21 gudrybė: namų tvarkymas nenaudojant chemikalų

Kaip greitai ir lengvai susitvarkyti namus, skiriant tam minimaliai laiko ir jėgų? Ir dar taip, kad purvą galėtumėte pamiršti ilgam, nors valymui naudojate paprastas namines priemones? Jūsų gyvenimą palengvins keletas gudrybių ir jūs netruksite pajusti, kad tvarkytis namuose kur kas paprasčiau, rašo adme.ru.

1. Sidabras
Paimkite didelį indą ir išklokite jį folija. Pripilkite karšto vandens ir įpilkite pusę stiklinės druskos ir tiek pat sodos. Sudėkite savo sidabrą į šį tirpalą ir palikite pusvalandžiui, tada nuskalaukite ir nusausinkite sausa minkšta servetėle. Visos tamsios dėmės iškart išnyks.

2. Čiužinys
Į purškiklį supilkite vieną dalį degtinės ir tris dalis vandens, išpurkškite čiužinį. Spiritas dezinfekuos ir sunaikins didžiąją dalį bakterijų.

3. Mikrobangų krosnelė
Perpjaukite porą citrinų ir padėkite jas į stiklinį indą su vandeniu. Padėkite jį į mikrobangų krosnelę ir kaitinkite tol, kol užvirs. Palikite pavirti apie porą minučių. Po to visas mikrobangėje esantis purvas labai lengvai nusivalys.

4. Riebalų dėmės
Ant sienos liko riebalų dėmės nuo pirštų atspaudų? Užtepkite jas balta kreida, palaukite kelias minutes ir tada kreidą nuvalykite drėgnu skudurėliu. Šis metodas tinka ir drabužiams – riebalų dėmę patepkite kreida ir palikite valandai, paskui pakaks kreidą nupūsti.

5. Avalynės džiovinimas
Jeigu jūsų avalynė sušlapo ir neturite kaip išdžiovinti – ne bėda. Prikiškite į batus sulamdytų laikraščių. Dar galima panaudoti maišelį su paprasčiausiais ryžiais ar silikagelį (kačių kraiką).

6. Gyvūnų plaukai
Apsimaukite indams plauti skirtomis guminėmis pirštinėmis, šiek tiek suvilgykite jas vandeniu ir perbraukite per kilimo ar minkštų baldų paviršių. Visi plaukai liks ant pirštinių. Dar vienas labai veiksmingas būdas – kilimo valymas guminiu langų valikliu. Rezultatai jus nustebins.

7. Pridegusi keptuvė
Įpilkite į keptuvę šiek tiek vandens (tik tiek, kad jis dengtų dugną) ir įpilkite stiklinę baltojo acto. Ant nedidelės ugnies pavirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir įberkite du valgomuosius šaukštus sodos. Pridegę likučiai pasišalins be sunkumų.

8. Nuoviros arbatinuke
Jas pašalinti paprasčiau nei paprasta. Įberkite šaukštelį citrinų rūgšties ir virkite penkias minutes. Išpilkite vandenį ir arbatinukas bus kaip naujas!

9. Dušo galvutė
Į polietileno maišelį pripilkite baltojo acto ir įdėję į jį dušo galvutę, užsukite plaukų guma. Palikite valandai ar visai nakčiai. Apnašos dings ir nuo išorės, ir iš vidaus.

10. Kriauklė
Greipfrutas ar citrina – vaisiai, kurie puikiai valo paviršius. Įberkite šiek tiek druskos ant greipfruto ar citrinos ir ištrinkite kriauklę. Ji bus švari it krištolas!

11. Apnašos ant krištolo ar stiklo indų
Su jomis susidoroti labai paprasta. Įpilkite į dubenį dvi stiklines šilto acto (pakaks pašildyti mikrobangų krosnelėje apie dvi minutes). Pamerkite apsinešusius indus taip, kad juos actas visiškai apsemtų. Po kelių minučių indus nuskalaukite ir nusausinkite.

12. Indai sausu kaklu
Pripilkite karšto vandens iki pusės grafino, įpilkite šiek tiek indų ploviklio, du valgomuosius šaukštus spirito ir pusę stiklinės baltų ryžių. Gerai supurtykite. Į grafino sieneles besitrinantys ryžiai išvalys visas apnašas. Palaukite, kol jos ištirps, tada dar kartą supurtykite. Išplaukite šiltu vandeniu.

13. Dulkės
Naudokite antistatines servetėles, skirtas visiems paviršiams valyti: grindjuostėms, televizoriaus ir nešiojamo kompiuterio ekranui, knygų lentynoms. Antistatikas dulkes tiesiog stums nuo paviršių.

14. Žaliuzės
Ant rankos užmaukite švarią kojinę, pamerkite ranką į vienodu santykiu sumaišytą vandens ir baltojo acto tirpalą, o paskui nuvalykite žaliuzių paviršių.

15. Plautuvės kamštis
Supilkite į plautuvės kamštį pusę stiklinės sodos ir pusę stiklinės acto (atskirai). Uždenkite ir palikite penkiolikai minučių. Paskui praplaukite karštu vandeniu.

16. Dėmės kilime
Ant dėmės užpilkite tirpalo, paruošto ir vienos dalies acto ir dviejų dalių vandens. Uždenkite dėmę drėgnu audiniu ir prispauskite jį prie dėmės karštu lygintuvu su įjungta garų funkcija. Palaikykite 30 sekundžių. Jeigu dėmė po pirmo karto neišsivalė, pakartokite procedūrą dar kartą.

17. Kalkių nuosėdos
Jeigu norite kalkių nuosėdas pašalinti nuo chromuotų kranų paviršiaus, patrinkite juos citrina ir po penkių minučių nuplaukite vandeniu.

18. Kavamalė ar prieskonių malūnėlis
Jeigu norite išvalyti kavamalę ar prieskonių malūnėlį, pakaks sutrinti šiek tiek ryžių kartu su vienu valgomuoju šaukštu sodos.

19. Plastikinės dėžutės
Nešvarią plastikinės dėžutės vietą patrinkite citrina, leiskite nudžiūti ir nuskalaukite. Taip atsikratysite dėmių ir nemalonių kvapų.

20. Gyvūnų kvapai
Sausame inde lygiomis dalimis sumaišykite valgomąją sodą ir vandenilio peroksidą. Šiuo tirpalu suvilgykite kempine nuvalykite paviršius ir kvapo kaip nebuvę!

21. Orkaitė
Tai stiprios dvasios žmonėms skirtas valymo būdas. Į nedidelį indą įpilkite šiek tiek amoniako ir palikite nakčiai orkaitėje. Ryte virtuvę gerokai pravėdinkite ir išplaukite orkaitę – nešvarumai labai lengvai nusivalys. Kvapo neturėtų likti. Vienintelis minusas – garavimas, todėl dirbkite su atvirais langais ir nepamirškite užsimauti gumines pirštines.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis