Ruošiamės Velykoms: margučių vaškavimas, dažymas ir skutinėjimas

Kiaušinis – amžino gyvybės rato, atgimimo simbolis – ant šv. Velykų stalo užima garbingą vietą, pagrindinis šios pavasario šventės atributas. Prieš Velykas kiekvienoje šeimoje kiaušiniai dažomi svogūnų lukštais, įvairiais kitais gamtiniais ar cheminiais dažais, marginami vašku arba dar ir skutinėjami įvairiais raštais. Tai pagrindinis malonus užsiėmimas, suteikiantis daug džiaugsmo visai šeimai, besiruošiant ilgai lauktai pavasario šventei.

Beje, kiaušinių marginimas vašku ar skutinėjimas – sudėtingas procesas. Kaip numarginti ir išskutinėti kiaušinius, savo patirtimi dalinasi panevėžietė Elena Staugaitienė, kasmet dalyvaujanti Panevėžio kraštotyros muziejuje edukacinėje veikloje – kiaušinių marginimas.



Ko reikia kiaušinių vaškavimui?


Marginimui ir dažymui tinka kiek pastovėję, nevisiškai švieži kiaušiniai, maždaug savaitės laiko, o švieži, vienos – trijų dienų, netinka. Kiaušiniai geriausia virti ir dar šilti (jeigu kiaušiniai šilti, gražiau nusidažo). Verta žinoti, kad ant kiaušinio baltu lukštu visi raštai matysis ryškiau, o dažai jį nudažys smarkiau nei rudu lukštu. Geriau rinktis naminius kiaušinius su storesniu lukštu nei pirktus parduotuvėje.


Kiaušinius prieš dažant labai švariai nuplauname, o tokio, kuris būna nešvarus, geriausia išvis neimti, nes net nuplovus ta vieta lygiai nenusidažys.


Rankos turi būti irgi labai švarios. Jeigu pradedantysis margintojas labai jaudinasi ir prakaituoja, net nuo prakaito kiaušinis apsitepa ir paskui nelabai dažosi.


Vaškavimui reikia medinio pagaliuko ir metalinio smeigtuko (kuriais būna susegti nauji vyriški marškiniai) bei indelio su karštu bičių vašku (paprastų žvakių parafinas kiaušinių vaškavimui netinka). Smeigtuką įsmeigiame į medinį išdrožtą patogų rankai pagaliuko arba pieštuko galą, kad tvirtai laikytųsi. Naudojame dviejų aukštų keramikinę žvakidę (skirtą aromatiniams aliejams kaitinti). Apačioje pastatome „arbatinę“ žvakutę (tabletę) su metaliniu indeliu ir uždegame, kad pastoviai degtų ugnelė, o viršuje įstatome metalinį indelį su gabalėliu bičių vaško. Kai metaliniame indelyje (nuo kremo ir pan.) vaškas ištirpsta, suskystėja į jį mirkome smeigtuką ir dėliojame taškučius ar braukiame per kiaušinį. Tradiciniai lietuviški margučių raštai sudaromi iš taškelių ir brūkšnelių, kuriame saulės, varpos, atbundančios gamtos, žiedų, paukštukų motyvus. Kadangi vaškas greitai vėsta, vienu pamirkymu ant kiaušinio galima nubrėžti vieną brūkšnelį arba taškelį. Naudojant smeigtukus su skirtingo storio galvutėmis, galima išgauti skirtingo storio linijas ir taškelius. Pasirinktais raštais numarginame visą kiaušinį.


Numargintus su vašku kiaušinius įmerkiame į šiltus dažus, bet skysčio neužverdame. Keletą minučių palaikome ir ištraukiame. Jei silpnai lukštas nusidažė, dar į dažus įmerkiame pakartotinai. Numargintų kiaušinių neverdame dažų tirpale, kad nusidažytų, nes dažnai išsilydo vaškas ir kiaušiniai nusidažo negražiai, nevykusiai. Visi margučiai bus skirtingi ir originalūs.


Dažymas


Kiaušinių dažymui naudojame cheminius dažus ir svogūnų lukštus. Seniau iš juodalksnio žievės pasiruošdavome labai gerų natūralių juodų dažų. Tam tikslui išsivirdavome pelenų šarmo, paskui į tą patį indą pridėdavome juodalksnio žievės, dėl spalvos ryškumo įdėdavome surūdijusios geležies gabalėlį ir raugindavome 2 savaites šiltoje patalpoje. Paskui prieš dažymą tirpalą užviriname. Taip pat mirkome ir rauginame ąžuolo žievę. Gaunasi tamsios chaki spalvos dažai.


Svogūnų lukštų nuovirą kelis kartus užviriname, kad gautųsi sodresnė spalva. Tam tikslui iki užvirimo lukštus mirkome vieną – dvi paras, imame daug lukštų. Šiemet eksperimentuojame – ruošiame vyšnių žievės raugą, įdėjome surūdijusios žievės.


Dažymui naudojame medvilnei dažyti skirtus dažus. Pagal instrukciją, kad gerai ištirptų ir būtų pageidaujamos spalvos, juos virinant įdedame druskos arba įpilame acto. Paruoštus dažus supilstome į pastoviai tam tikslui naudojamus indus. Numargintus kiaušinius dažome šaltuoju būdu – įmerkiame į pasirinktos spalvos dažus, keletą minučių palaikome ir ištraukiame. Jei silpnai lukštas nusidažė, dar į dažus įmerkiame pakartotinai. Numargintų kiaušinių neverdame dažų tirpale, kad nusidažytų, nes dažnai išsilydo vaškas ir kiaušiniai nusidažo negražiai, nevykusiai.



Dažant numargintus kiaušinius svogūnų lukštų nuovire, galima pamirkyti, o norint ryškesnės rudos spalvos ir pavirti kelias minutes. Gelsva, šviesiai ruda spalva kiaušinius nudažysime išvirę juos su keliomis saujomis geltonųjų svogūnų lukštų. Kuo daugiau lukštų ir kuo ilgiau virsite, tuo intensyvesnė bus kiaušinių spalva.


Paskui, kad nuo margučių nuimti vašką, juos merkiame į karštą švarų vandenį ir užverdame. Tam tikslui tinka platesnis puodas, kad būtų laisvai sudėti margučius, kad vienas su kitu nesiliestų. Į vandenį įmetame keletą svogūnų lukštų arba popierinę servetėlę, ant kurių vandens paviršiuje susikaupia ištirpęs vaškas. Margučius išimame iš verdančio vandens ir atsargiai sausa servetėle nušluostome vaško likučius ir paliekame džiūti. Kad rankos liktų švarios, galite naudoti gumines pirštines.


Norint išgauti daugiau blizgesio, gerai nudžiūvusį kiaušinį „nublizginame“ mažu sviesto gabalėliu su vilnonio audeklo skiaute, bet tik labai švelniai ir atsargiai. Norint dažyti keliomis spalvomis, pirmiausia piešiame dalį motyvo raštų su vašku ant balto kiaušinio, bet reikia turėti omenyje, kaip dažysime paskui.


Nudažę pradinį motyvą, kiaušinį merkiame į dažus. Paskui likusius tuščius lukšto plotus galime puošti įvairiais raštais, o tuomet merkti į kitos spalvos dažus ir taip galima kartoti kelis kartus. Tuomet baigus darbą lukštas liks tokios spalvos, kokios buvo paskutiniai dažai, į kuriuos buvo įmerktas kiaušinis. O ornamentai po vašku liks ankstesnių spalvų, pavyzdžiui, geltoni, mėlyni, raudoni, žali, juodi, rudi. Galima dažyti dalį kiaušinio (pusę ar trečdalį įmerkus į dažus) vienos spalvos dažais, o kitą dalį – kitos spalvos dažais.


Skutinėjimas


Panevėžietė Elena Staugaitienė margučius jau daugelį metų skutinėja. Sodriai dažais nudažytus kiaušinis skutinėja aštriu peiliuku. Tam reikia patirties, kantrybės ir kruopštumo. Dar įdomesnius kūrinius sukuria, kai nudažo kiaušinius kelių spalvų dažais ir paskui išskutinėja. Dažant kiaušinį apvynioja medžiagėle, prieš tai keliose vietose įbarsto skirtingos spalvos dažų miltelių. Gaunasi įdomūs margučiai. Ir paskui dar skutinėjimu suteikia individualių ornamentų.


Dažų nuėsdinimas rūgštimi


Norint gauti dar įdomesnį margučių marginimo variantą, verta panaudoti dažų nuėsdinimui raugintų kopūstų rasalą (sultis) arba actą. Du kartus numargintus ir du kartus nudažytus kiaušinius, merkiame į kopūstų rasalą arba acto tirpalą. Nudažytas lukštas išbluks ir liks baltas, o kur buvo vaškas – išliks spalvotas raštas. Paskui karštame vandenyje reikia nutirpinti vašką ir atsargiai nušluostyti.


Kvapnaus bičių vaško aromato jūsų namuose ir spalvingų ir Velykų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis