15 mažo sodo įrengimo idėjų

Ne vienas turintis sodą ar kampelį kieme liūdi, kad jis yra per mažas. Tačiau ir nedidelė erdvė gali būti jaukiai įrengta. Būtent tokia aplinka gali tapti puikia terpe įdomiems ir praktiškiems sprendimams.

1. Spalvų „ėjimas“


Skirtinguose savo sklypo kampuose pasodinkite dviejų ar trijų ramių atspalvių augalus, kurie tarpusavyje harmoningai dera. Pavyzdžiui, violetinės spalvos krūmeliai – vieni pirmame plane, kiti fone – vizualiai praplečia erdvę.


Skaitykite: SEPTYNI LENGVAI AUGINAMI, ATSPARŪS IR GRAŽŪS DAUGIAMEČIAI AUGALAI


Shutterstock nuotr.


2. Atramos augalams


Patikrintas sodo formavimo variantas – sukurta perspektyva. Optimalu, jeigu iškart nesimato viso sklypo. Padarykite taip, kad grožis atsivertų palaipsniui, einant į sodo gilumą. Tam naudokite specialias pertvaras: gyvatvores, pavėsines, širmas.


Augalams skirtos atramos – arkos ar pergolės – padengimas žaluma suformuoja vertikalias struktūras ir keistą šešėlių žaidimą, erdvė tampa trimate. Žema buksmedžių gyvatvorė gali dar ir padalinti sklypą į dvi dalis. Optinę iliuziją sukuria laipiojantiems augalams skirtos grotelės, kurios sukonstruotos taip, lyg jos būtų ne plokščios, o tūrinės.

Absoliučiai visų dizaino elementų, pavyzdžiui, gėlių arkos, matmenys turi būti proporcingi paties sodo matmenims. Kitaip atsiras disharmonijos jausmas.


Skaitykite: ATRAMOS VIJOKLIAMS: KAIP PASIRINKTI TINKAMĄ


3. Vingiuoti takeliai – mūsų sąjungininkai


Jie padeda sukurti didelio sodo iliuziją. Juk už posūkio dingstantis takelis iš tiesų intriguoja – eini juo ir nežinai, kur sodo ribos ir koks grožis slypi už posūkio.


Skaitykite: TAKELIŲ DANGOS: TRŪKUMAI, PRANAŠUMAI IR DERINIMO GALIMYBĖS


4. Visi keliai veda… į sodo centrą


Beje, erdvė tarp takelių turi būti užsodinta augalais – atviras lieka tik poilsiui skirtas kampelis. Tokios gudrybės išsaugo didelio sodo iliuziją.


Shutterstock nuotr.


5. Medinė pavėsinė ir vasaros namelis


Nepamainomas dalykas sode! Įstiklintą dalį galima naudoti kaip mini šiltnamį. O pačiame namelyje atsiras vietos sodo rakandams, kepsninei ir netgi karučiui laikyti. Vietos mažai, naudos daug!


Skaitykite: 12 PAVĖSINĖS ĮRENGIMO IDĖJŲ


6. Nedidelė baltakamienių beržų alėja


Tokia alėja padės suformuoti erdvės perspektyvą sode ir suteiks tai erdvei gylio.


Shutterstock nuotr.


7. Įvairaus aukščio aikštelės


Sukuriant kelių lygių aikšteles galima dar labiau vizualiai padidinti sodo erdvę.


8. Teisybė ar apgaulė?


Atrodo, kad pro šį neįprastą praėjimą sienoje galima patekti į žalumoje skęstantį kampelį. O iš tikrųjų tai labai kokybiškas dekoratyvinis plakatas. Nebloga mintis, tiesa?


9. Perkeliamas fontanas


Toks įvairaus dydžio talpų fontanas suteikia sodui įvairovės ir dėl savo kompaktiško dydžio tinka net pačiam mažiausiam sklypui.


Skaitykite: 3 "BANGINIAI", ANT KURIŲ LAIKOSI FONTANAS


Shutterstock nuotr.


10. Paprasta pertvara iš akmenų


Ji padės padalinti teritoriją į skirtingas zonas. Toks suskirstymas leis jaukią poilsiui skirtą zoną sukurti vos keliuose kvadratiniuose metruose.


11. Žydinčių augalų salelė vejos viduryje


Tokia salelė padės suskaidyti lygią plokštumą. Sodo nebus įmanoma apžvelgti vienu žvilgsniu.


Skaitykite: ALPINARIUMO ĮRENGIMO GUDRYBĖS


12. Upelis su žvirgždo krantais ir akmenimis


Labai panašus į natūraliai gamtos sukurtą. Jis atkreipia į save dėmesį, tuo pat metu atitraukdama jį nuo sodo išmatavimų.


Skaitykite: PATARIMAI, KAIP ĮSIRENGTI UPELĮ


Shutterstock nuotr.


13. Veidrodžio efektas


Nedideliame sklype galima patalpinti netgi dekoratyvinį tvenkinuką. Suprantama, kad vandens telkinys bus nedidelis, tačiau net toks padės sukurti reikiamą optinį fokusą. Ramus vandens paviršius, primenantis veidrodį, atspindi dangų, debesis ir viską, kas yra virš tvenkinio. Dėl šio efekto sodas atrodo didesnis, negu yra iš tikrųjų. Tam pasitarnauja ir ištempta stačiakampio forma – ši konfigūracija vizualiai prailgina sklypą.


Nedideliame sode puikiai žiūrisi geometrinės formos: kvadratas, stačiakampis ir apskritimas. Tokių konfigūracijų elementai viso sodo sklypo struktūrai suteikia tvarkos ir aiškumo. O optiškai padidinti sodą padės siauri lygūs takeliai ir tiesios gyvatvorės.


14. Žali „akcentai“


Renkantis „žaliuosius gyventojus“ nedideliems sodams pirmenybę teikite neaukštiems medžiams ir krūmams. Tai, pavyzdžiui, paprastasis klevas „Globosum“, bignonijinė katalpa „Nana“ ar svyruoklinis gluosnis „Umbraculifera“. Priklausomai nuo pasodinimo vietos šie žalieji pagalbininkai galės efektyviai dekoruoti sklypo ribas ar netgi sudėlios puikius akcentus. Pavyzdžiui, kamieninė rožė „Schneewittchen“: kai ji žydi, nuo jos paprasčiausiai neįmanoma atitraukti akių. Ypač puikiai šis krūmas atrodo optinių ašių susikirtime. Gaunasi kuo puikiausias vaizdas.

Sferinę lają turintys nedideliai medžiai taip pat gali tapti ryškiais sodo akcentais.


Shutterstock nuotr.


15. Originalūs dekoro elementai


Tai dar vienas laiptelis kelyje į sėkmingą mažos teritorijos apipavidalinimą. Reikalas tas, kad neįprastos skulptūros, originalūs vazonai augalams ir simpatiški šviestuvai atkreipia į save dėmesį, atitraukdami jį nuo kuklių sodo išmatavimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis