Kaip rudenį ir žiemą išvengti kambarinių augalų priežiūros klaidų

Jeigu kambariniai augalai nusmurgo – lapai apsiblausė ar juos išmėtė dėmėmis, ištįso ūgliai ar nukrito pumpurai – neskubėkite jų purkšti kokiais nors preparatais. Taip gali nutikti ne dėl ligų ar kenkėjų, o dėl netinkamų laikymo sąlygų.

Rudens ir žiemos laikotarpiu mūsų butuose augalai gauna mažiau šviesos, be to, oras būna labai sausas. Didelis vandens kiekis, kuriuo kartais jie užpilami, situacijos negelbėja, o tik dar labiau pablogina. Taigi, kokių kambarinių augalų priežiūros klaidų reikėtų vengti, jums pataria „Ermitažo“ ekspertė Kristina Zmejauskienė.

Shutterstock

Šviesos trūkumas

Augalui šviesa yra maistas, todėl patariama gėles laikyti arčiau langų. Tačiau atstumą parinkite sumaniai, nepamirškite, kad žiemą gėlės kenčia nuo radiatorių šilumos ir temperatūrų svyravimų. Kambarinių augalų nepatartina statyti per arti stiklų, nes jos gali sušalti; o jei laikysite virš radiatorių – kai kurios gali būti negrįžtamai pažeistos. Netoli stiklo rekomenduojama laikyti kaktusus ir sukulentus.

Kaip tai pasireiškia? Ištįsta stiebai, sumažėja bendras lapų kiekis, jie praranda sau būdingą spalvą (pavyzdžiui, raibi tampa žaliais). Žydinčių gėlių žiedai sumažėja ar augalas išvis nežydi.

Kaip padėti augalams? Augalus nuo vakarinių ir šiaurinių palangių perkelkite ant orientuotų į rytus ir pietus. Taip jie gaus daugiau natūralios šviesos (lapai neturi liesti stiklo). Jeigu nėra galimybės papildomai apšviesti augalo, subtropines rūšis (mirtas, vaškuoles ir pan.) perkelkite į vėsią vietą.

Shutterstock

Žemas oro drėgnumas

Kai tik prasideda šildymo sezonas, oro drėgnumas patalpose su centriniu šildymu labai sumažėja, krenta iki 30 procentų ir žemiau.

Kaip tai pasireiškia? Jauni lapai išauga maži, jų krašteliai pažeisti, o galiukai – sudžiūvę. Daugelio augalų lapai pradeda kristi. Sudžiūsta ir nukrenta pumpurai bei žiedai.

Kaip padėti augalams? Nei laistymo dažnumas, nei jo intensyvumas oro drėgnumo padidinti nepajėgs. Apipurškimas padeda tol, kol augalas nudžiūsta, tai yra, 5–10 minučių. Paieškokite augalui naujos vietos – ant kitos palangės ar kitame kambaryje, pavyzdžiui, virtuvėje, kur drėgmė didesnė. Arba paprasčiausiai atitraukite į tolimą palangės kraštą toliau nuo radiatoriaus. Jeigu tai nepatogu, įsigykite oro drėkintuvą. Taip pat oro drėgnumą galima padidinti sudėjus vazonus ant padėklo su žvyru, keramzitu ir kartkartėmis pripilant į jį vandens. Dar augalą galima įdėti į didesnį vazoną be skylutės, tarpą užpildyti durpėmis ir nuolat palaikyti jų drėgmę. Dar vienas variantas – dekoratyviniai pusdubeniai, pavyzdžiui, su stiklo rutuliukais, užpildyti vandeniu ir išdėlioti tarp augalų. Talpų su gėlėmis dugnai neturi mirkti vandenyje.

Shutterstock

Neteisingas ar netolygus laistymas

Kai kambaryje karšta, dirvožemis vazone išdžiūsta greičiau. Jeigu augalas stovi ant šaltos palangės, vazone esanti žemė ilgai būna drėgna. Būtent žiemą kambariniai augalai kenčia nuo per gausaus laistymo – tamsiuoju metų laiku fotosintezė sulėtėja, augimas taip pat, o mes, kovodami su sausumu, toliau gausiai laistome augalą. Dėl perlaistymo viršutinis žemės sluoksnis išdžiūva, o apatinis lieka drėgnas – taip atsiranda muselių, augalą pradeda pulti įvairios ligos. Todėl žiemą – kambarinių augalų ramybės laikotarpiu – kai kurių galite išvis nelaistyti.

Kaip tai pasireiškia? Žemė vazone drėgna, o augalas vysta. Taip pat venkite nereguliaraus laistymo, kai augalas tai perdžiūsta, tai yra perlaistomas.

Kaip padėti augalams? Laistykite augalą tik tada, kai viršutinis dirvožemio sluoksnis atrodo sausas, nepriklausomai nuo to, kiek laiko praėjo nuo praėjusio laistymo: viena diena ar dvi savaitės. Dažniau rankomis įvertinkite žemės drėgnumą. To nepadarius laistyti negalima! Jeigu žemė pernelyg išdžiūvo (tai būdinga durpėms), augalą geriau sudrėkinti: visiškai panardinti vazoną į vandenį ir laikyti tol, kol dings oro burbuliukai.

Shutterstock

Dar keli svarbūs patarimai

* Šiuo metų laiku vertėtų nuo augalų ypač kruopščiai ir dažnai valyti dulkes. Dėl to kambarinių augalų lapai galės geriau sugerti saulės šviesą bei drėgmę.

* Labai svarbu palaikyti tinkamą kambario temperatūrą. Kalijos, azalijos gali žydėti ir iki 12 laipsnių temperatūroje, subtropiniams augalams reikėtų sušildyti kambarį iki 16 laipsnių, tropiniams augalams patiks ir 20 laipsnių šiluma.

* Nepamirškite stebėti langų – jei jie šąla, tuomet gėlės irgi gali nušalti. Išeitis – galite apdengti langus plėvele ar užuolaidomis.

* Kambarines gėles galima atgaivinti ir namuose ruoštomis trąšomis. Dėl to patariama į jų žemes įmaišyti arbatžolių, o kartais netgi galite palaistyti šalta arbata. Be to, kambarinėms gėlėms itin tinka atšaldytas vanduo, kuriame virė kiaušiniai.

* Deja, bet augalų kenkėjai žiemos metu niekur neprapuola. Kambarines gėles ypač mėgsta skydamariai. Kaip tai įveikti? Smulkiai supjaustykite česnaką, muilą, įpilkite vandens (3:1:1 santykiu). Šia mase patepkite vietas, kurias puola kenkėjai. Praėjus parai, nuplaukite. Šį procesą kartokite 3-4 kartus kas 7-10 dienų. Išsamiau apie kambarinių gėlių kenkėjus ir kovos būdus – kitame straipsnyje!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis