizainerės teigimu, sodo ar lauko dekoravimas yra toks pat, kaip ir vidaus, būtina derinti baldus, atkreipti dėmesį į spalvų suderinamumą.

Anot E. Rinkutės, Lietuvoje sparčiai plinta nauja mada – vakarienės lauke: „Daugelis lietuvių pastaruoju metu perka lauko baldus, kurie būtų skirti ne tik pasisėdėjimui. Šiltuoju metų periodu kiemas tampa antru valgomuoju“.

Dizainerė priduria, kad Prancūzijoje ir Italijoje tokios tradicijos taip įsišaknijusios, kad perkant ar nuomojantis būstą lauko baldai iškart būna priderinti prie namų interjero.

Renkantis baldus lauko valgomajam, nederėtų pirkti baldų su medžiaginiais apmušalais, praktiškesni būtų mediniai baldai: „Visuomet prisiminkite, kaip reikės valyti baldus, jeigu juos ištepsite. Jeigu baldas apvilktas medžiaga – tai bus ganėtinai sunku. Todėl lauko valgomajam patartina rinktis medinius ar plastmasinius baldus“. Vertėtų naudoti pagalvėles ir paminkštinimus baldams, kurie būtų pririšami prie kėdės. Tai leis lengvai juos valyti, o kartu ir patogiai jaustis svečiams.

Labai svarbus akcentas lauko baldams – spalva. Dizainerė pastebėjo, kad dabar populiarūs ryškių spalvų baldai: „Paskutiniais metais Lietuvoje plinta mada iš Vakarų Europos – pirkti ryškius lauko baldus. Tai yra tarsi kontrastas lyginant su tradicinėmis spalvomis namuose. Atėjus pavasariui, norisi pamiršti pilkumą, norisi naujovių, ryškių spalvų“.

Anot dizainerės, visai neseniai Lietuvoje dar vis buvo įprasta pirkti pilkus, neryškius lauko baldus, tarsi jie būtų antraeiliai: „Lietuviai nebuvo įpratę manyti, kad lauko baldas yra toks pats, kaip ir kambario, nekalbant apie jo patogumą“.

Dizainerė sako, kad ši tradicija ateina dėl to, nes baldų gamintojai lankosi tarptautinėse parodose, eksportuoja baldus į vakarus, todėl atsiranda poreikis prisitaikyti prie Vakarų Europos vartotojo.

E. Rinkutė teigia, kad ir renkantis lauko baldus, svarbu atkreipti dėmesį į kokybę. Lauko baldai turėtų tarnauti vidutiniškai 3–5 sezonus. „Žinoma, daug kas priklauso nuo naudojimo ir aplinkos: Lietuvoje vasarą ir pavasarį oras ne visuomet būna saulėtas, baldai sušlampa, nublunka“, – sakė dizainerė.

Tam, kad baldai kuo ilgiau atrodytų kaip nauji, specialistė pataria juos tinkamai prižiūrėti. Žiemos metu juos apkloti ar laikyti viduje, vasaros metu, jeigu įmanoma, lauko baldus laikyti po stogu, kad būtų išvengta tiesioginių saulės spindulių.

Dizainerė sako, kad prie baldų būtinas ir papildomas aplinkos dekoravimas: „Vien tik nauji baldai nepadarys kiemo gražaus. Ant stalo turi būti gėlių vazonėliai ar puokštės. Augalai sukurs jaukią aplinką kiekvieno namuose“.

Kaip pagrindinę problemą renkantis lauko baldus, dizainerė išskiria lietuvaičių nenorą suprasti, kad lauko baldai gali būti ir minkšti: „Lietuvoje dar vis įprasta manyti, kad lauko baldai gali būti arba tik plastmasiniai, arba tik mediniai. Dabar galima įsigyti lauko baldų, kurie yra stilingi, su minkštomis dalimis, kartais jie primena svetainės baldus“. E. Rinkutė teigia, jog tinkamai parinkti lauko baldai ir gražus dekoravimas gali sukurti mažą stebuklą šalia jūsų namų.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis