Kaip pačiam pasigaminti ekologišką čiužinį?

Vasara – sodybų metas, kuomet kaimuose atgyja ne tik gamta, bet ir žmonių bruzdėjimas. Dažnas į savo sodybą užsuka tik šiltojo sezono metu, tad pasiruošti malonų patalą sau arba keletą papildomų lovų svečiams nėra kada, o sodybose ilgėliau užsilikę čiužiniai knibždėte knibžda mažų parazitų. Tad kaip išvengti didelių išlaidų norint įsigyti naują gaminį ir pačiam pasigaminti ekologišką lovą?

Įprastinių čiužinių alternatyvos

Ramumos apsuptoje sodyboje, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie natūralias įprastinių čiužinių alternatyvas, leisiančias mėgautis gamtos apsuptimi net miegant. Viena populiariausių natūralių medžiagų, naudojamų čiužinių gamyboje, yra savo rinką jau išsikovoję grikių lukštai. Sodyboje tai tikras išsigelbėjimas, mat jie patikimai apsaugo nuo kenkėjų, yra kieti ir nemaistingi, todėl jais kimštuose čiužiniuose nesiveisia jokie nepageidautini organizmai. Beje, ši medžiaga yra ilgaamžė bei užtikrina puikų miego komfortą.

Nusprendus pačiam pasigaminti šiaudų čiužinį, pradėti reikėtų nuo būsimo apvalkalo gamybos. Tam vertėtų pasirinkti storą, malonios tekstūros medžiagą, kuri neleistų šiaudams prasiskverbti į išorę.

Kita galima natūrali alternatyva yra šiaudai, kurie taip pat pasižymi antiseptinėmis savybėmis, yra nemėgstami kenkėjų ir skleidžia malonų aromatą. Nors iš pirmo žvilgsnio ši idėja gali pasirodyti primityvi ir nepriimtina, šiaudų čiužiniai yra plačiai paplitę visame pasaulyje, o ekologišką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės juos tiesiog dievina, mat tai puiki galimybė įprastą sintetinį, chemikalais persotintą, gaminį pakeisti natūraliu gamtos produktu. Beje, šiaudai yra vietinė ir lengvai prieinama medžiaga, nereikalaujanti didelių transportavimo išlaidų, tad norint greito, nebrangaus ir malonaus efekto tai vienas optimaliausių pasirinkimų.

Šiaudų čiužinio gamyba

Nusprendus pačiam pasigaminti šiaudų čiužinį, pradėti reikėtų nuo būsimo apvalkalo gamybos. Tam vertėtų pasirinkti storą, malonios tekstūros medžiagą, kuri neleistų šiaudams prasiskverbti į išorę. Šiam gaminiui puikiai tinka tvirtas, storos medvilnės ar drobės audinys. Tuomet parenkama norima čiužinio forma bei išmatavimai. Gamindami čiužinį patys, galite lengvai sukurti tiek įprastinę, tiek apvalią lovą, kurios kaina nesiskirs nuo standartinės, tad tai puikus laikas pagalvoti kokio patalo iš tikrųjų norėtumėte ir nespausti savęs į jokius standartus.

Suradus optimalų čiužinio dydį kerpamos dvi lygios norimus matmenis atitinkančios dalys, prie kiekvienos kraštinės pridedant kelis centimetrus siūlėms. Tuomet parenkamas norimas čiužinio storis, kuris priklauso nuo to, kokio minkštumo lovą svajojate sukurti.

Prie šio matmens vėl pridedami keli centimetrai siūlėms ir kerpama būsimo čiužinio perimetrą atitinkanti juosta.

Tuomet prasideda monotoniškiausia gamybos dalis – detalių dygsniavimas. Kuo kruopščiau ir atsakingiau atliksite šį darbą – tuo spartesnis bus darbas siuvimo mašina, tad kiekvieno laisvė nuspręsti koks tvarkingas ir estetiškas turėtų būti naujasis gaminys. Dygsniuojant audinį, nereikėtų pamiršti palikti nemažos skylės čiužinio kimšimui šiaudais. Net gi baigdami gaminį šią vietą galite sutvirtinti sagutėmis, mat šiaudai turi savybę susigulėti ir čiužiniui gali reikėti papildymo.

Sudygsniavus visas kraštines, jos sutvirtinamos siuvimo mašina. Prieš imantis šio darbo vertėtų įsitikinti, kad jūsų įrankis yra pajėgus siūti kietus ir storus audinius, mat ne kiekviena adata gali atlaikyti kelis kartus perlenktas storos medžiagos siūles.

Pasiruošus tokį čiužinio pagrindą, metas pradėti jį kimšti šiaudais. Tai daryti reikėtų tvirtai ir kruopščiai, visą tūrį užpildant kuo didesniu tokios natūralios medžiagos kiekiu. Kuomet atrodys jog daugiau šiaudų tilpti nebegali, užsiuvama arba sagutėmis užsagstoma kimšimui skirta skylė ir jau galima griūti pirmam poilsio miegui.

Nors iš pradžių naujasis gaminys gali pasirodyti nenormaliai išpūstas ir aukštas, dėl to jaudintis nevertėtų, mat jau po pirmosios savaitės šiaudai susiguli ir įgija miegui tinkamą formą. Norint, kad tokia lova kvepėtų dar maloniau ir primintų poilsį gėlių pilnoje pievoje, į čiužinio vidų galima įdėti kelis mėgstamomis vaistažolėmis užpildytus maišelius ir mėgautis gamtos aromatais net miegant.

Grikių lukštų čiužinių gamyba

Ieškantiems subtilesnių čiužinių alternatyvų gali pasitarnauti jau minėtieji grikių lukštai. Gaminant tokią lovą negalima viso užpildo turinio iš karto supilti į vieną didelį užvalkalą, mat lukštai gali sukristi į vieną pusę ir tolygiai nepasiskirstyti po visą gaminį. Ši problema išsprendžiama būsimo čiužinio plotą padalinus į lygias nedidelio išmatavimo pagalvėles ir kiekvieną jų atskirai pripildžius grikių lukštų turiniu. Užpildytos pagalvėlės jungiamos tarpusavyje ir taip sukuriama itin komfortabili bei sveika lova. Tokios čiužinio dydis bei forma taip pat gali laisvai varijuoti pagal kiekvienp norus bei fantaziją.

Ieškantiems ko nors itin orginalaus, įkvėpimo šaltiniu gali tapti JAV dizainerės Lynne Cimino sukurta nauja grikių lukštų čiužinių gaminimo sistema. Moteris naudoja ilgus, rankoves primenančius, medžiaginius užvalkalus, kuriuos užpildo lukštais ir virvutėmis padalintas į lygias nedidelių išmatavimų dalis. Tuomet tokias sujungtas pagalvėles ji pina tarpusavyje, tarsi kurdama šešialapius žiedus ir jungia juos tarpusavyje. Pavyzdį kaip sukuriamas vienas toks žiedas galite rasti čia:

Galbūt tokio čiužinio gamyba ir užtrunka kiek ilgiau, tačiau rezultatas išties kerintis ir vertas pastangų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis