Mažoji vario plastika: juvelyru gali būti kiekvienas?

„Tegyvuoja technologijos“ – norisi sušukti, pamačius mažosios vario plastikos daromus stebuklus. Kai negrabiai ir nelabai pasitikėdamos savimi dėžutėse esančiame plastiline raižėme ir spaudėme spaudus, negalėjome patikėti, kad netrukus tai bus realūs papuošalai. Ir dar – mūsų pačių rankomis pasidaryti. Bet apie viską iš pradžių.

Kalbiname juvelyrę Kristiną, klube „Menas sau“ vedančia mažosios vario plastikos užsiėmimus.

- Kokia tai technologija?

Ši technologija vadinama galvanoplastika. Tai metalinių kopijų ar objektų gavimas naudojant elektrolizę. Kadangi šiuo atveju dengiame variu, tai savo procesą pavadinome mažąja vario plastika. Plastika - nes lipdome plasteline, o vario - nes rezultate gauname varinį objektą.

Technologija pakankamai sena, tik nelabai mėgstama juvelyrų, nes auksui ir sidabrui ji yra per daug brangi, o varis - juvelyrams per daug pigi medžiaga.

Savo užsiėmimuose mes naudojame skulptūrinį plastiliną, kuriame išlipdome, įspaudžiame tai, ką norime. Vėliau tos dėžutės keliauja pas žmogų, kuris merkia jas į elektrolito vonią ir visą piešinį „apaugina“ variu. Užaugus pakankamam vario sluoksniui, jis išimamas, nuplaunamas, nupoliruojamas, pajuodinamas ir štai – turite gražų paveiksliuką.

- Tad kiekvienas gali tapti juvelyru?

Išeitų, kad taip. Jeigu neturite didelių gabumų lipdyti, galite naudoti įvairią gamtinę medžiagą – džiovintus, lapus, kankorėžius, kriaukles, šakeles ir t.t. ir spausti. Galima įauginti stiklą, kitą metalą - beveik viską. Išlipdžius „paveiksliuką“ gaunamas vadinamas negatyvas. Ant viršaus užaugus vario sluoksniui jau turime pozityvą.

- Ar šių darbų dydis gali būti neribotas?

Iš principo turėtų būti neribotas. Svarbiausia yra surasti žmogų, kuris turi didelę galvaninę vonią. Tobulėti yra kur, juo labiau kad sujungus technologijas, galima namuose pasipuošti interjerą, nebūtinai turi būti paveiksliukas ar papuošaliukas – darbas gali išaugti iki skulptūros, šviestuvų gaubtų ar dar kažko.

- Kokie įrankiai reikalingi?

Čia naudojami lipdymo stekai, bet tuos įrankius galima pasidaryti pačiam. Kiekvienas žmogus gali atrasti įrankius ar formas, su kuriais jam patogu dirbti, nes mokėti didelius pinigus ir pirkti profesionalius įrankius nelabai verta. Galima lipdyti netgi namuose išsidrožtais mediniais pagaliukais.

„Neįsivaizdavau, kokia ši technologija ir nieko nesupratau, kol nepradėjome raižyti skulptūrinio plastilino. Man asmeniškai norėtųsi daugiau rankų darbo (lipdymo, šlifavimo ir pan.), bet ši technika labai įdomi. Įstabiausia tai, kad paskui varyje matosi kiekvienas brūkšnelis, taškiukas, linija“, - dalijosi įspūdžiais juvelyrika besidominti Eglė, laikydama rankose savo pirmuosius šia technika pasigamintus auskarus.


„Man buvo įdomu, nes niekada nebuvau girdėjusi apie vario auginimą, tik labai jau smalsu, kaip ten viskas vyksta, kaip tas varis apauga... Įdomu buvo piešti ir spausti lapus ant plastilino, bet vis tiek nelabai jaučiu, kad varinė lapė yra mano darbas, nes jos net nešlifavau. Galvoju, reikės nusipirkti metalo dildę ir šiek tiek apšlifuoti ausis, kad labiau ją prisijaukinčiau“,- svarstė, kaip dar patobulinti būsimą sagę Liudmila.


„Kadangi neturiu ypatingų meninių gabumų, teko pasinaudoti gamtos teikiamomis dovanomis – kriaukle ir kažkokio egzotinio augalo sėklomis,- šypsojosi Inga. –Tačiau rezultatas tikrai įdomus, dabar tik teks sugalvoti, kaip užbaigti darbą – apipjaustyti, įsodinti į rėmelį, o gal dar gims kokia mintis“.

O DELFI skaitytojams juvelyrė Kristina linki nebijoti atsiskleisti ir daug daug įkvėpimo. O pradėjus dirbti – pajusti džiaugsmą, kuris kelia pasitenkinimą, kai pamatai savo pabaigtą darbą. Gal jis ir nelabai vykęs, tačiau jis yra tavo, o ne nusipirktas iš parduotuvės.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis