Balkonų puošybos gėlėmis ABC: viskas paprasčiau, nei atrodo

Saulės spinduliai glosto vis dažniau, tad pats laikas pradėti puošti balkonus gėlėmis. Apie gėlių sodinimo ir auginimo niuansus kalbėjomės su Vilniaus universiteto Botanikos sodo Žolinių dekoratyvinių augalų kolekcijų vedėja dr. Gitana Štukėniene.

Gėlių įvairovė


Renkantis gėles labai svarbu, į kurią pusę orientuotas jūsų balkonas. Ten, kur daug saulės, galima auginti beveik visas vienmetes, taip pat astrinių, gvazdikinių, bastutinių, storalapių šeimoms priklausančias gėles. Saulėtuose balkonuose puikiai jausis vazoninės gėlės – agavos, alavijai, dracenos, lauravyšnės, oleandrai, kai kurie subtropiniai augalai. Pietinėje ir vakarinėje pusėje nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugos vijokliniai augalai.


Pavėsį mėgstančių gėlių – mažiau. Tai daugiausia vėdryninių, lelijinių, raktažolinių ir kitų šeimų augalai. Pusiau pavėsinguose balkonuose gali augti žydrūniai, žioveiniai, begonijos, verbenos, našlaitės, medetkos, leukonijos, lobelijos, gvaizdūnės, įvairūs žoliniai vijokliniai augalai. Šiaurėje esantiems balkonams tinka žiemės, gumbinės begonijos, neužmirštuolės, raktažolės, serenčiai, kai kurios vazoninės gėlės. Tačiau į rytus ar šiaurę žiūrinčių balkonų nepatartina gausiai apželdinti.


Kitas svarbus kriterijus – augalų žydėjimo laikas ir trukmė. Atšilus žemei sodinamos žydinčios raktažolės, saulutės, našlaitės. Loveliuose gali pražysti įvairios svogūninės gėlės: tulpės, narcizai, krokai. Joms nužydėjus, ateina vasarinių – vienmečių, kai kurių vazoninių – gėlių metas. Optimali temperatūra kiekvienam augalui skiriasi, tai į tai būtina atsižvelgti.


Shutterstock nuotr.


Rinkdamiesi gėles atkreipkite dėmesį į oro užterštumą savo gyvenvietėje. Visžaliai augalai ne tokie atsparūs aplinkos poveikiui kaip lapuočiai. Užterštą orą geriausiai pakenčia žydrūniai, kochijos, petunijos, šilokai, serenčiai, verbenos, žioveiniai.


Sodinimas ir priežiūra


Pagal augalo dydį ir formą parinkite tinkamą indą – lovelį, dėžę ar kubilą. Geriausia gėles sodinti į medinius indus, tačiau tinka ir padaryti iš betono, plastmasės ar asbestcemenčio. Augalai gerai auga moliniuose induose, bet jų sienelės greitai praranda spalvą ir išvaizdą. Mažesnius lovelius galima pritvirtinti prie palangės – jei ji per siaura, paplatinkite ar įtaisykite metalinius laikiklius. Specialistė įspėja, kad kalti lovelį prie medinės balkono atramos ar lango rėmo pavojinga: papuvus dugnui ar nuo žemių svorio lovelis gali iširti. Loveliai turi būti prilaikomi iš apačios, kad užėjusi audra jų neišverstų.


Augalai ypač gerai augs ir vystysis, jei naudosite patobulintos konstrukcijos lovelius su dvigubu dugnu. Pastatomi loveliai turi būti pakelti nuo grindų ir turėti skylutes vandeniui nutekėti.


Norėdami sukurti vertikalią gėlių kompoziciją, vazonus ar indelius tvirtinkite prie sienelės ar metalinio stovo. Vienmečiams vijokliniams augalams atramos daromos iš kartelių ar suvyto špagato, kitiems – įrengiamos tvirtesnės specialios atramos iš vielos. Atramos turi būti pakankamai tvirtos, kad išlaikytų augalo svorį. Venkite vėjuotų zonų. Krepšelį su gėlėmis pakabinkite lengvai prieinamoje vietoje, ne per aukštai, kad būtų patogu laistyti.


Shutterstock nuotr.


Gėles geriausia sodinti ūkanotą dieną arba vakare. Žemė turi būti rupi, derlinga ir šviežia. Geriausia pasiruošti žemių mišinį – purų, pralaidų orui, gerai sugeriantį drėgmę. Kol prigyja, gėles reikia laistyti, purkšti, laikyti pavėsyje, nuolat purenti žemės paviršių.


Praėjus 3–4 savaitėms gėles reikia keletą kartų patręšti. Tręšiama kas dvi savaites, keičiant organines ir mineralines trąšas. Negalima tręšti perdžiūvusių augalų – pirma juos reikia palaistyti. Į trąšas įeinantys mikroelementai aprūpins gėles visomis reikalingomis medžiagomis. Na, o jei planuojate sodinti prieskoninius augalus, rinkitės tik ekologiškas trąšas.


Kas prie ko dera?


Kalbant apie estetiką, svarbiausia neperkrauti balkono gėlėmis. Pagalvokite, ką norite išryškinti, o gal kaip tik – paslėpti. Rinkdamiesi gėles atkreipkite dėmesį į jų savybes – žiedų ir lapų spalvas, faktūrą, augalo aukštį, formą, žydėjimo trukmę. Spalvos turi derėti tarpusavyje ir prie aplinkos: pastatų sienų, balkonų atitvarų, grindinio spalvos. Apgalvokite akcentus – tarp kelių paprastesnių augalų gražiai atrodys įspūdingų, dekoratyvių lapų augalas. Erdvius balkonus puoškite stambiais augalais – oleandrais, agavomis, azalijomis, mirtomis, filodendrais.


Kompozicijas planuokite taip, kad aukštesnės gėlės atsidurtų lovelio centre ar sienos pusėje, o žemesnės – iš kraštų. Jomis galima pridegti ir belapes kotų dalis. Lovelio centre gražiau atrodys gėlės tamsesnės spalvos žiedais, o pakraščiuose – šviesesnės. Tik nepamirškite, kad kartu gali „gyventi“ tie augalai, kurių augimo sąlygos panašios.


Shutterstock nuotr.


Gražūs deriniai išeina derinant pagrindines spalvas, pavyzdžiui, mėlyną su raudona, raudoną su geltona, geltoną su mėlyna arba visas tris. Šviesių spalvų gėles sodinkite prie tamsių, šiltų – prie šaltų. Nepamirškite rasti pusiausvyros tarp kontrastuojančių spalvų. Rami, pasyvi žalia spalva – tikra spalvų karalienė, sujungianti kitus derinius. Dėl to ir balkonų turėklus bei gėlių lovelius patariama dažyti žaliai.


Gėlių dėžes, lovelius, krepšelius ar kitus indus galima išdėstyti įvairiame aukštyje – tik svarbu, kad gėlės neužstotų lango ir neužimtų visos balkono erdvės. Jei norite žaismingumo, atkreipkite dėmesį į vis labiau populiarėjančius įvairių formų, spalvų ir dydžių plastmasinius pakabinamus puodelius.


Ažūriniuose balkonuose loveliai statomi ar kabinami apačioje ir į juos sodinamos viršun augančios gėlės. O uždaruose balkonuose loveliai tvirtinami viršuje ir grožimasi žemyn svyrančiomis, besidriekiančiomis gėlėmis.


Shutterstock nuotr.


Žinoma, savo langą į pasaulį galite puošti ne vien gėlėmis, bet ir įvairiomis interjero detalėmis. Nepamirškite esminio principo: kaip įrengti jūsų namai, toks turėtų būti ir balkonas. Jei namuose vyrauja romantiškasis Provanso stilius, balkone sodinkite levandas, rozmarinus, prie jų derinkite žvakes, pagalvėlės ar nėriniuotas užuolaidas. Jei jums prie širdies klasika – rinkitės begonijas, rožes, solidesnį stilių.


O kartais pats žaviausias rezultatas išeina nepaisant jokių taisyklių. Galbūt jūsų balkono puošmena taps iš senelės daržo atsivežtas jurgino kerelis, kuris puikiai laikysis iki pat rudens šalnų. Žemaūgiai jurginai atrodys išties dailiai ir netradiciškai, be to, žiemą juos galėsite laikyti rūsyje, o kitais metais vėl išnešti į lauką.


Ir pabaigai – visos gėlės reikalauja bent minimalios kasdienės priežiūros, tad pagalvokite, ar turėsite laiko ir galimybių išlaikyti jas gražias visą sezoną!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis