Kaip išsirinkti grindų dangą kiekvienai namų zonai?

Grindų dangos pasirinkimas šiandien yra itin gausus. Galima rinktis kokios tik širdis geidžia spalvos, tekstūros bei stilistikos grindis. Tačiau prieš renkantis labiausiai patinkantį ir namų interjerą papildantį dizainą, pirmiausia reikia įvertinti pačią grindų dangos rūšį bei ją nusakančias charakteristikas: atsparumą, ilgaamžiškumą, priežiūros ypatybes ir panašiai. „Ermitažo“ ekspertas Dmitrijus Kovaliovas pasakoja, kaip pasirinkti grindų dangą kiekvienai namų zonai.

Grindų danga miegamajame
Miegamasis – nuosava ramybės oazė, kurioje svarbiausia yra jaukumas, atmosferiškumas bei ramuma. Tokiai kambario nuotaikai sukurti labiausiai tinka grindų danga, kuri pasižymi šiomis savybėmis:

* natūraliai skleidžiama šiluma, kad išlipus iš lovos nebūtų šalta basoms kojoms;

* minkštumu, nes miegamajame dažnai vaikštoma basomis, tad grindų danga turėtų būti kuo patogesnė;

* garso izoliacinėmis savybėmis, kadangi šioje erdvėje yra siekiama išlaikyti tylos skleidžiamą ramybę.

Shutterstock

Įvertinus visus šiuos poreikius, miegamajam labiausiai tinka natūralios medienos grindys (masyvo lentos, parketlentės) bei kiliminė danga. Abi šios grindų dangos rūšys ne tik skleidžia natūralią šilumą, bet ir vizualiai erdvėje kuria jaukumo įspūdį.

Grindų danga vaikų miegamajame

Vaikų kambarys – erdvė skirta tiek poilsiui, tiek žaidimams. Vaiko kambario grindų dangos savybės turėtų būti šios:

* atsparumas, juk vaikų kambaryje paprastai yra įvairiausiu stumdomų žaislų, tad svarbus yra grindų atsparumas įbrėžimams;

* patogumas (grindų danga turėtų būti pakankamai šilta bei minkšta, taip pat verta pagalvoti apie garso izoliacines savybes);

* paprasta priežiūra, kadangi vaikai dažnai žaidžia tiesiai ant grindų, jas reikia dažnai valyti.

Shutterstock

Vaiko kambariui rekomenduojama rinktis linoleumą arba mažiau tradicines vinilo bei kamščio dangas.

Grindų danga svetainėje

Svetainė – poilsio erdvė, kurioje leidžiame laisvalaikį su šeima bei draugais. Kuriant šios erdvės interjerą ypač svarbi yra estetika, nes norime, kad kambarys būtų patrauklus tiek mums patiems, tiek užsukusiems svečiams. Grindų danga svetainėje turėtų būti:

* išvaizdi, juk svetainėje yra praleidžiama nemažai laiko, todėl svarbu išsirinkti dizainą, kuris būtų patrauklus bei greitai nepabostų;

* ilgaamžė, kadangi šioje zonoje yra padidėjusi trintis (joje yra daug vaikštoma), reikia išsirinkti grindis, kurios tarnaus ilgus metus.

Shutterstock

Paprastai svetainės erdvėje yra naudojamos šios grindų dangos rūšys: masyvo lentos, parketlentės, kokybiškas laminatas bei linoleumas. Minkštumo ir šiltumo įspūdžiui svetainėje sukurti beveik visada papildomai yra naudojami įvairūs kilimai.

Grindų danga virtuvėje

Virtuvė – darbinė erdvė, kurioje yra padidėjęs drėgmės lygis. Renkantis grindis šiai erdvei, reikia atsižvelgti į šiuos aspektus:

* atsparumą drėgmei, kaip jau buvo minėta anksčiau, virtuvėje drėgmės lygis yra padidėjęs;

* tvirtumą, nes šioje erdvėje yra intensyviai dirbama: verdama, kepama, vaikščiojama ir t.t.;

* lengvą priežiūrą, kadangi grindys virtuvėje greitai tepasi, rekomenduojama rinktis variantą, kurį būtų itin paprasta prižiūrėti.

Shutterstock

Atsižvelgus į šias charakteristikas, virtuvei labiausiai tinka plytelės, linoleumas, vandeniui atsparus laminatas.

Grindų danga vonioje

Vonia – maudynėms skirta erdvė, tad joje neįmanoma išvengti šiokio tokio vandens išsiliejimo ant grindų dangos. Renkantis grindis voniai, svarbu įvertinti:

* atsparumą vandeniui (čia, kaip niekur kitur, grindys privalo būti itin atsparios drėgmei);

* slidumą, kadangi vonioje ant grindų dažnai patenka vandens, jos gali pasidaryti labai slidžios, tad svarbu atsižvelgti į šį aspektą.

Shutterstock

Vonioje dažniausiai yra naudojamos šios grindų dangos: keraminės arba akmens plytelės, taip pat vinilo grindys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis