Žingsnis po žingsnio, kaip išvalyti vašką iš kilimo

Ar pastebėjote, kaip šaltuoju metų laiku namuose pradeda gausėti degančių žvakių? Gal šiuo senoviniu būdu (juk dabar turime elektrą) pasąmoningai siekiame kompensuoti lauke tvyrančią tamsą? Kad ir kaip bebūtų, dvi žiemos šventės – Kalėdos ir Valentino diena, yra sunkiai atsiejamos nuo jaukios žvakių šviesos, be to, jums niekas nedraudžia jų užsidegti ir visiškai be progos. Deja, kartais įvyksta nedidelė buitinė nelaimė – karštas vaškas patenka ten, kur jam ne vieta – ant kilimų ir rūbų.

Žinoma, vaško dėmė – tai ne vyno ar kraujo dėmė, ir ją geriau ar blogiau pašalinti sugebės net labai menkus buitinius įgūdžius turintis žmogus. Galų gale, vašką galima nukrapštyti. Tačiau egzistuoja vienas greitas ir efektyvus būdas kaip tai padaryti – jis ne tik patogus, tačiau itin pravers tais atvejais, jeigu norite, kad netyčia ant kilimo išsiliejęs vaškas liktų tik jūsų paslaptimi.

Jūsų problema atrodo štai taip:

Asmeninio archyvo nuotr.

Vis dėlto, neprireiks daug laiko ir kilimas vėl atrodys tvarkingai. Jums reikės: lygintuvo; popierinių rankšluosčių arba tualetinio popieriaus

Proceso esmė – vaškas lydosi 50-57 °C temperatūroje, tad mūsų tikslas ant kilimo užtiškusį vašką vėl priversti lydytis ir visą jį sugerti.

1. Uždėkite popierinio rankšluoščio ar tualetinio popieriaus pluoštą ant dėmės:

Asmeninio archyvo nuotr.


DĖMESIO:
atsižvelkite į popieriaus storį ir sluoksnių skaičių. Geriausia naudoti bent dvigubą sluoksnį popierinių rankšluosčių, mat gali atsitikti taip, kad išsilydęs vaškas prasiskverbs ne tik pro popierių, tačiau jo liks ir ant lygintuvo. Pastačius lygintuvą vertikaliai, karštas ir skystas vaškas gali pradėti lašėti į garui skirtas angas ir jas užkimšti.

2. Nustatykite reikiamą temperatūrą ir įkaitinkite lygintuvą.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kilimuose naudojamos sintetinės dangos yra kur kas jautresnės didelei temperatūrai. Jei nenorite rizikuoti kilimo danga, naudokite žemesnę temperatūrą, tačiau prisiminkite, kad šioje temperatūroje turi lydytis parafinas.

3. Tuomet uždėkite lygintuvą ant popierinio rankšluosčio ir kelias sekundes palaikykite. Naudojant didesnį sluoksnių skaičių, laikykite truputį ilgiau.

Asmeninio archyvo nuotr.

4. Patikrinkime – nuėmus lygintuvą matome, kad dalis vaško tikrai įsigėrė į popierinį rankšluostį. 

Asmeninio archyvo nuotr.

5. Pažiūrėkime, kas vyksta po juo.

Asmeninio archyvo nuotr.

6. Vaško dar liko, tačiau matosi, kad jo sumažėjo. Vadinasi, viską darome teisingai, tik galbūt lygintuvą virš rankšluosčio reikėtų palaikyti ilgiau. Kartojame procedūrą, kol kilimas visiškai išsivalys. Jei popierinis rankšluostis prisigėrė per daug vaško, jį pakeiskite. 

Asmeninio archyvo nuotr.

7. Kilimas švarus!

Panašiu metodu galima valyti ir dėmes iš drabužių, tiesa, geriau sugeriančias medžiagas dėti iš abiejų audinio pusių – skirtingai nei į kilimą, kuris yra storesnis bei kurio apatinė pusė yra mažiau laidi, vaškas gali persigerti per visą drabužių audinio sluoksnį. Lyginimo temperatūra nurodoma ant drabužio etiketės.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis