13 būdų, kaip žaisliukus eglutei pasigaminti savo rankomis

Žinoma, iki Kalėdų ir Naujųjų liko visai nedaug laiko, tačiau jeigu vis dar nepapuošėte savo eglutės ir norite tai padaryti, pabandykite žaisliukus pasigaminti savo rankomis. Patikėkite, tai labai greita, labai gražu ir labai smagu. Tai neabejotinai jus užkrės šventine nuotaika.

Senesniais laikais žaisliukų pramonė nebuvo labai išvystyta, todėl dažnai jie buvo daromi savomis rankomis. Eglutės papuošimai tais laikais simbolizavo įvykius, kurie nutiko žmonijai. Kalėdų eglutę buvo priimta puošti obuoliais, žvakėmis ir angelais.

Dabar turime galimybę įsigyti įprastų „štampuotų“ žaisliukų, tačiau taip pat galime pasinaudoti praeities kartų išmone ir sukurti originalių namuose darytų papuošimų. Kiekvienas galime pasipuošti savo eglutę tuo, kuo tik panorėsime: pradedant stiklu bei saldainiais, ir baigiant pačių darytais burbulais ir meškiukais. Štai pačios įdomiausios idėjos:

1. Žaisliukai iš meduolių ir sausainių
Tai pakankamai senoviniai ir tradiciniai papuošimai. Anksčiau meduoliai buvo glazūruojami, puošiami aukso ar sidabro spalvos folija, taip pat buvo naudojama gryno aukso plėvelė – tokie ploni aukso sluoksniai, kad jie akimirksniu prilipdavo prie paviršiaus ir juos buvo galima valgyti kartu su meduoliu. Tačiau prieš daugelį metų žmonės net negalėjo įsivaizduoti, kad atsiras visų vaivorykštės spalvų dažų bei įvairių skanių dekoravimo elementų.

Shutterstock nuotr.

2. Žaisliukai iš sūdytos tešlos
Tokių žaisliukų atsiradimo istorija labai primena pirmąjį punktą, tik jų tinkamumas valgymui – abejotinas. Nepaisant to, atrodo jie pakankamai skaniai, ilgai laikosi ir padaryti juos labai paprasta.
Sūdytai tešlai jums reikės:
2 stiklinių miltų
1 stiklinės druskos
apie 250 gramų šalto vandens

Viską sumaišome, paskui gautą tešlą iškočiojame ir išpjauname figūrėles. Darant tešlą galima iškart įdėti dažų, žaisliukai bus dar įdomesni, be to, jų nereikės dengti dažais. Paskui žaisliukus galima išdžiovinti, atvirame ore tai užtruks apie dvi-tris dienas, o pravertoje nekarštoje orkaitėje (iki 50 laipsnių) – apie 6-12 valandų. Išdžiovintus žaisliukus galima papuošti: padengti dažais, glazūra, dekoruoti sagomis, kriauklytėmis, karoliukais, akmenukais ir t. t.
Sūrius žaisliukus įdomu kurti net ir mažiausiems, vietoje nenustygstantiems vaikams. Be to, šis variantas ne tik ekonomiškas, bet ir labai gražus.

3. Žaisliukai iš karoliukų
Kas gali būti paprasčiau, nei suverti ant vielutės karoliukus ir iš jų padaryti bet kokias formas. Sunku net įsivaizduoti, kiek gražių dalykų galimas pasigaminti iš karoliukų!

Taip pat gana gražiai atrodo žaisliukai iš brokato ir kitų faktūrinių įdomių audinių atraižų, puoštų karoliukais ir blizgučiais.

4. Žaisliukai iš bumbulų
Tokius žaisliukus pasigaminti paprasčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. O kai nuo eglės šakų į jus žvelgs pūkuotas ėriukas ar pelėda, net šilčiau taps.

Šiam žaisliukui jums prireiks kamuoliuko patinkančių siūlų, šiek tiek kartono ir klijų. Kuo storesni siūlai, tuo mažiau jų reikės bumbului padaryti. Akytes galima nusipirkti arba nupiešti ant kartono.
Iš kartono ar bet kokios kitos tvirtos medžiagos iškirpkite apskritimą ir apsukite jį siūlu. Kai per viduryje esančią skylutę sunkiai pralys pieštukas drąsiai siūlus nukirpkite palei apskritimo kontūrą.

Per vidurį siūlus suriškite, kartono jau nebereikia. Dabar suformuokite bumbulą – paruošta! Iš bumbulų galima pagaminti mėgstamą žvėrelį, tam prireiks iš kartono iškirptų detalių: ragų, kanopų, akių ir t.t.

5. Seniai besmegeniai iš kojinės ir kruopų
Jūsų kojinėje atsirado skylė? Ne bėda, buvo kojinė, dabar bus besmegenis! Priberkite į kojinę šiek tiek ryžių, perriškite virvute, taip atskirdami būsimo besmegenio kūną nuo galvos. Likusią kojinės dalį taip pat pripilkite ryžių ir vėl stipriai užriškite. Ant naujai iškepto besmegenio galvos galima uždėti kūdikio kojinytę arba padaryti kepurėlę, vietoj akyčių prisiūti sagas, pieštuku, dažais ar mamos akių šešėliais (su šituo atsargiai!) nupiešti burną ir nurausvinti skruostus. Ir štai senis besmegenis!

6. Žaisliukai iš siūlų
Iš esmės, jie panašūs į bumbulus, nes gaminami iš tų pačių medžiagų. Tačiau šiuo atveju svarbi siūlo struktūra. Kuo ji labiau primins šilką, tuo įdomesnis gausis žaisliukas. Pradžiai iš storo kartono ar penoplasto iškirpkite patikusią figūrėlę, apvyniokite siūlais, o tada papuoškite tuo, ką turite: sagomis, karoliukais, juostelėmis ir t. t. Tokiu būdu galima pasigaminti angelus ar žmogeliukus.

7. Žaisliukai iš fetro
Fetras yra aukštos kokybės plonas tankus veltinis. Žaisliukai iš fetro atrodo ypatingai, tad jais papuošta eglutė bus tiesiog neprilygstama.

8. Žaisliukai iš šakelių
Naudojant siūlus ir vielutes, įvairias šakeles ir patinkančius purškiamus dažus, galima sukurti labai neįprastų figūrėlių: nuo snaigių iki elnių.

Šiai kategorijai galima priskirti ir žaisliukus iš šiaudų, ši medžiaga labai lanksti ir paprasta naudoti. Iš šiaudų galima pagaminti arkliukus, angelus ar meškučius.

Nors anksčiau tokiais žaislais eglės buvo puošiamos dėl to, kad parduotuvėse jokių dekoracijų nebuvo, tačiau ir šiais laikais vertėtų nepamiršti šios technologijos. Sutikite, kad tokiuose žaisliukuose yra kažkas tolimo iš vaikystės…?

9. Papuošimai iš penoplasto
Čia viskas paprasčiau nei paprasta: išpjauname iš penoplasto reikiamą formą – kubą, ovalą, širdį ir burbulą – ir pagal savo skonį papuošiame. Tokius žaisliukus puošti galima juostelėmis, nėriniais, karoliukais. Prie penoplasto formos papuošimus pritvirtinkite permatomais klijais. Tai viena paprasčiausių medžiagų eglės žaisliukams kurti. Beje, iš jo pagaminti žaisliukai, kurių galima įsigyti prekybos tinkluose, kainuoja nepagrįstai brangiai. Iš šios medžiagos pačių rankomis pagaminti žaisliukai bus unikalūs ir kainuos visiškai nedaug.

10. Žaisliukai iš popieriaus
Tai pati paprasčiausia medžiaga, kuri geba perduoti visus artėjančių švenčių jausmus. Netgi iš balto popieriaus galima sukurti neįprastus papuošimus namams. O iš spalvoto popieriaus galima pagaminti net kankorėžius ar pagal origamio technikąišlankstytus burbulus.

Jeigu tokios technologijos jums atrodo pernelyg sudėtingos ar reikalaujančios daug laiko, galima pasigaminti pačių paprasčiausių popierinių žaisliukų iš popieriaus, PVA klijų ir siūlų. Tai padaryti gali net vaikai.

11. Žaisliukai iš veltos vilnos
Vaikystėje turbūt ne vienas matėte, kaip močiutė su adatomis kažką veldavo. Paskui viskas nugrimzdo į praeitį, bet dabar ši rankdarbių rūšis išgyvena atgimimą ir tapo labai populiari. Iš veltos vilnos galima pagaminti nuostabiai gražių žaisliukų.

12. Žaisliukai iš lempučių
Neskubėkite išmesti panaudotų lempučių, jos gali jums dar pasitarnauti. Prireiks tik dažų ir juostelės, ir savo namus bei eglutę galėsite dekoruoti tokiais neįprastais žaisliukais. Tokie žaisliukai buvo itin populiarūs karo metais, tačiau ir dabar jie sulaukia ne mažiau susidomėjimo.

13. Naujametinis burbulas iš ledinukų „Chupa Chups“
Kaip jums patinka toks burbulas? Jam pagaminti prireiks penoplasto, iš jo išpjaukite pusrutulį. Kiekvieną ledinuką apsukite įvairiaspalve folija ir juos subeskite vienas prie kito į penoplastą. Per centrą perkiškite vielą ir už jos papuošimą pritvirtinkite prie eglutės.

Tai tik nedidelė dalis žaisliukų ir papuošimų, kuriuos galima pasigaminti patiems. Pasitelkite fantaziją ir naudokite bet kokias po rankas pasitaikusias medžiagas: siuvinėkite, megzkite, nerkite, dekoruokite, dažykite šakeles ir lipdykite iš molio – jūsų žaisliukai bus patys gražiausi!

Būna šeimų, kurios praktiniais ir minimalistiniais sumetimais sąmoningai neperka ir negamina žaisliukų. Tokioms norisi patarti neatimti iš vaikų vaikystės, o savęs – jos prisiminimų. Eglutės žaisliukai atneša į namus džiaugsmo ir šilumos pojūtį, kurį vaikas nešasi su savimi visą likusį gyvenimą ir vėliau perduoda savo vaikams. Mylėkite vienas kitą! Džiuginkite save ir artimuosius! Būtinai svajokite, darykite žaisliukus! Visiems linksmų artėjančių Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis