Kaip susimeistrauti namelį medyje? 2 dalis

Statant namelį medyje labai svarbu, kad pasirinktas medis būtų sveikas ir tvirtas. Reikia apžiūrėti ar jame nėra pažeidimų, ar nėra sudžiūvęs, sergantis. Bet taip pat svarbu medį išsaugoti sveiką ir įrengus namą medyje. Todėl reikia pasirinkti statymo būdus, kurie kuo mažiau pakenktų medžiui.

Pasak darbų su medžiu meistro Dariaus Martinėno įsirengti paprastą ir saugų namelį nesudėtinga: tereikia prieš tai pasiruošti atliekant namų darbus: surandant informaciją apie statymą, brėžinius. Jį tikrai galima pasistatyti patiems.

Namelį medyje galima pastatyti ant įvairių formų ar dydžių medžių. Jei medis nėra didelis – reiktų daryti namelį ant polių, kad medis tik prilaikytų jį. Jei medis yra pakankamai tvirtas – polių, siekiančių žemę, nereikės. Kuo daugiau yra šakų – tuo namelis gali būti didesnis, bei tvirtesnis. Bet tuo pačiu ir sudėtingiau jį pritvirtinti.

Optimalus aukštis yra 3 metrai, bet mažesniems vaikams siūloma daryti žemiau (2-2,5 metro aukštyje). Toks aukštis tiks ir vaikams, ir tėvams, visad besirūpinantiems vaikų saugumu. Namelį galima statyti ant kamieno, tarp storų šakų arba ant kelių vienas šalia kito esančių medžių.

Specialistas D. Martinėnas rekomenduoja pasižiūrėti kokios konstrukcijos yra, dabar ypač populiariuose, laipiojimo po medžius parkuose. Juose yra įrengtos aikštelės ant medžių, kurios yra sukonstruotos nepažeidžiant medžio, o naudojant suveržimą aplink jį. Tokia konstrukcija nenuslinks žemyn ir tvirtai laikysis.

Namelio medyje statybai reikės:

Eskizo arba brėžinio, kaip turėtų atrodyti namelis;
Keturių metrų ilgio 2 lentų (50x250 mm);
Keturių metrų ilgio 6 lentų (25x150 mm);
Trijų metrų ilgio 6 lentų (50x150 mm);
Keturių metrų ilgio 4 lentų (50x150 mm);
Ilgų cinkuotų varžtų 12 mm su tarpinėmis (jais bus suveržiamos lentos aplink medį);
Metalinių jungčių kampai;
Vinių, varžtų;
Brezento arba kitos lengvos stogo dangos;
Papildomai lentų sienoms, stogui.
Nusprendus daryti didesnį ar mažesnį namą – medžiagų kiekiai keisis.

Įrankiai, kurių gali prireikti:

Plaktukas;
Pjūklas;
Matavimo ruletė;
Veržliaraktis;
Gręžtuvas;
Kopėčios.

Jei yra trys arba dvi šakos – reikia 2-4 lentų. Siūloma jas tvirtinti šiek tiek aukščiau virš galvos – maždaug 2-2,5 metrų aukštyje (tai bus namelio grindų aukštis). Išgręžiamos 12 mm diametro skylės per lentas, kad būtų galima jas suveržti viena su kita iš abiejų pusių šakų ar medžių. Į jas įstatomi ilgi varžtai ir lentos yra priveržiamos. Abi lentos turi būti pritvirtintos tokiame pat aukštyje ir būtų horizontalios. Taip pat galima dėti dar dvi papildomas tokias lentas, kurios turi būti suveržiamos kitose vietose. Iliustracijoje pavaizduota, kaip turės atrodyti namo dugnas iš apačios ir kaip turi būti pritvirtintos lentos. Kartais pasirenkama tvirtinti varžtais, veržiant per medį, bet taip yra didesnė tikimybė jį pažeisti, tad siūloma to vengti.

Kai yra tik vienas arba du medžio kamienai – galima taip pat naudoti 4 lentas, kurios suveržiamos panašiai, kaip ir praeitame pavyzdyje su trimis kamienais. Tik šiuo atveju yra lengviau atlikti priveržimą prie kamieno, nes varžtai ir lentos yra statmenos vienas kitam.

D. Martinėnas teigia, kad ant vieno kamieno pastatyti namelį yra lengviau. Statant ant vieno kamieno – reikia dėti dar dvi lentas statmenai anksčiau pritaisytoms. Jas taip pat suveržti ilgais varžtais. Tokiu pat principu įrengtos aikštelės laipiojimo po medžius parkuose. Jei tvirtinama ant dviejų kamienų – reikia irgi keturių varžtų, kurie dvi lentas suveržtų iš abiejų pusių kamienų.

Ant dviejų pagrindinių lentų pritvirtinamos 2-4 lentos. Jas pritvirtinti galima metalinėmis kampų jungtimis. Ant šių keturių lentų bus tvirtinamos grindų dangos lentos. Iš kraštų galima prikalti lentas, kad susidarytų uždaras stačiakampis. Ant jų bus lengviau tvirtinti namelio sienas.

Jei namelis bus labai didelis, kad konstrukcija būtų stabili (gali reikėti, jei statoma ant medžio su trimis kamienais) iš šonų galima pritaisyti prilaikančias lentas. Jos tvirtinamos 45 laipsnių kampu. Jas galima tvirtinti varžtais, priveržiant prie lentos iš kitos pusės.


Kai jau paruoštas pagrindas grindų tvirtinimui – reikia pasirūpinti pačiomis grindimis. Grindų lentas reikia gerai išmatuoti ir susipjauti, kad būtų reikiamo vienodo dydžio. Ant jų reikia pažymėti, kurioje vietoje reikia išpjauti skyles šakoms. Jas pjauti reikia šiek tiek didesnes (papildomai 2-3 cm), kad po 10 ar daugiau metų nepradėtų laužyti grindų. Grindų lentos tvirtinamos vinimis.

Sienų ir stogo pasirinkimas priklauso nuo turimų medžiagų. Turint daug medienos galima sukalti ir neperpučiamas sienas, paliekant vietas langams. Jei medžiagų turima mažiau – galima daryti sieną, kaip balkoną – su dideliais tarpais tarp lentų. Visgi tarpai neturi būti dideli, kad vaikas negalėtų per juos išlįsti ir iškristi. Stogo pasirinkimas gali būtų labai įvairus: nuo medinio stogo iki tik ištempto brezento ar polietileninės plėvelės. D. Martinėnas rekomenduoja rinktis tvirtesnę stogo konstrukciją, kad galėtų atlaikyti sniegą, stiprų lietų ar vėją. Namelio medieną galima impregnuoti ir nudažyti. Taip namelis tarnaus žymiai ilgiau.

Fotografijos autorius Darius Martinėnas, iliustracijų autorė Dovilė Martynėnaitė.


3 dalyje bus pateikti patarimai, kaip įsirengti medines ir iš virvių kopėčias, užlipti į namelį medyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis