Vonios ir virtuviniai rankšluosčiai: kokius išsirinkti, kad jie tarnautų kuo ilgiau

Vieni rankšluosčius renkasi pagal spalvą, derindami prie virtuvės ar vonios interjero, kiti – pagal audinį ir jo kokybę, o tai jau geresnis kriterijus. Taigi, iš kokio audinio rankšluosčius rinktis virtuvei ir vonios kambariui, ir nuo ko priklauso, ar rankšluostis ir po metų gerai sugers drėgmę?

Virtuviniai rankšluosčiai

Virtuviniai rankšluosčiai, kuriais šluostome indus ir rankas, labai skiriasi nuo vonioje naudojamų rankšluosčių. Virtuvinius rankšluosčius rekomenduojame rinktis nedidelio dydžio, iš tokio audinio, kuris gerai sugeria drėgmę, pavyzdžiui, lino. Pirmą kartą naudojant lininį rankšluostį, gali atrodyti, kad pasirinkimas buvo netinkamas, nes liną reikia daug kartų išskalbti, kol jis pradės gerai sugerti drėgmę, bet laikui bėgant tikrai pajusite visus lininio audinio privalumus. Didžiausias lino pranašumas tas, kad audinys yra labai plonas, gerai sugeria drėgmę ir greitai džiūsta, o tai virtuvėje labai svarbu. Renkantis lininius rankšluosčius, svarbu pasidomėti šio audinio priežiūra.

Shutterstock nuotr.

Nerekomenduojame rinktis virtuvinių rankšluosčių iš tokio audinio, nuo kurio atsiskiria pūkai, pavyzdžiui, frotinio, nes tokiu rankšluosčiu bus sunku iššluostyti indus, ant stiklinių liks matomų dryžių ir prilipusių pūkelių. Stiklinių ir taurių blizginimui patariame įsigyti specialų rankšluostuką iš mikropluošto, kuris nepalieka jokių pūkelių ir dryžių. Kaip alternatyvą galima naudoti popierinius rankšluosčius, bet tokiu atveju šiukšliadėžės labai greit užsipildys, o tai nėra gamtai draugiškas pasirinkimas.

Vonios rankšluosčiai

Vonioje norisi didelio, minkšto, švelnaus ir pūkuoto rankšluosčio, kuris gerai sugeria drėgmę, yra malonus liesti ir yra šiltas. Žinoma, galima nusipirkti bet kokį rankšluostį ir skalbiant naudoti daug skalbinių minkštiklio, kad rankšluosti atitiktų reikalavimus, bet kam naudoti chemines priemones, jei galima apsieiti be jų? Geriausias pasirinkimas šiuo atveju yra rankšluosčiai iš Egipto medvilnės – jie labai ilgai tarnauja, yra lengvi, minkšti, gerai sugeria drėgmę. Egipto medvilnė yra viena iš labiausiai vertinamų medžiagų tekstilės gamyboje, tokie rankšluosčiai ilgai tarnaus, veiksmingai sugers drėgmę, išsaugos ryškias spalvas net po daugelio skalbimų, jei tik tinkamai juos prižiūrėsite.

Shutterstock nuotr.

Taip pat kokybiški rankšluosčiai yra iš bambuko pluošto – jų savybės laikui bėgant nesikeičia. Šis ekologiškas pluoštas panašus į medvilnę, bet yra minkštesnis, nekeičia spalvų, daug geriau sugeria drėgmę už medvilnę, be to, yra antialergiškas. Dar svarbus bambuko pluošto privalumas yra tas, kad jis „kvėpuojantis“, todėl sugerta drėgmė greit išdžiūva.

Nenurašome ir populiariųjų medvilninių rankšluosčių – ir jų gali būti labai gerų, tačiau būna ir tokių, kurie jau po kelių skalbimų tampa šiurkštūs. Rekomenduojame negailėti pinigų kokybiškiems medvilniniams rankšluosčiams – jie atsipirks, nes tarnaus daug metų, o pigesnius rankšluosčius gali tekti keisti jau po kelių mėnesių. Tarp kitko, ir vonioje galima naudoti lininius rankšluosčius, tik reikia rinktis nešiurkščius. Vadinamieji lininiai pirties rankšluosčiai yra gana minkšti ir švelnūs, gerai sugeria drėgmę, greitai išdžiūva ir ilgai tarnauja, bet aišku, ir kainuoja daug daugiau, vis dėlto su laiku jie atsiperka, tad tikrai verta investuoti.

Shutterstock nuotr.

Kad ir kokius rankšluosčius išsirinksite, būtina žinoti, kaip teisingai juos prižiūrėti. Vadovaukitės gamintojų nurodymais arba prieš įsigydami paklauskite pardavėjo, kaip tinkamai prižiūrėti konkrečius gaminius. Visiems rankšluosčiams kenkia staigūs temperatūrų skirtumai, pavyzdžiui, drėgno rankšluosčio niekada nekabinkite džiūti prie krosnies ar ant radiatoriaus, nes jie taps šiurkštūs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis