3 būdai, padedantys kovoti su uodais

Uodas pasaulio mastu yra vienas iš pavojingiausių vabzdžių žmogui – jis perneša Zika, Nilo, maliarijos virusus ir kt. Pasaulio sveikatos organizacija fiksuoja nuo 300 iki 500 mln. susirgimų maliarija per metus – kasmet miršta apie milijonas žmonių.

Kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas teigia, kad Lietuvoje taip pat gyvena maliariniai uodai, tačiau kol kas mūsų šalies klimatinės sąlygos nėra palankios vystytis maliarijos sukėlėjams. Nepaisant to, kad Lietuvoje skraidantys uodai nėra pavojingi, jų įkandimai skausmingi, galintys sukelti alergiją. Kaip apsisaugoti nuo uodų?

1. Gyvenantiems prie vandens telkinių – lervų naikinimas

Kenkėjų kontrolės ekspertai sušilus orams pataria pašalinti potencialias uodų veisyklas: išpilti talpas, kuriose prisikaupę vandens, nusausinti aplink namą ar sodybą esančias balas. Gyvenantiems netoli stovinčio vandens telkinių ar pelkėtų vietovių rekomenduojama naikinti uodų lervas necheminiais preparatais.

„Uodų patelė prieš nugaišdama gali padėti nuo 150 iki 300 kiaušinėlių, iš kurių priklausomai nuo vandens temperatūros per 2-4 dienas valandų išsirita lervos. Kai telkinių vanduo sušyla bent iki +14 °C visas uodo vystymosi ciklas trunka apie 20 d. Inovatyvūs preparatai pilami į vandens telkinį, kur veisiasi uodai. Ši kontrolės priemonė naikina stovinčiuose vandens telkiniuose besivystančias uodų lervutes – ekosistema nėra pažeidžiama, vanduo nėra užteršiamas“, – pabrėžia kenkėjų kontrolės ekspertas.

2. Sodybų savininkams, renginių organizatoriams – statinių paviršių purškimas

Gyvenantiems netoli miško, gamtoje organizuojantiems šventes, renginių metu kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja imtis prevencinių priemonių.

„Šiltuoju sezono metu dažnai gauname klausimų, kokių priemonių reikėtų imtis organizuojant šventes gamtoje, kad svečiai nebūtų sukandžioti uodų ar poilsiautojai galėtų ramiai mėgautis buvimu gamtoje. Vienas iš pagrindinių būdų – pavėsinių, lauko terasų, palapinių apdorojimas atbaidančiomis cheminėmis priemonėmis. Jas purkšti ant statinių reikėtų bent prieš 8-12 val. iki renginio pradžios“, – pasakoja L. Grigaliūnas.

3. Vakariniams pasivaikščiojimams – atbaidantys preparatai

Kaip apsisaugoti nuo uodų miesto gyventojams, mėgstantiems vakarinius pasivaikščiojimus ar pasibuvimus gamtoje, kenkėjų kontrolės ekspertas siūlo naudoti vaistinėse ar prekybose centruose pardavinėjamas purškiamas ar tepamas atbaidomąsias medžiagas.

„Tiesa, tokios priemonės yra trumpalaikio veikimo, tačiau leidžia bent jau kurį laiką išvengti uodų įkandimų ir būti gamtoje. Iš dalies padeda ir šviesi apranga, dengianti rankas ir kojas. Labiausiai kraujasiurbius vilioja prakaito kvapas – puolami tie, kurie geriau užuodžiami. Uodai mėgsta ir vaikus, kadangi dėl plonesnės odos jiems lengviau gauti maisto, todėl rekomenduojama kūdikių vežimėlius dengti tankiais audiniais“, – patarimais dalijasi ekspertas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis