Žiurkių ir blusų draugija: ką gali padaryti namo gyventojai

Vieną ankstyvą pirmadienio rytą skambina vieno daugiabučio namo gyventoja: „Sveiki, mūsų rūsys pilnas blusų, negaliu nueiti į rūsį, nes visos kojos aplimpa blusomis. Baisu namo parsinešti. Anksčiau nešant šiukšles (name įrengta konteinerinė su šiukšlių vamzdžiu) karts nuo karto matydavau ilgauodeges žiurkes, dabar žiurkių jau kurį laiką nepastebiu, gal dėl to, kad pilnas kiemas ir rūsiai katinų, kuriuos šeria nesenai atsikrausčiusi senolė, matyt, išgaudė visas peles“, – porina skaitytoja.

Ką tokiu atveju reikia daryti? Kokį sprendimą gali priimti visas daugiabutis?

Su tokia kasdienybe susiduria Dezinfekcijos paslaugų specialistai. Išaiškinę gyventojams, kad pagrindinės blusų kaltininkės yra katės, natūraliai kyla klausimas: nejaugi reikia rinktis, ką rūsyje „laikyti“ – žiurkes ar blusas (kartu su jų maitintojomis – katėmis).

Iš tiesų šis atvejis ne toks ir retas – ne gana to, kad katės tikrai gaudo peles (jei nebūna peršeriamos vietinių geradarių močiučių), bet ir kačių šlapimas prieš žiurkes ir peles dažnai veikia kaip repelentas, atbaidantis naujas graužikų invazijas į pastatus. Tačiau be šlapimo kvapo rūsiuse, kačių ekskrementų vaikų žaidimo aikštelėse, lieka dar vienas pašalinis produktas – blusos, kurios drąsiai užšokusios ant praeinančio žmogaus ir kartu su juo grįžta iš darbo į namus.

Tačiau žmonės tiesiog nežino savo teisių. Visus daugiabučius prižiūri tam tikri daugiabučių namų administratoriai, arba daugiabučiai būna patys įsikūrę bendrijas. Štai šie daugiabučių namų administratoriai arba bendrijų pirmininkai ir turi inicijuoti kenkėjų naikinimą, dezinfekciją ar širšių/vapsvų naikinimą bendrose daugiabučių namų erdvėse: rūsiuose, laiptinėse, šiukšlių konteinerių patalpose, šiukšlių išpylimo vamzdžiuose, namo sienų siūlėse (jei tai vapsvos).

Ką turi daryti gyventojas: dažniausiai vienam gyventojui užtenka nueiti pas savo administratorių ir parašyti prašymą kenkėjų naikinimui. Namams, kurie turi įsteigę bendriją – šitaip raginti reikėtų namo pirmininką.

Kas už tai mokės: mokestis už kenkėjų naikinimą išskirstomas tolygiai visiems butams. Dažnai kenkėjų naikinimo paslaugos, kurias užsako namų administratoriai, yra pigesnės nei jas užsisakytų patys gyventojai privačiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis