Pasidaryk pats: virtuvėlė vaikams

Vaikams ugdyti dažniausiai rengiame žaidimų aikšteles, tačiau kita, originalesnė išeitis yra virtuvėlė vaikams. Kaip ją pasidaryti pačiam pasakoja Jonas Udris.

Tai yra vienas pirmųjų Jono 2012-ųjų metų projektų, pradėtas šaltais žiemos vakarais naršant internete ir projektuojant Google Sketchup programa.

Asmeninio archyvo nuotr.

Pastebėjome, kad sūnus labai mėgsta „gaminti“: nuolat žaidžia virtuvėje su puodais ir įrankiais. Parduotuvėse matėme tik pigias, netvirtas plastmasines virtuvėles, kurios, be kita ko, mažos ir nepatogios. O medinės virtuvėlės internete kainavo 500 dolerių ir daugiau. Norėjosi vaikams kokybiškos, patvarios ir nebrangios virtuvėlės, kurios užtektų ilgam“, – pasakoja J. Udris.

Padarius projektą kompiuteryje, fanera prekiaujančioje įmonėje buvo išsakytos detalės iš 15 mm storio aukščiausios kokybės beržo faneros. Kadangi ne visos detalės stačiakampės, tokias detales, kaip stalviršį ir pusapvalę lentynėlę, reikėjo užbaigti savo rankomis. Po to detalės buvo nušlifuotos ir nulakuotos ekologišku akriliniu laku. Šios detalės atsiėjo apie 250 litų.

Asmeninio archyvo nuotr.

Virtuvėlės gamybos metu dar nebuvau įgudęs naudoti baldinių kaištukų, todėl korpuso detalių sutvirtinimui naudojau plastmasinius kampukus ir medvaržčius.

Fasadines detales pagamino pažįstamas baldininkas iš sandėlyje turėtų plokščių atraižų. Tai atsiėjo 100 litų.

Iš faneros atraižų buvo pagamintos durų ir stalčių rankenėlės, improvizuotas maišytuvas, viryklės ir indaplovės suktukai ir kitos smulkios detalės. Simboliams nupiešti naudotas senas degintuvas.

Vietoje kriauklės J. Udris naudojo metalinį dubenį iš ūkinių prekių parduotuvės (5 Lt), vietoje skalbyklės būgno – plastmasinį vazonėlį (5 Lt). Stalčiukui surinkti pirko standartinius 35 cm bėgelius. Biuro reikmenų parduotuvėje įsigijo juodo plastiko gabalą ir lipnaus celofano – pavyko puiki kaitlentė.

Sudėtingiausia buvo padaryti apvalias skalbyklės dureles. Tam netgi teko pasigaminti specialų prietaisą prie frezerio, kad būtų galima išpjauti du apvalius medinius žiedus, o tarp jų būtų galima įstatyti organinio stiklo diską“, – teigia J. Udris.

Asmeninio archyvo nuotr.

Visa virtuvėlė buvo padaryta per porą savaičių, dirbant po dvi – tris valandas vakarais. Bendra savikaina nesiekė 500 litų. Gaminys yra tvirtas ir ilgaamžis, kurį, vaikams išaugus, bus dar galima perleisti žaisti kitiems mažiesiems. Be to, bet kokiai detalei sulūžus ar susidėvėjus, galima ją pakeisti ar suremontuoti, o turint plastmasinę virtuvėlę, tai padaryti jau nepavyktų.

Jei ir Jūs esate ką nors sumeistravęs ir norite su mumis pasidalinti, rašykite: manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis