8 praktiški citrusinių vaisių žievelių panaudojimo būdai

Liko citrinų ar apelsinų žievelių? Neišmeskite jų – štai 8 puikūs citrusinių vaisių žievelių panaudojimo būdai sode.

1. Kompostas

Citrusinių vaisių žievelės gali būti kompostuojamos, nes tai puikus azoto, fosforo ir kalio šaltinis. Praturtinę kompostą citrusinių vaisių žievelėmis suteiksite jam papildomo maistingumo. Prieš suberdami žieveles į kompostą susmulkinkite jas – tokiu būdu paspartinsite irimo procesą, rašo balconygardenweb.com. Dar citrusinių vaisių žievelės kuo puikiausiai apsaugos kompostą nuo maitėdų ir kai kurių kenkėjų, kuriems nepatinka šis kvapas.

2. Natūralus kenkėjų baidymo būdas

Jei sodo augalus puola kenkėjai, tačiau situacija dar nėra itin rimta, venkite cheminių pesticidų ir pamėginkite su kenkėjais susidoroti panaudodami citrusinių vaisių žieveles. Paprasčiausiai suplėšykite žieveles į smulkius gabalėlius ir jais barstykite žemę aplink pažeistą augalą arba žievelėje padarykite skylutę ir ją pritvirtinkite prie augalo stiebo, šalia pažeisto ploto. Svarbu žinoti, kad citrusinių vaisių žievelės efektyvumu gali prilygti cheminiams pesticidams, tačiau jos yra natūrali ir organiška priemonė.

3. Kačių ir šunų baidymas

Jei norite užkirsti kelią naminių gyvūnų apsilankymams jūsų sode, išmėginkite citrusinių vaisių žievelių taktiką. Dauguma kačių ir šunų negali pakęsti citrusinių vaisių žievelių skleidžiamo kvapo. Taigi sumaišykite smulkius žievelių gabalėlius su kavos tirščių likučiais ir mišiniu pabarstykite žemę aplink augalus. Šių dviejų aromatų kombinacija privers naminius gyvūnus laikytis nuo jūsų sodo kuo atokiau ir tuo pačiu taps puikia trąša jūsų augalams.

4. Žievelės židinyje

Citrusinių vaisių žievelių įmeskite į židinį ir mėgaukitės gaiviu aromatu. Gaivus citrusinių vaisių aromatas – tobulas būdas panaudoti vaisių žieveles ir puiki idėja rengiant vakarėlį sode.

5. Džiovintos žievelės – rūgštis mėgstantiems augalams

Citrinų žievelių likučiai gali būti naudojami dirvai rūgštinti. Išdžiovinkite citrusinių vaisių žieveles ir sutrinkite jas į miltus. Pabarstę jais žemę išpurenkite. Tokiu būdu natūraliai padidinsite dirvos rūgštingumą. Nepamirškite, kad dirvos pH reguliavimo rezultatai priklauso nuo panaudoto citrusinių vaisių miltelių kiekio. Papildomas šios priemonės privalumas – dirva praturtinama itin svarbiomis maistingosiomis medžiagomis.

6. Atsikratykite skruzdėlių

Skruzdėlės kelia pavojų sodui, nes apsaugo amarus nuo boružėlių ir kitų grobuonių atakų – tokiu būdu užtikrinamas nektaro tiekimas. Dar skruzdėlės augalams gali sukelti pavojų ardydamos dirvą aplink augalų šaknis. Jei norite atsikratyti skruzdėlių, naudokite citrusinių vaisių žieveles, kurios yra netoksiška ir organiška skruzdėlių atbaidymo priemonė, nedaranti žalos žmogui ir kitiems gyvūnams.

7. Sodinukų vazonėliai

Citrusinių vaisių žievelės vazonėlis – puikus natūraliai suyrantis indas sėkloms daiginti.

8. Uodų baidymo priemonė

Uodai negali pakęsti citrusinių vaisių žievelių skleidžiamo kvapo. Taigi norėdami jų atsikratyti, patrinkite žievelėmis odą – nubaidysite šiuos įkyruolius. Taip pat galite palikti sutrintų žievelių šalia verandos, vidinio kiemo ar sodo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis