Akmeninės laužavietės įsirengimas

Vakare malonu susirinkti prie laužo. Pasikalbėti su namiškiais ar draugais ir tuo pačiu paruošti gardžią keptą vakarienę ar desertą: keptus zefyrus ar bananus. Kiekvienas nors kartą buvęs žygyje ar stovyklavietėje turi malonių prisiminimų apie praleistą laiką aplink laužą. Tokią laužavietę galima įsirengti kiekvienam.

Laužaviečių būna įvairių: nuo metalinių iki akmeninių ar betoninių. Paprasčiausią laužavietę galima įsirengti panaudojus kieme esančius akmenis arba nusipirkti skaldytų akmenų, dekoratyvinių plytų ar blokelių. Svarbu jį padaryti gražiu ir saugiu naudojimui. Aplink laužavietę galima išdėlioti akmenis, plyteles, ant jų bus galima statyti stalą, kėdes. Taip pat lietaus metu nebus daug purvo ir balų tokioje aikštelėje.

Ko reikia laužavietės įrengimui:

36-38 granitinių akmenų (15x10x35 cm) ar kitokių akmenų, turinčių plokščius kraštus;
6 kv. metrų ploto plytelių ar plokščių akmenų išklojimui aplink laužavietę;
0,5 kub. metro smėlio;
Purškiamų dažų balionėlio;
Virvės;
Ilgų vinių arba medinių kuoliukų;
Kastuvo,
Gulsčiuko,
Grėblio;
Peilio velėnai;
Medinio plaktuko;
Ilgesnės liniuotės.

Prieš imantis darbų

Svarbu atsargiai atsinešti akmenis, o jei reikia – pasinaudoti karučiu. Jį visad galima pasiskolinti ir iš kaimyno. Keliant akmenis reikia pirma pritūpti ir kelti tiesia nugara. Nereikėtų naudoti sluoksniuotų akmenų, kurie nuo karščio gali pradėti trupėti. Tinka upės ar laukuose surinkti plokšti akmenys.

Geriausiai tinka granitiniai ar dekoratyviniai akmenys, nes jie turi standartinę formą ir bus lengviau sudėlioti kelias eiles vieną ant kitos. Laužavietė neturi būti būtinai apvali, galima pasirinkti ir kitokios formos akmenų dėliojimą. Patariama dėlioti 2 ar 3 eiles akmenų, bet ne daugiau, kad laužavietė būtų pakankamai stabili.

Aikštelės klojimui plyteles galima naudoti ir ne naujas, jos puikiai tiks, nes tarp jų bus galima sudėti velėną. Jos turi būti velėnos aukščio. Jei bus storesnės – teks daugiau pakasti žemę toje vietoje. Ypač gražiai atrodys, jei plytelės nebus taisyklingos formos. Galima įrengti laužavietę ir be tokios aikštelės, paliekant veją.

Vietai reikia surasti 5 metrų pločio ir ilgio aikštelę. Pasirinktoje aikštelėje neturėtų būti medinių statinių, krūmų, medžių arba lengvai užsidegančių daiktų. Aukštai kylančios laužo žiežirbos gali pridaryti žalos labai arti esantiems objektams.

Laužavietės įrengimo etapai

Išsirinkus vietą į būsimos laužavietės centrą reikia įkalti pagalį ir pririšus virvę 2,3-2,5 m spinduliu apibrėžti apskritimą su purškiamais dažais. Iš to apskritimo vidaus reikia nuimti visą velėną. Ją galima nuimti, apkasant kastuvu iš visų pusių. Lopinėlius reikia sudėti netoli, nes dalies jų prireiks vėliau.

Papildomai nuimamas grunto 3 cm sluoksnis. Aikštelė išlyginama su lenta, braukiant per paviršių. Galima išlyginti ir su grėbliu. Į aikštelę įsmeigiami pagaliukai ar vinys, kurie būtų išlindę 5 cm iš aikštelės dugno. Patikrinti ar aikštelė yra lygi, naudojamas gulsčiukas. Tada supilamas smėlis į aikštelę, kad susilygintų su pagaliukų viršūnėmis.

Viduje aikštelės įsmeigiamas pagaliukas su virvute ir apibrėžiamas mažesnis apskritimas, kurio spindulys 0,5 m. Palei liniją sustatomi akmens, kurie bus laužavietės pagrindas. Čia reiktų pasirinkti didesnius, sunkesnius akmenis. Pirma eilė akmenų turi turėti kuo mažesnius tarpelius. Luitus reiktų padaužyti mediniu plaktuku, kad tvirtai įsistatytų į smėlį. Su gulsčiuku pamatuojama ar pirma eilė yra lygi.

Antrą eilę kloti daug paprasčiau. Antra akmenų eilė dedama ant pirmos eilės akmenų sujungimų vietų. Ją reikia šiek tiek atitraukti į laužavietės vidų.

Bet patraukimas turi būti labai nedidelis, kad akmenų eilės išliktų stabilios. Taip pat dedama ir trečia eilė akmenų. Ją irgi reikia atitraukti.

Paskutinei eilei irgi gerai naudoti sunkius akmenis, kad nepasislinktų ir nenukristų.


Laužavietės viduje pirmą akmenų eilę reiktų užpilti smėliu. Ir jos viduje ant smėlio sudėlioti akmenis ar plyteles. Nuo tokio laužavietės pagrindo bus lengviau išvalyti pelenus. Ir per tarpelius antroje ir trečioje eilėje lengviau paklius oras, būtinas degimui.

Aikštelės įrengimas

Aikštelės aplink laužavietę dėliojamos plytelės. Jas dėlioti pradėti reikia nuo laužavietės iki apskritimo krašto. Su mediniu plaktuku reikia padaužyti, kad tvirčiau įsispraustų į smėlio gruntą. Jei plytelės nėra tinkamos formos – jas galima nuskelti ar perskelti į keletą dalių.

Priklausomai nuo pasirinktos medžiagos – tarp plytelių ar akmenų liks tarpai. Į juos reikia sudėti likusią velėną. Su peiliu ją reikia susipjaustyti į reikiamus dydžius ir įspausti. Kai bus nedideli tarpai žolei – bus nesunku ją nupjauti. Suklotą aikštelę reikia palaistyti, kad lengviau prigytų veja. Tarpelius galima užpilti žvyru ar smulkiais akmenukais, bet po kurio laiko ten vis tiek pradės lysti žolės ir piktžolės.


Girininko Virgilijaus Martinkevičiaus komentaras apie laužaviečių įsirengimą:

"Miške negalima kurti didelių laužų, kurie gali tapti nevaldomi ir uždegti mišką. Juos kurti galima tik jau tam skirtose vietose, poilsiavietėse. Įsirengiant laužavietę svarbu laikytis saugaus atstumo nuo medžių, namų, ypač nuo medinių statinių.

Toliau deginti reikia ir nuo neaukštų medžių, krūmų. Rekomenduojama laikytis 5 metrų atstumo, nors kartais laužavietės įrengiamos ir arčiau. Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos ir vietos. Netoli laužavietės reikia turėti bent kibirą vandens, kad esant reikalui būtų galima greitai užgesinti. Reikia išrinkti sudžiuvusias šakas, lapus, kurie mėtosi netoli laužavietės.

Aplink laužavietę galima šiek tiek perkasti žemę. Mes laužavietes įrenginėjame, išdėliodami akmenis ratu, nenaudojame betono. Tik kai kuriuose miškuose yra subetonuojamos laužavietės su laikikliais, pritaikytos kepti ir šašlykams."

Dovilės Martynėnaitės iliustracijos, Shutterstock nuotr.

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis